Diari Més

Estat d'Alarma

Disset mil denúncies a la província per incompliment de l'estat d'alarma

Es tracta del recompte total de propostes de sanció per part dels diferents cossos policials, les quals ha de tramitar i resoldre el Departament d’Interior

Imatge d'un control de circulació per part dels Mossos d'Esquadra a la T-11 a Tarragona, en el marc del dispositiu de Setmana Santa.

Disset mil denúncies a la província per incompliment de l'estat d'alarmaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les policies locals dels municipis de la demarcació i els Mossos d’Esquadra han interposat fins a 16.000 propostes de sanció per delictes relacionats amb l’estat d’alarma des del passat 14 de març a tota la província de Tarragona. La majoria d’aquestes han estat per l’incompliment del mateix confinament, però també s’han registrat denúncies, a més, per delictes de resistència a l’autoritat.

Per altra banda, fins al passat 15 d’abril, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van interposar 659 denúncies, 601 i 58, respectivament. A més, la Guàrdia Civil ha identificat un total de 7.103 persones i ha fet controls a un total de 5.329 vehicles, mentre que la Nacional, amb presència a les ciutats de Tarragona, Reus i Tortosa, ha identificat 1.756 persones. Per la seva banda, el Departament d’Interior té en marxa la tramitació de 130.000 propostes de sanció per incompliment de l’estat d’alarma arreu del territori català.

Les sancions, segons la Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, que és la que s’està utilitzant durant l’estat d’alarma, poden variar entre 600 i 300.000 euros, per una infracció de «desobediència o resistència a l’autoritat o als seus agents en l’exercici de les seves funcions, quant no siguin constitutives de delicte, així com la negativa a identificar-se a requeriment de l’autoritat o dels seus agents o l’al·legació de dades falses o inexactes en els processos d’identificació».

A Reus, la Guàrdia Urbana ha aixecat un total de 2.072 actes a persones, 20 a locals, i ha obert 3 diligències greus amb detenció i 56 diligències greus sense detenció. El passat 23 de març el jutjat de guàrdia de Reus va dictar presó per a un veí de la capital del Baix Camp acusat d’incomplir l’ordre de confinament i causar «alarma» entre la ciutadania. L’home entrava a establiments i s’apropava a la gent per dir-li que estava infectat de coronavirus i que els contagiaria. A més, va arribar escopir i tossir, no només sobre els treballadors d’un supermercat i els clients que hi havia, sinó també sobre productes alimentaris.

Per altra banda, l’11 d’abril va ingressar a presó un altre veí de Reus per saltar-se fins a catorze vegades el confinament. La Guàrdia Urbana el va localitzar en diverses ocasions al carrer consumint alcohol. Després de detenir-lo per desobediència, el 9 d’abril el jutjat li va prohibir sortir de casa. El 10 d’abril a la tarda, però, el van tornar a enxampar al carrer i, en aquesta ocasió, el jutge el va enviar a presó per haver trencat la mesura cautelar.

A Cambrils, per la seva banda, la Policia Local ha interposat un total de 444 propostes de sanció des de l’inici de l’estat d’alarma. Un dels casos més curiosos de la ciutat de la Costa Daurada va ser el d’un veí que va protagonitzar diverses sortides disfressat de dinosaure.

A Tortosa s’han registrat 630 propostes de sanció per part de la Policia Local, principalment a persones que sortien de casa durant el confinament sense motiu de pes per a fer-ho i per sortir fora de les franges horàries permeses durant les últimes setmanes de desescalada. Un parell de casos han esdevingut en diligències que s’han transmès al jutjat.

Pel que fa al Vendrell, del 16 de març al 24 de maig, el cos local de seguretat ha interposat 715 denúncies. A més, a la població del Baix Penedès s’han fet 1.466 dispositius de control de circulació, als quals s’han dedicat 855 hores. En aquests, s’han identificat 9.775 persones i 8.718 vehicles.

A Roda de Berà, fins al passat diumenge s’han posat 367 denúncies, 149 a residents al municipi i 218 a persones empadronades fora de Roda. Per altra banda, s’han fet un total de 503 controls policials i s’han identificat 3.994 persones, de les quals 2.652 anaven amb el seu vehicle i 1.342 eren vianants.

A Torredembarra, entre el 14 de març i el 25 de maig, s’han aixecat 258 actes per infracció, 95 a veïns de segona residència i 163 a habitants del municipi que no han respectat el confinament; 5 detencions, 2 per no complir el confinament i 3 per violència de gènere; i s’han muntat diferents controls en els quals s’ha identificat 8.254 vehicles. A més, s’han requerit els serveis de la Policia Local fins en 1.735 ocasions, dels quals 982 han estat relacionats amb l’estat d’alarma, s’han inspeccionat 86 establiments per assegurar que complien les mesures de seguretat i s’han aixecat 2 actes per possible incompliment de la normativa de terrasses.

Pel que fa a Vila-seca, la Policia Local ha interposat fins a 246 denúncies entre el 14 de març i el 3 de maig. A més, van detenir a 4 persones, dues per maltractament en l’àmbit de la llar i les altres dues per altres delictes, a més d’estar incomplint el confinament.

A Salou, el nombre de denúncies per haver-se saltat el confinament és de 1.343, des del passat 14 de març. I no són denúncies només a ciutadans de Salou, sinó també d’altres localitats. Cal destacar que la col·laboració ciutadana ha estat excepcional i la Policia Local ha pogut actuar amb rapidesa, en alguns casos, com per exemple, en el cas d’una parella d’Andorra que va anar a Salou i abans de descarregar les maletes del cotxe la Policia ja els havia interceptat.

Finalment, a Amposta, s’han interposat un total de 326 denúncies per incompliment de l’estat d’alarma, s’han detingut a 6 persones, s’han realitzat 875 controls, i s’han identificat 1.942 vianants i 64.222 vehicles.

tracking