Diari Més

Estat d'Alarma

Els municipis preparen amb incertesa l'obertura de platges per banyar-se

El BOE marca que estarà permés a la Fase 2, el 25 de maig, però el Ministerio de Sanidad adverteix que hi pot haver canvis

Un bon grapat de persones s'han saltat la prohibició de bany i de prendre el sol a les platges d'arreu del país aquesta tarda a la platja de Ponent de Salou.

La platja de Salou plena de gentGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ajuntaments dels municipis de la Costa Daurada preparen amb molta incertesa els plans de control d’ocupació de les platges, a les quals estarà permès anar-hi a prendre el sol i banyar-se pròxim dilluns, un cop la Regió Sanitària del Camp de Tarragona entri a la Fase 2 del desconfinament. El problema és que seran els consistoris els que hauran de garantir que els banyistes compleixin amb les mesures de distanciament social i d’higiene així com controlar els accessos i l’ocupació de l’espai, malgrat que molts no disposen dels recursos necessaris per a fer-ho. A més, el Ministerio de Sanidad reconeix a Diari Més que «s’està treballant en tots els escenaris i àmbits i quan el tema –d’obertura de les platges– estigui tancat, es comunicarà». Tot i que els municipis no creuen que l’Estat ajorni l’obertura dels espais, temen que introdueixi una sèrie de normes i instruccions per les quals no estiguin preparats.

Ara per ara, l’article 46 sobre «Ús de les platges» de l’última actualització del BOE, del dia 16 de maig, diu que «els banyistes hauran de fer un ús responsable de la platja» i assegura que el trànsit i ocupació d’aquesta es farà segons el que marca l’apartat 2 de l’article 7 del document, que diu que s’hauran de respectar les mesures de seguretat i d’higiene i que «els grups haurien de ser d’un màxim de 15 persones».

En aquest sentit, Salou és l’únic municipi que disposa ja d’un protocol clar per controlar l’afluència a la seva platja. Concretament, el departament de Sistemes d’Informació de l’Ajuntament de Salou està treballant en una aplicació web que permetrà als usuaris de les platges triar a quina d’elles, i a quina zona, poden anar per gaudir-ne, evitant, al màxim, l’exposició al risc de contraure el coronavirus. L’alcalde de Salou, Pere Granados, manifesta que «per a nosaltres, és prioritària la seguretat de les persones, motiu pel qual els nostres esforços aniran enfocats a minimitzar els riscos d’infecció». L’esmentat departament està analitzant les diferents tecnologies per mesurar amb major fiabilitat el nombre de persones en cada zona de cada platja, en cada moment, atès que «als ajuntaments ens obligaran a controlar l’aforament de les platges», segons explica el regidor de Noves Tecnologies i Platges de Salou, Jesús Barragán.

A més el consistori assegura que dutxes, rentapeus i jocs infantils romandran tancats al públic «per ordre de Sanitat» i que els lavabos tampoc no es podran utilitzar, en aquest cas, a l’espera de ser objecte d’unes actuacions de condicionament.

L’Ajuntament de Tarragona, per la seva banda, va crear una comissió tècnica formada pels diferents departaments implicats, entre els quals hi ha les regidories de Territori i de Seguretat Ciutadana, que estudia la manera de donar compliment al qual finalment dictamini el BOE respecte a aquest tema, en termes d’accés, aforament i informació als banyistes, i que està debatent també que es fa, finalment, amb les dutxes, els rentapeus o els lavabos.

L’ús d’aquests equipaments per part dels usuaris de la platja augmenta el risc de contagi i, per tant, els ajuntaments hauran de buscar la manera de desinfectar-los constantment, o no obrir-los. És el que ha decidit fer l’Ajuntament d’Altafulla perquè, tal com va explicar la vicealcaldessa, Alba Muntadas, no poden assumir el cost d’higienització dels lavabos i no posaran en marxa les dutxes i els rentapeus per motius d’higiene i seguretat. A més, Muntadas va explicar que el consistori contractarà dos informadors que, juntament amb els socorristes, indicaran als usuaris què poden fer i que no. Està previst que tant els vigilants com els informadors estiguin operatius el 13 de juny, gairebé 3 setmanes després de l’obertura de les platges.

Pel que fa a la platja de la Pineda, l’espai central està ocupat pels treballs d’aportació de sorra per part del Port de Tarragona, dins el marc de la Declaració d’Impacte Ambiental, i, quan acabin, d’aquí a 10 dies aproximadament, serà el torn de l’aportació de 100.000 m3 de sorra del Ministerio de Costas de l’Estat pel temporal Glòria, que començarà a mitjans de juny. Des de l’Ajuntament de Vila-seca no tenen clar quan acabaran aquests treballs del govern espanyol i, per tant, es desconeix quan aquest tram, que afecta més de la meitat de la platja, serà accessible per prendre el sol i banyar-se. En tot cas, fonts del consistori asseguren que a causa d’aquesta operativa es prohibirà, en principi, el bany i prendre el sol en els dos extrems de la platja, tot i que sí que s’hi podrà passejar com fins ara.

Els ajuntaments de Cambrils, Torredembarra i el Vendrell treballen també en la línia de poder controlar l’ús de les platges per part dels banyistes, assegurant que tots compleixen la distància de seguretat i les normes d’higiene, i també estan a l’espera de noves instruccions més específiques sobre com gestionar l’obertura dels espais per part de l’Estat espanyol.

tracking