Diari Més

Policial

Els delictes es doblen amb la desescalada, però segueixen a la meitat que 2019

Els robatoris amb violència i intimidació han pujat especialment al Camp de Tarragona

Imatge d'arxiu dels Mossos d'Esquadra.

Mossos d'EsquadraMossos d'Esquadra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els delictes han repuntat a Catalunya amb l'avanç de la desescalada, de manera que s'han més que doblat des de la seva mitjana més baixa amb el confinament total, en passar de 353 casos al dia a 821, si bé segueixen per sota de la meitat respecte a l'any passat, abans del coronavirus, quan n'hi havia 1.794 diaris.

Així ho han advertit fonts de la conselleria d'Interior i dels Mossos d'Esquadra, que han ressaltat que únicament les estafes, amb 198 casos al dia, queden al marge de la reducció mitjana del 71% dels delictes durant els dos mesos d'estat d'alarma.

Aquesta caiguda dels delictes ha anat evolucionant amb el pas de les setmanes: una reducció del 77% a l'inici, del 80% amb el confinament total -del 28 de març al 13 d'abril, amb una mitjana de 353 delictes al dia-, del 70% en reprendre l'activitat essencial i del 54% amb l'inici de la desescalada per fases -del 4 al 10 de maig, amb una mitjana diària de 821 delictes.

En nombres absoluts, entre el 14 de març, quan es va decretar l'estat d'alarma, i el passat 10 de maig, hi ha hagut a Catalunya 28.700 delictes, davant els 100.926 del mateix període de l'any anterior, fet que suposa una reducció global del 71%.

La flexibilització del confinament ha suposat, segons les fonts, un increment gradual de la delinqüència, amb una excepció, els furts -el més important a Catalunya-, que han pujat lleugerament després d'una caiguda històrica que va arribar a ser del 90%, però que segueix molt lluny dels seus valors habituals.

Per la seva banda, es mantenen estables els robatoris amb força, tot i que les fonts no descarten que quan es pugui anar a segones residències es descobreixin robatoris que s'han produït aquests dies i que encara passen desapercebuts, el que comportaria un repunt de les denúncies.

Els robatoris amb violència i intimidació han pujat també, especialment al Camp de Tarragona, fins avui la zona més poblada de Catalunya en la fase 1 del desconfinament, a la qual aquest dilluns s'han sumat la resta de la les regions sanitàries catalanes excepte Barcelona i les seves àrees metropolitanes nord i sud.

Una de les principals preocupacions dels Mossos d'Esquadra són les estafes, especialment per internet, a l'ésser un delicte que, a diferència dels furts, no requereix el contacte físic, per la qual cosa s'han mantingut a un nivell equiparable al de la etapa prèvia al coronavirus.

En aquest sentit, han proliferat estratègies per obtenir les dades de la targeta de la víctima, per aconseguir una transacció econòmica fent-se passar per un company d'empresa o per un proveïdor o l'extorsió en l'àmbit de la pornografia.

Amb l'avanç de la desescalada, els Mossos d'Esquadra també han detectat un augment de concentracions no comunicades, tot i que encara són esporàdiques, així com d'actes de violència contra la policia que no tenen un origen polític o social, sinó per intervencions dels agents en disputes veïnals en què aflora el descontentament social després de setmanes de confinament.

Davant d'aquesta situació, els Mossos mantindran un dispositiu de seguretat que van iniciar fa mesos en barris com Sant Roc i la Mina, a més del Raval, i també l'estendran al de la Salut i a d'altres zones de Catalunya en què considerin necessari incrementar la seva presència policial davant un possible repunt de la reacció desproporcionada a les intervencions dels agents, com les que s'han produït recentment a Badalona, Premià, Manlleu i Manresa.

Respecte al tràfic de drogues, el confinament ha provocat una dràstica caiguda, si bé amb l'inici de la desescalada les detencions han augmentat en un 21%, en part gràcies al fet que és més fàcil detectar els venedors, ja que amb menys gent als carrers i més controls policials queden més exposats.

En aquest sentit, els Mossos han contactat amb les empreses de missatgers per donar-los consells per intentar detectar si transporten droga sense saber-ho, i a més han obert noves vies d'investigació, davant la sospita que diverses xarxes criminals aprofiten les dificultats econòmiques de moltes empreses per intentar rellogar les seves naus per cultivar marihuana i aprofitar les seves flotes de repartiment per distribuir la droga.

Al llarg del confinament, els casos amb menors vinculats han baixat en un 50%, mentre que les agressions sexuals també han caigut, de manera dràstica especialment les que es produeixen en situacions d'oci o per part de desconeguts.

Per la seva banda, en els casos de violència masclista s'està tornant als valors de l'any anterior, després de setmanes en què el confinament ha dificultat que es denunciessin les agressions.

Paral·lelament, l'avanç del desconfinament també ha provocat un augment de casos de persones que es donen per desaparegudes, especialment d'avis amb Alzheimer o d'afectats per malalties mentals.

tracking