Diari Més

Gent gran

La importància de recuperar la confiança després del confinament

Els experts apunten una sèrie de recomanacions per tal que la por no sigui un sentiment que «paralitzi» a les persones grans

Imatge d'una parella de la tercera edat connectats a través de l'ordinador.

La importància de recuperar la confiança després del confinamentCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant la crisi generada per la COVID-19, les persones grans han sigut un dels col·lectius més afectats. No únicament pel que fa a les conseqüències més greus per a la salut, sinó perquè han estat aïllades durant setmanes i no han pogut comptar amb la presència física dels seus familiars. La incertesa i la por han estat sentiments habituals. Moltes persones grans s’han vist obligades a viure aïllades a les seves cases o habitacions per por al contagi, s’han suspès les seves activitats quotidianes i han vist rotació del personal habitual.

Els psicòlegs apunten que aquesta por «és la por per la supervivència i com a tal implica un dels instints més bàsics dels éssers vius», assegura Ana Gutiérrez, psicòloga sanitària.

La gent gran s’enfronta «a una ambivalència emocional: per una banda el desig de tornar a establir relacions i, per una altra, la por de fer-ho. És una ambivalència que afegeix tensió emocional a la mateixa por», explica.

La por no ens ha de paralitzar malgrat la situació que estem vivint. Des del Col·legi de Psicòlegs apunten que «la por al contagi és el que diem una por funcional, és a dir, ens adverteix d’un risc reial i, per tant, hem de tenir-la en compte i actuar en conseqüència minimitzant aquest risc. Amb conductes i actituds adequades», i per això la seva recomanació és la de seguir les normes de seguretat i higiene i que les persones grans arribin a integrar-ho en el seu dia a dia.

La proposta dels psicòlegs implica assumir aquestes rutines de seguretat i de «ser conscient de les emocions i sentiments que tenim en cada moment per anar guanyant confiança». Donar espai a totes les emocions i no negar que formen part del nostre estat d’ànim.

Tot i això, els professionals de la psicologia consideren molt valuós el suport de les famílies o altres professionals: «per tal que les persones grans no hagin de passar per aquesta situació soles, és important donar suport i acompanyar-los», expliquen.

En aquest sentit, recomanen «validar la seva por perquè és normal i natural», i després «escoltar, entendre, animar i recolzar algú en el seu camí». Cal ser «especialment comprensius i tractar que entenguin que, amb conductes i actituds adequades, poden anar recuperant el seu entorn afectiu i les seves rutines», expliquen.

Mantenir-se actius

Un dels aspectes en què els experts coincideixen com a important durant la tercera edat és mantenir una vida activa. Això implica una bona funció física però també mental. El cos i la ment es poden mantenir en plena forma, encara que ens fem grans. La pandèmia ha provocat que durant setmanes hàgem vist limitada la capacitat de realitzar activitats com esport i també participar de la vida social o altres projectes. Durant la desescalada és moment en què recuperem els bons hàbits o fins i tot que els iniciem. Tenir cura del cos i fer exercici físic té efectes sobre la salut i el benestar físic i també l’estat psicològic, ja que pot prevenir estats depressius. L’exercici moderat pot realitzar-se amb activitats com caminar, nedar, fer gimnàstica, ioga o pilates però també caminant. El més important és mantenir una dinàmica i romandre actius. L’exercici intel·lectual és tan important com el físic perquè produeix l’anomenada reserva cognitiva, que permetrà en el futur retardar l’aparició de demències.

Recuperar tan aviat com es pugui la vida social també serà molt beneficiós. Un gran nombre estudis científics demostren que tenir una vida social activa està relacionat amb una millor qualitat de vida i en la salut de la persona.

tracking