Diari Més

Perits judicials i els Mossos inspeccionen la zona 0 d'Iqoxe

L'acció s'emmarca en la investigació que porta a terme el jutjat número 1 de Tarragona

Pla general de la planta d'IQOXE a la Canonja.

IQOXE no té un pla d'autoprotecció aprovat per Protecció CivilACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d'Esquadra i perits judicials han inspeccionat avui l'anomenada zona 0 de l'empresa Iqoxe al polígon petroquímic sud de Tarragona, on es va produir una explosió que va causar 3 morts el 14 de gener.

La inspecció s'emmarca en la investigació que porta a terme el jutjat número 1 de Tarragona i que s'ha vist alentida a causa de l'estat d'alarma per contenir la Covid-19, segons fonts pròximes al cas.

La investigació encara està pendent de diversos informes, com el dels Bombers de la Generalitat, per avançar en aclarir les causes de l'explosió que va matar dos operaris i a un veí de barri tarragoní de Torreforta, va ferir set persones i va causar abundants desperfectes.

A més de la investigació judicial, sota secret de sumari, segueixen el seu curs els expedients oberts pel Departament d'Empresa de la Generalitat, la Inspecció de Treball i una investigació encarregada per la mateixa empresa a l'Institut Químic de Sarrià.

Finalment, també la consultora noruega DNV GL, especialitzada en seguretat industrial, estudia el cas per encàrrec de la Generalitat.

Les instal·lacions d'Indústries químiques de l'òxid d'etilè (Iqoxe) a la Canonja són les úniques que produeixen aquest producte a Espanya, una matèria primera per al sector químic, i es van clausurar a partir de l'explosió.

No obstant això, la seguretat i el manteniment segueixen operatius i el passat 5 de maig es va produir un incendi en una lona que van sufocar els bombers de parc químic, sense que fos necessari activar als de la Generalitat, segons Protecció Civil.

El fum va fer que es registressin diverses trucades al 112 de veïns de barri de Bonavista, molt proper a les instal·lacions i que ja va patir danys en l'explosió del 14 de gener.

El Departament d'Empresa de la Generalitat va autoritzar el passat 13 de maig reobrir les plantes d'òxid d'etilè i de glicols, en haver acreditat que complia amb la normativa.

Romanen tancades les unitats de derivats d'òxid d'etilè i d'òxid de propilè, situades a l'anomenada zona 0 que avui s'ha tornat a revisar.

tracking