Diari Més

Economia

L'economia tarragonina trigarà dos anys a recuperar-se, segons la URV

El Tarragonès i el Baix Camp són les comarques més perjudicades pels efectes de la pandèmia del coronavirus

Imatge d'un dels polígons indisrials de la ciutat de Tarragona.

L'economia tarragonina tardarà dos anys ha recuperar-se, segons la URVGoogle

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’economia al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre es recuperarà a finals del 2021 o inicis del 2022. Són les expectatives dels experts i que recull el darrer informe de conjuntura de la URV corresponent al primer trimestre de 2020. L’estudi posa de manifest que caldran dos anys per refer-se d’aquesta crisi sanitària en un territori molt castigat per l’atur, amb 51.528 acollits en ERTO en un sol mes. Les comarques més perjudicades són Tarragonès i Baix Camp -on empreses de menys de 5 treballadors concentren més del 50% de la disminució d’afiliats a la regió. Mentre la indústria s'ha mantingut, els sectors de la construcció i el turisme han quedat molt tocats. Les caigudes d’afiliats a Cambrils, Salou i Vila-seca d'un any a l'altre són significatives.

Una de les principals dades que recull l’estudi és la caiguda d’un 4,08% interanual de les afiliacions a la Seguretat Social, amb un total de 51.528 treballadors (22,83%) acollits en ERTO en un mes. L’atur registrat al març -amb un increment interanual del 6,43% al Camp de Tarragona i del 5,18% a l’Ebre- i la contractació laboral -una caiguda en picat del 14%- han perjudicat un territori amb un mercat laboral molt marcat per una eventualitat i estacionalitat notòria.

«Aquests tipus de contractes temporals -que representen el 90% del total de contractes- comporten rendes salarials inferiors, el que dificulta la demanda interna -la vinguda de turistes-, un altre element diferencial d’aquest territori», ha destacat Joaquim Margalef, responsable del Grup de Recerca i Indústria i Territori de la URV. La menor renda disponible per part de les famílies i la manca de demanda poden fer que la recuperació al territori sigui més feixuga.

L'afectació en el teixit productiu

Aquest retardament afectarà petites i mitjanes empreses tarragonines i ebrenques, mentre les grans indústries energètiques no tindran aquests problemes i aniran en línia amb la recuperació global, segons apunta Margalef. Segons recull l’informe, els ERTO han afectat al 40,90% dels comptes d’afiliació a la Seguretat Social i al 22,83% del total de treballadors.

Les variacions interanuals d’afiliació són negatives -superant la mitjana catalana- en la majoria de sectors i a totes les comarques de la demarcació, especialment a Tarragonès i Baix Camp, a excepció de la Ribera d’Ebre -on ha augmentat la indústria i la construcció. Per contra, la indústria ha experimentat una disminució de l’afiliació menor a la mitjana catalana.

En valors interanuals, l’IPC ha estat negatiu a la zona (0,3%), mentre que als conjunts català i espanyol no hi ha hagut variació. Cauen els preus de l’habitatge (-6%), transports (-3,1%) i esbarjo i cultura (-0,2%), mentre que augmenten els preus de l’alimentació i de les begudes no alcohòliques (+2,4%). Més del 65% de les exportacions tarragonines s’han transportat per carretera.

El cas particular del Grup Unió

En relació a això, Ferran Huguet, Director General del Grup Unió, ha explicat que l’empresa, distribuïdora de vins, olis i fruits secs, ha pogut compensar la pèrdua del canal horeca amb un increment notable del canal d'alimentació, tant a nivell nacional com internacional. S’exporta un 65% del producte venut. Segons Huguet, fruita seca i oli tenen una forta demanda, mentre els vins més exclusius estan en caiguda.

tracking