Diari Més

Cal fer una desescalada amb mesura per no estressar el gos

Rebeca Carmona: «Abans que es produeixi el desconfinament del tot, cal deixar-los una estona tancats»

El comportament del gos pot canviar amb la desescalada.

Cal fer una desescalada amb mesura per no estressar el gosOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les mascotes també viuen la pandèmia de la COVID-19 i poden patir repercussions negatives per la situació personal dels seus propietaris i la relació que han tingut amb els animals durant el període de confinament i ara amb el procés de desescalada. Cada mascota ho viu d’una manera diferent. Els gossos poden patir estrès si el propietari ha tornat al lloc de treball i, per tant, passa menys hores amb l’animal, mentre que gats o conills, per posar uns exemples, són més territorials i fins i tot poden agrair que el seu cuidador no estigui a casa.

Rebeca Carmona, responsable de l’àrea de comportament de Domingo Veterinaris, de Riudoms, va explicar a aquesta redacció que, amb relació als gossos, «abans que es produeixi el desconfinament del tot cal deixar-los una estona tancats, com quan són cadells que se’ls ha d’ensenyar a estar sols». Carmona també va dir que «és important mantenir la rutina, sortir al carrer a les mateixes hores perquè els calma i, també, a l’hora de jugar i donar-los el menjar perquè estaran més tranquils». Carmona va matisar que «s’han de deixar unes estones sols, però no com si fos un càstig». L’objectiu és tornar a la normalitat que hi havia abans de la pandèmia, quan el propietari passava moltes hores fora de casa. El càstig s’ha d’erradicar. «Se’ls ha d’aportar algun premi o joguines com una que es posa menjar dins que va sortint a poc a poc: juguen i es calmen», va dir.

En un habitatge on durant moltes hores hi ha un elevat nombre de membres de la família com ara els nens, «se’ls ha de deixar fer la migdiada, que descansin, que és el que fan quan estan sols a casa». «El desconfinament del gos ha de ser progressiu», va afegir Carmona, qui va destacar com a comportament important a tenir en compte que «cal evitar tota mena de càstig per evitar que tinguin més estrès» i «han de rebre premis si la seva conducta és positiva». La nova situació a les comarques de Tarragona per l’aplicació de la Fase 1 contribueix a fer una desescalada fins a ser punt suau.

Pel que fa a sortides al carrer, Carmona recomana que «siguin llargues perquè els gossos aprofiten per olorar, pràctica que els desestressa». La veterinària va recalcar que «s’ha d’evitar que els gossos tinguin contactes entre ells» i va recordar que, a conseqüència de l’estat d’alarma, «encara han d’anar amb corretja».

tracking