Diari Més

Salut

Els hospitals de l'Ebre recuperen l'activitat limitant els pacients i fent PCR abans d'operar

L'atenció telemàtica alleugereix les consultes externes i es recuperarà en uns dies tota l'activitat quirúrgica habitual

Imatge de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

hospital verge de la cinta, tortosaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els hospitals de les Terres de l'Ebre recuperaran en pocs dies tota l'activitat quirúrgica, de consultes externes i de proves diagnòstiques. La crisi de la covid marca nous criteris per atendre els pacients: menys de deu pacients a les sales d'espera, telemedicina per alleugerir les consultes presencials, controls de temperatura i mesures de prevenció abans d'entrar a l'hospital i acompanyaments limitats per als ingressats. La directora de Salut a l'Ebre, Mar Lleixà, també ha explicat que es faran proves PCR abans de les intervencions quirúrgiques, algunes proves de diagnòstic o els parts. Lleixà fa una crida a no abaixar la guàrdia al territori, on la incidència actual del virus és molt baixa.
Salut enllesteix el pla de retorn a l'activitat dels centres hospitalaris i assistencials de les Terres de l'Ebre. «Havíem concentrat tots els esforços per donar resposta a les necessitats produïdes per la crisi de la covid i les persones que patien la malaltia però anem recuperant la nova normalitat», ha apuntat Mar Lleixà, directora de Salut a l'Ebre. En la preparació que s'ha iniciat per sol·licitar la fase 3 de la desescalada, els hospitals del territori estan recuperant «totes les activitats que es feien», sobretot en les àrees quirúrgiques, de consultes externes i de proves diagnòstiques.

«Aquesta normalitat tindrà en compte consideracions que han canviat la nostra vida social i també dins dels hospitals», ha apuntat Lleixà. Al Verge de la Cinta de Tortosa, per exemple, els pacients passen un cribratge previ on es pren la temperatura, es fa una rentada de mans i se'ls canvia la mascareta. A les sales d'espera no hi pot haver més de 10 persones i les visites dels acompanyants als hospitalitzats estan limitades. També es faran proves PCR abans de les operacions, dels parts o de determinades proves diagnòstiques. La directora de l'hospital, Maria José Rallo, ha detallat que es combinen les consultes telemàtiques per espaiar en el temps les presencials. «La telemedicina és una eina que ha vingut per quedar-se i que està sent molt ben acceptada pels pacients. A vegades per donar un resultat o fer valoracions dels tractaments es pot fer per videoconferència i ho hem d'aprofitar», ha destacat la doctora.

Retorn de l'àrea materno-infantil i l'activitat quirúrgica

L'àrea materno-infantil, la ginecologia i l'obstetrícia s'ha traslladat de nou aquest dimecres a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. El pla de contingència durant la crisi sanitària va traslladar aquesta activitat a la Clínica Terres de l'Ebre on han nascut, durant les últimes setmanes, 133 nadons, 30 per cesària. També s'hi ha atès 20 urgències pediàtriques diàries i 3 nadons cada dia a la Unitat Neonatal. Amb el retorn d'aquesta àrea al Verge de la Cinta, la Clínica Terres de l'Ebre recupera l'activitat habitual, sobretot la quirúrgica. Aquests dies ja es programa cirurgia menor ambulatòria però la setmana que ve es reprendran les cirurgies que requereixen ingrés així com les consultes externes.

També a Móra d'Ebre, on es va concentrar les cirurgies urgents de traumatologia, s'ha recuperat l'activitat ajornada, les consultes i les proves i a l'Hospital Comarcal d'Amposta, el 7 de juny es completarà la reactivació amb les guàrdies quirúrgiques de 24 hores i la cirurgia urgent, que s'havia unificat al Verge de la Cinta.

Pel que fa a l'Hospital sociosanitari de la Santa Creu de Jesús, s'han reduït els llits reservats per malalts de coronavirus i s'ha augmentat la disponibilitat de places per l'atenció sociosanitària. També s'han recuperat les consultes externes de geriatria i nefrologia de forma presencial i, amb la fase 2 del desconfinament, s'han permès les visites de familiars d'usuaris residents. Finalment la Fundació Pere Mata, proveïdor al territori de Salut Pública, ha recuperat totes les consultes de salut mental d'adults, infants i joves, amb la limitació d'un acompanyant per als menors i d'un acompanyant per als casos d'adults en què és «estrictament necessari».

Lleixà ha agraït la «comprensió» de la ciutadania i ha reiterat el missatge que «no s'abaixi la guàrdia». «El coronavirus està present tot i les bones xifres i la baixa incidència al territori. Cal tenir molta prudència perquè el risc de rebrot existeix i cal ser molt curosos», ha insistit. «Esperem que aquest retorn es pugui contenir la pandèmia i fem una crida perquè la població mantingui les mesures de seguretat i distanciament i es faci un bon ús dels serveis», ha afegit Rallo. La directora de l'Hospital de Tortosa ha apuntat que cal seguir trucant al 061 abans d'acudir a les urgències de l'Hospital, on l'activitat ja està més «sobresaturada» que a l'inici de la pandèmia. «Cal fer un bon ús dels serveis assistencials per mantenir la seguretat dels ciutadans», ha demanat.

Amb 323 positius per covid a l'Ebre, aquest dimarts es va registrar la primera mort relacionada amb el virus des del 29 d'abril i només 1 pacient ha donat positiu en les 217 PCR que s'han fet a casos sospitosos a l'atenció primària des de l'entrada a la fase 2. La setmana passada es va donar l'alta a l'últim contagiat que seguia ingressat en un centre hospitalari i dos dies abans va poder tornar a casa l'últim dels malalts que seguia ingressat a l'UCI.

tracking