Diari Més

Turisme

El turisme rural obre de nou les portes

Els propietaris dels establiments confien recuperar les reserves cancel·lades o ajornades

L'allotjament rural Cal Crispí de Prades.

El turisme rural obre de nou les portesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«L’estat d’alarma em va agafar just a la tornada de les vacances. Acabava de fer una inversió molt forta a la casa de turisme rural perquè tenia tota la primavera reservada fins a Sant Joan. Després del 4 de març, em van començar a anul·lar totes les reserves. Ara en tinc alguna per a l’agost, i poca cosa més». Aquesta és la situació amb què s’ha trobat Sergi Casals, propietari de la casa rural Cal Crispí de Prades. El seu establiment disposa de cinc habitacions que es lloguen de manera separada, i el gruix dels seus clients són de l’estranger, principalment els Estats Units i el Nord d’Europa. «La previsió és que aquests clients vagin fent reserves de cara a l’octubre i la tardor», assenyala l’empresari. Pel que fa a l’estiu, admet no saber què passarà: «No tinc ni idea de com serà. Hauré de comptar més amb el client d’aquí, però jo ofereixo una mena de Bed&Breakfast que aquí em costa una mica més de vendre», i admet que està valorant «posar-se en altres tipus de negocis».

Des que es va decretar la Fase 1, els establiments de turisme rural poden reprendre la seva activitat amb la condició de no acollir més de deu persones i de no habilitar els espais comuns si no es pot garantir la distància de seguretat. Això ha fet que molts establiments de les Muntanyes de la Costa Daurada, com Cal Crispí, hagin començat a treballar en la reobertura del negoci, però amb la incertesa de no saber si el turisme es reactivarà i amb molts dubtes pel que fa a les instruccions que els arriben des dels organismes oficials. Així ho corrobora Jordi Gomà, tècnic de Turisme del Consell Comarcal del Baix Camp: «Els propietaris ens van trucant i preguntant, però la veritat és que anem rebent informacions una mica contradictòries, perquè les instruccions no acaben d’estar del tot especificades». Pel que fa a l’impacte del confinament sobre el turisme rural, Gomà assenyala que a hores d’ara es fa difícil de quantificar, tot i que apunta que «hi ha més turisme estranger del que ens pensem, sobretot en aquelles cases més professionalitzades». Això no obstant, Gomà confia que, arribada la Fase 3, la mobilitat nacional pugui compensar la possible davallada del turista internacional.

Marcel Serra, per la seva banda, es mostra optimista malgrat els dos mesos en què la seva casa, Mas Fullat d’Alforja, ha estat tancada. Aquest cap de setmana ja rebran el primer grup després del desconfinament. «Les cancel·lacions durant l’estat d’alarma ens van afectar de ple», admet, però tot i que algunes reserves es van acabar reemborsant, també n’hi va haver que es van reubicar o postposar. Les reserves de l’estiu, que són majoritàriament de gent estrangera, o bé s’han mantingut, o bé s’han reubicat a l’estiu del 2021. «I, a partir del desconfinament, la meitat de l’estiu que havia quedat penjada s’ha omplert molt ràpidament. Pensem que, si finalment els clients de fora no poden venir, acabarem d’omplir amb gent d’aquí», conclou.

El Mas Fullat, a Alforja.

El turisme rural obre de nou les portesCedida

tracking