Diari Més

Abusos

Un presumpte abusador de menors a Lleida va ser contractat a Tarragona

Va liderar el projecte teatral de l’Ajuntament ‘Max in love’ l’any 2017, una iniciativa al voltant de la sexualitat, l’afectivitat i l’oci

Antonio Gómez, en la presentació de 'Max in love' el 2017.

Un presumpte abusador de menors a Lleida va ser contractat a TarragonaAj.Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Antonio Gomez, exdirector de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, serà portat a Fiscalia per la Paeria per presumptes abusos sexuals destapats en una investigació del diariAra. L’home, que nega els fets, havia estat denunciat anteriorment, l’any 2018, però els jutjats van desestimar la denúncia, ja que ja feia més de deu anys dels fets i, per tant, hauria prescrit. Nou testimonis diferents, la majoria d’ells menors en el moment dels presumptes abusos, han fet públics els seus casos. Aquest mateix professor va ser contractat per l’Ajuntament de Tarragona l’any 2017 per al projecte teatralMax in love, focalitzat en el treball amb menors d’edat i que tracta qüestions com la sexualitat, l’afectivitat i l’oci entre adolescents de 13 a 17 anys. El govern tarragoní ha desestimat valorar la qüestió a l’espera de recollir més informació sobre el cas, ja que la contractació es va produir quan l’executiu local estava comandat pel PSC.

Diverses alumnes de l’Aula de Teatre de Lleida han relatat els suposats abusos sexuals que haurien patit per part del que va ser director i professor del centre i d’un altre professor, Rubén Escartín. Els testimonis apunten que Gómez hauria abusat de diverses víctimes, totes d’entre 15 i 18 anys, durant 20 anys, fins a la seva marxa del centre el juliol de 2019. Segons elles, els abusos haurien estat diversos encara que sempre es repetien els mateixos patrons: classes totalment sexualitzades i un abús de poder per part del docent. Així, l’home hauria aprofitat les classes per fer tocaments a les noies aprofitant-se de «l’admiració» que li tenien. Escartín, per la seva banda, també hauria vexat i abusat d’alumnes. L’any 2018, nou exalumnes de l’Aula de Teatre van presentar una denúncia contra els dos professors per haver comès abusos sexuals entre els anys 2001 i 2008, quan eren adolescents. El juny del 2019, però, la Fiscalia de Lleida va arxivar el cas ja que els fets havien prescrit, a l’haver passat més de deu anys.

Tot i això, les denunciants creuen que els abusos haurien continuat fins la marxa del director i professor del centre, l’any 2019. En tots els casos, les suposades víctimes tenien entre 15 i 18 en el moment dels fets. Segons alguns d’aquests testimonis, durant les classes Gómez els feia participar en jocs sexualitzats i exercicis amb excessiu contacte físic, en els que també hi participava per fer tocaments a les noies. A més, s’hauria fet passar pel «millor amic» de les alumnes per normalitzar aquestes conductes i per manipular-les, aprofitant l’admiració que elles li tenien.

Diverses d’aquestes alumnes també assenyalen que haurien mantingut una relació amb el professor quan eren menors d’edats. Fins i tot, una d’elles explica que després d’anar a casa del docent on haurien mantingut relacions sexuals, ell la va amenaçar amb que la suspendrien si explicava a algú el que havia passat.

En conèixer la denúncia, des del centre van fer dimitir a Antonio Gómez com a president de l’Associació Cultural Aula de Teatre de Lleida, l’entitat que gestiona la institució municipal. Des del juliol de l’any passat Gómez està desvinculat del centre. L’exdirector, per la seva banda, nega els abusos a les seves alumnes i considera que «és la paraula d’un contra la d’un altre», a més de defensar que si les acusacions fossin certes «la justícia hauria actuat».

El cas tornarà als jutjats

La Paeria portarà a la Fiscalia els fets, segons van confirmar ahir fonts municipals. L’alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, va anunciar a través de les xarxes socials que el govern municipal «assumeix la seva responsabilitat» i va afegir que aniran «fins on calgui per posar al descobert tots els silencis i totes les irregularitats». Per la seva banda, la regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, també va dir a les xarxes socials que la informació que aporta l’article sobre nous casos d’abusos sexuals al centre «ens refermen en la necessitat de prendre decisions contundents que anunciarem properament».

tracking