Diari Més

Comunicacions

La fibra òptica es desplega a Falset, Montblanc, Valls i Gandesa

S’inicien els treballs a 10 municipis mentre indrets com Castellmoster mantenen una mala connexió

Panoràmica de la urbanització Jardins de Castellmoster.

La fibra òptica es desplega a Falset, Montblanc, Valls i GandesaMaps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern català va iniciar ahir les obres de desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat en deu capitals de comarca –entre les quals, quatre de la demarcació de Tarragona– i 51 municipis. Segons la Generalitat de Catalunya, aquests treballs, aprovats per via d’urgència, asseguraran la connectivitat a diverses zones per «garantir la igualtat d’oportunitats i la vertebració territorial».

El desplegament es farà als municipis tarragonins de Falset, Montblanc, Valls i Gandesa, però també a altres sis capitals de comarca: Vielha, Puigcerdà, Moià, Solsona, Borges Blanques i Sort i fins a 51 municipis.

Segons assegura el govern català, aquest any 2020 quedaran totes les capitals de comarques connectades i els municipis al seu pas, amb una cobertura del 84% a Catalunya. La declaració de les obres d’emergència ha estat motivada per la situació derivada de la crisi del coronavirus, amb un increment del trànsit d’Internet d’entre un 50% i un 80% de mitjana a Catalunya. En aquest context, la connectivitat s’ha convertit en un bé «de primera necessitat» per donar resposta a les noves situacions econòmiques i socials, com el teletreball, la formació i el comerç en línia o els tràmits en línia. La Generalitat de Catalunya assegura que, a més, el desplegament de la xarxa de fibra òptica facilita el desplegament de xarxes finalistes de fibra òptica per part dels operadors de telecomunicacions en municipis amb nivells baixos de cobertura de xarxes de nova generació.

El problema a Castellvell

El desplegament de fibra òptica al territori català continua sent un problema en algunes zones. Unes 200 famílies de la urbanització Jardins de Castellmoster de Castellvell del Camp continuen sense poder dur a terme el teletreball, accedir a cursos o classes telemàticament, o videoconferències «amb la garantia que es puguin veure i escoltar amb un mínim de qualitat i sense talls», segons denunciava ahir l’associació de veïns d’aquesta urbanització ahir. Segons assegura l’entitat, el desplegament de la fibra òptica va començar el febrer de l’any passat però amb tants problemes que, a hores d’ara, la urbanització continua sense tenir la fibra completament desplegada i, en conseqüència, els veïns no gaudeixen d’una bona cobertura d’Internet. Segons els veïns, el cablejat de la fibra òptica està desplegat almenys per Castellmoster, però sense connexió als habitatges. L’Ajuntament ha reclamat a Telefònica repetidament, des del gener d’aquest any, els terminis de finalització de l’obra. Tot i que sembla que s’ha detectat quina és la problemàtica, els veïns d’aquesta urbanització denuncien seguir en mans de la companyia perquè completi, el desplegament de la fibra òptica.

tracking