Diari Més

Accident IQOXE

Cinc alcaldes compareixen demà dimarts a la comissió sobre l'explosió a IQOXE

Ho fan els de Tarragona, la Canonja, Constantí, el Morell i Vila-seca, els municipis més afectats

Ricomà celebrant l'aprovació de la Comissió d'Estudi de la Seguretat de la Petroquímica.

Cinc alcaldes compareixen demà dimarts a la comissió sobre l'explosió a IQOXEACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, el de la Canonja, Roc Muñoz, el de Constantí, Óscar Sánchez, el del Morell, Eloi Calvet i el de Vila-seca, Pere Segura, seran els protagonistes de la segona sessió de la Comissió d’Estudi de la Seguretat de la Petroquímica del Parlament de Catalunya, formada arran de l’accident a la planta d’IQOXE, del passat 14 de gener, que se celebra dimarts a partir de les 16 hores de la tarda. «La comissió vol fer una anàlisi dels fets i de la resposta que es va donar, i amb la compareixença dels alcaldes es vol conèixer el sentiment del món local respecte els fets», explica Assumpta Escarp (PSC), presidenta de la comissió. «A més, podran exposar les propostes de millora que ells considerin, de manera que els diputats les puguem elevar al Parlament de Catalunya», afegeix Escarp, que reconeixque «el principal malestar dels alcaldes és que la informació de què passava va fluir molt lenta».

Pel que fa a Ricomà, ha recordat que es tracta d’una Comissió parlamentària que el mateix Ajuntament de Tarragona va exigir a través de la declaració institucional signada per tots els grups polítics. «Es tracta de portar la veu dels veïns de Tarragona al Parlament de Catalunya, perquè volem saber què va passar i perquè mai més torni a passar», ha defensat Ricomà, que ha afegit que «hi ha d’haver un abans i un després d’aquest accident».

Sánchez, per la seva banda, serà molt crític amb les mancances de comunicació que es van produir aquell dia entre el sistema d’emergències i l’Ajuntament de Constantí. A més, Sánchez farà un esment a les contradiccions també comunicatives el dia de l’accident, el 15 de febrer, a una de les refineries de Repsol, on una concentració de gas tòxic va obligar Protecció Civil a publicar una alerta a Twitter recomanant el confinament de l’Institut de Constantí però no de la resta de centres de la població del Tarragonès, tot i que després va arribar un comunicat del CECAT informant oficialment que les concentracions de sulfhídric no són tòxiques, tot i que l’olor és altament perceptible.

Finalment, Calvet ha dit també que «des del Morell explicarem l’experiència aquell dia». El batlle destaca que «hi va haver una sèrie d’errors per part dels òrgans de gestió de l’emergència, que va ser sobrevinguda, que existeixen i són identificables», tot i que «posarem en valor la tasca per part de la Generalitat de Catalunya a l’hora de redactar l’informe final i el fet que des del territori s’hagi pogut participar, d’una forma més o menys activa, en la redacció del mateix».

tracking