Diari Més

Un jutge avala les sortides de Forcadell de la presó «perquè ha acceptat l'error de la via que va triar»

Desestima el recurs presentat per la fiscalia contra les sortides de l'expresidenta del Parlament per fer voluntariat i cuidar la seva mare

Carme Forcadell, al vehicle amb el qual ha sortit de la presó de Mas d'Enric, en el seu primer permís penitenciari.

Carme Forcadell surt per primer cop de la presó de Mas d'Enric en aplicació de l'article 100.2ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un jutge de vigilància penitenciària ha avalat les sortides de presó de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, pel 100.2, en una interlocutòria en la qual deixa en mans del Tribunal Suprem, en comptes de l'Audiència Provincial, l'última paraula sobre la flexibilització del seu règim penitenciari.

En una interlocutòria, a la qual ha tingut accés Efe, el titular del jutjat de vigilància penitenciària número 3 de Lleida -del qual depèn el centre Mes d'Enric del Catllar on compleix condemna*Forcadell- ha desestimat el recurs del ministeri públic i ha donat llum verda a les seves sortides per a fer voluntariat i cuidar de la seva mare anciana.

El jutge precisa a la Fiscalia que pot presentar recurs de reforma contra el seu acte, que resoldria ell mateix, o d'apel·lació davant el Tribunal Suprem com a òrgan sentenciador, per al que invoca la resolució de l'Audiència de Palma que va revocar la flexibilització penitenciària d'Iñaki Urdangarín.

En obrir la via a la revisió del Suprem, el magistrat es desmarca dels jutjats de vigilància que han dictat resolucions sobre els líders independentistes presos a Lledoners i sobre Dolors Bassa, interna a Puig de les Basses de Figueres (Girona), els quals es remeten a l'Audiència de Barcelona per als recursos d'apel·lació.

En principi, la flexibilització del règim penitenciari dels polítics presos mitjançant el 100.2 permet eludir el control del Tribunal Suprem, a diferència de la classificació en tercer grau, que sempre ha de ser revisada per l'òrgan sentenciador.

La Fiscalia es va oposar al 100.2 de Forcadell, que té autoritzat sortir tres dies a la setmana durant dotze hores diàries, adduint que la pena per la qual havia estat condemnada era molt greu i que el tractament de rehabilitació no guarda relació cap amb les labors de voluntariat i de cura de la seva mare que se li permeten.

El jutge, no obstant això, entén que la flexibilització del règim de Forcadell està «prou justificada» i recorda que la reclusa «reconeix el delicte sense desviacions, ha realitzat una anàlisi funcional i crític de la conducta delictiva» i, a més, ha decidit «allunyar-se de l'activisme polític».

Segons la interlocutòri, que avança avui el periòdic digital 'El Español', l'expresidenta del Parlament presenta «múltiples factors» positius de reinserció que, precisament, van motivar que diversos membres de la junta de tractament defensessin la seva classificació en tercer grau.

El document subratlla l'«extraordinària» adaptació de Forcadell al règim penitenciari i la seva «conducta irreprotxable», amb una actitud «col·laboradora i aglutinadora de les internes del mòdul».

A més, segons el jutge, en el seu cas hi ha hagut un «avanç clar» en el reconeixement del delicte pel qual va ser condemnada en relació amb els seus primers dies de condemna, «quan malgrat reconèixer els fets, es considerava justificada per un principi democràtic que li imposava contrariar a l'Estat de Dret que havia de defensar».

Per al magistrat, dels informes rebuts sobre Forcadell es desprèn que el principal factor de risc de reincidència és «l'entorn soci-polític» que l'envolta, element que no ha estat valorat en la proposta de flexibilització mitjançant el 100.2 malgrat que no hauria d'obviar-se «donat l'origen eminentment ideològic, de convicció i de base política del delicte comès».

«Va ser l'entorn social i polític el que va mobilitzar i va determinar la conducta penalment retreta i, una vegada ingressada a la presó preventiva i posteriorment condemnada, va atribuir una qualitat icònica a la penada dins del món i causa separatista (múltiples visites institucionals, missatges en xarxes, manifestacions, concentracions, etc.)», abunda el jutge en el seu acte.

El magistrat admet el risc que Forcadell «es torni a veure embolicada en situacions de pressió social pel grup i que reprodueixi conductes reprotxables» que contribueixin a «mantenir un clima social d'enfrontament amb l'Estat».

No obstant això, considera a aquesta possibilitat de reiteració delictiva queda molt disminuïda» per la mena de sortides que se li han autoritzat, el suport familiar de la reclusa i la seva «determinació» de mantenir-se al marge de l'activitat política.

En aquest sentit, recorda que correspon a Forcadell «mantenir-se al marge de situacions que afavoreixin la pressió externa sobre ella o reforcin conductes polítiques o civils d'enfrontament amb l'Estat o de justificació de les conductes dels condemnats».

Després de recalcar que «la llibertat d'ideologia, opinió i pensament» estan emparades constitucionalment, el jutge raona que el tractament no pot «dirigir-se a modificar la ideologia», sinó a incidir sobre «la manera de conduir-se en l'obtenció de la fi política» i en la idea que «la fi justifica els mitjans».

«Per això, des del moment en què la penada accepta, com s'informa amb contundència, no sols els fets, sinó l'error i l'equivocació en la via, mitjans i forma utilitzats per a aconseguir l'objectiu de la independència de l'Estat de manera unilateral, la intervenció tractamental més específica pot considerar-se finalitzada», insisteix la interlocutòria.

tracking