Diari Més

Comerç

Els botiguers lamenten l'autorització de rebaixes a l'inici de la desescalada

El govern espanyol va fer dissabte una rectificació, permetent promocions sempre que no es generin aglomeracions als comerços

Les botigues del centre de Reus van començar a fer promocions de descomptes ahir.

Els botiguers lamenten l'autorització de rebaixes a l'inici de la desescaladaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversos comerços del centre de Reus van aixecar persiana ahir amb cartells promocionals de descomptes. L’objectiu: desfer-se de l’estoc acumulat durant els dos mesos de confinament i afavorir el consum. La mesura aprovada pel govern espanyol el passat dissabte no agrada, però, a tothom per igual. D’una banda, associacions de petits comerciants consultades per Diari Més apunten que el producte actual ja s’ha comprat al fabricant a un preu sense reduir, mentre que la patronal PIMEC Comerç es congratula de la decisió de l’executiu i que més àrees sanitàries de Catalunya poguessin reactivar la seva activitat comercial des d’ahir.

Concretament, el govern de Pedro Sánchez va modificar a través del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) una disposició de la setmana anterior per establir que les accions comercials o de promoció han d’anar acompanyades de mesures destinades a assegurar que no es generaran aglomeracions que impedeixin mantenir la distància de seguretat o complir els límits de capacitat. La legislació actual, a l’Estat, permet fer descomptes tot l’any i, per tant, el model previ de Rebaixes en mesos específics ha perdut repercussió, tot i que a Catalunya encara sigui vigent.

Gemma Molné, de l’associació Tomb de Reus, explica que «era d’esperar» que algunes botigues decidissin iniciar des del primer dia els descomptes «perquè estem necessitats de fer calaix». «Això és pa per avui i fam per demà», es lamenta, ja que la mercaderia «tothom l’estem pagant a preu de mercat normal i el marge de benefici te’l menges». A partir de la fase 2, les grans superfícies podran obrir i Tarragona podria entrar-hi dilluns vinent. «Això serà devastador, nosaltres no som fabricants, som l’últim esgraó, el nostre marge és molt inferior», diu Molné.

Respecte al consumidor

Amb els diversos tipus de legislació actuals, el model de Rebaixes ha canviat en els darrers anys no sense generar confusió. «El consumidor va molt perdut», explica Molné. S’afegeix a les crítiques el president de l’associació de comerciants del carrer Canyelles de Tarragona, Jordi Gombau, qui considera que «per respecte al client» s’ha de mantenir les dates estipulades per als descomptes i no afegir-n’hi de nous. En el seu cas, que regenta una botiga de bosses i maletes, no té previst fer cap descompte abans del mes de juny per aquest motiu i destaca que en el seu carrer cap comerç s’ha acollit la possibilitat oberta pel govern. Tot i així, es mostra permissiu per poder desprendre’s d’estoc d’hivern, no així per a les peces d’estiu. «És inacceptable, a mi el fabricant no m’ha rebaixat el preu del producte», es lamenta.

Per la seva banda, Meritxell Barberà, de la Unió de Botiguers de Reus, destaca que «no tenia sentit que es pogués vendre online i a les botigues físiques no». «És important treure estoc de primavera», diu Barberà.

Finalment, Pimec Comerç va celebrar ahir que el govern espanyol rectifiqués finalment i permetés que els establiments puguin fer rebaixes «evitant les aglomeracions» i tot garantint les mesures d’higiene i seguretat. En un comunicat, apunten que el sector «no podia aguantar més sense poder facturar» i que ha demostrat que és capaç d’adaptar-se sense problemes a les noves mesures de seguretat establertes per les autoritats sanitàries.

tracking