Diari Més

Museus

Qui vol investigar l'aparició d'un fòssil?

El Museu d’Alcover proposa una aventura en línia per a les famílies en el Dia Internacional dels Museus

Montse, conservadora del Museu d'Alcover, demana ajuda als nens i nenes.

Qui vol investigar l'aparició d'un fòssil?Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Dia Internacional dels Museus (DIM) se celebra cada 18 de maig des de 1977 a tot el món. Durant una o diverses jornades, els museus que participen en el DIM organitzen activitats especials per acostar-se al públic i fer evident la importància d’aquests centres per a l’intercanvi cultural i el desenvolupament social. Enguany, però, a causa de la crisi sanitària i de la impossibilitat d’acollir visitants, des del Departament de Cultura de la Generalitat s’han impulsat a Catalunya un seguit d’iniciatives conjuntes entre tots els museus del país plantejades des d’un nou escenari: l’espai virtual. Aquest és el cas del Museu d’Alcover, que acaba de posar en marxa un repte en línia per a infants i famílies vinculat al seu Espai Triàsic.

Tot plegat funciona a partir d’un seguit vídeos de curta durada, en els quals dos personatges, l’Ester, directora del Museu, i la Montse, una investigadora, conviden els nens i nenes a què els ajudin a fer una investigació sobre un curiós fòssil de cranc Baioneta que ha aparegut al Museu i, d’aquesta manera, formar part de l’equip del centre. A partir d’aquí, els petits investigadors podran anar descobrint molta informació i, a la vegada, fer la tasca que faria la conservadora del Museu, elaborant un informe per a la directora sobre el fòssil i l’animal fossilitzat investigat. L’activitat, que és gratuïta, s’adreça a famílies amb nens i nenes de 6 a 10 anys, i es clou amb una invitació perquè els infants i les seves famílies puguin anar a conèixer el Museu d’Alcover un cop es recuperi la normalitat.

«La idea és plantejar una activitat que sigui productiva i que, a la vegada, funcioni com un ham, sense duplicar res, perquè després les famílies tinguin ganes de fer la visita presencial», explica Ester Magriñá, directora del Museu d’Alcover. Fa alguns anys que Magriñá, que també és professora col·laboradora del Màster de Gestió Cultural de la UOC, ha fet una clara aposta pel pla digital en la difusió i promoció dels continguts museístics, convençuda que «el nou context ens situa de ple en un escenari digital que pugui servir d’altaveu per explicar qui som i què fem». Magriñá apunta que des del primer moment han treballat en aquesta línia «sense entrar en conflicte amb la presencialitat, ans al contrari, combinant els dos espais en perfecta simbiosi».

En definitiva, assenyala la directora del Museu d’Alcover, el que es busca amb activitats com la descrita és «provocar un despertar a la curiositat» que tingui com a conseqüència una visita presencial, de tal manera que «la visita a Alcover sigui el final, no el començament».

En el marc del DIM, al web del Museu també es pot gaudir de la proposta Portes obertes als secrets de Ca Batistó. Cal Batistó és l’edifici històric que forma part del centre i que ha inspirat un relat sobre la societat i el pensament burgès en el trànsit del segle XIX al XX. Totes les activitats generades pel Museu es poden consultar a través de la pàgina http://museualcover.com

tracking