Diari Més

Comerç

128 anys de tradició familiar a Gandesa

Pujol Pastisseries és un negoci familiar que no ha deixat mai de servir pa als veïns de la comarca

Àngels Pujol, propietària del negoci des de fa trenta-set anys.

128 anys de tradició familiar a GandesaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Corria l’any 1892 quan el senyor Zacarías Pujol, fill de Rasquera i membre d’una família de forners, va veure una gran oportunitat de negoci en el poble de Gandesa, una vila que llavors ja era atractiva per al comerç per la seva ubicació, sent un lloc de pas.

Així naixia Pujol Pastisseries, un negoci que ha anat passant de pares a fills fins al dia d’avui, i que no ha deixat de despatxar pa ni en circumstàncies tan excepcionals com la Guerra Civil o l’actual situació d’emergència sanitària. Àngels Pujol, besneta de Zacarías i actual propietària, en desgrana la història familiar: «A un dels fills del meu besavi li encantava el que feia el seu pare, així que quan es va casar, ell i la meva àvia van llogar un forn al carrer Miravet de Gandesa. Es deien Joan i Mercè i tenien molta gent perquè s’estimaven molt l’ofici. Quan van guanyar prou diners, van comprar el forn del carrer de Sant Domènec, que és on encara hi estic jo. Quan va esclatar la guerra van matar el fundador, però l’àvia ens explicava que ells seguien fent pa mentre esclataven les bombes. Gandesa va patir molt, però el nostre obrador sempre va estar intacte. L’avi Joan va morir als 27 anys i es van quedar a la botiga la besàvia i l’àvia. Aquestes dues dones eren la canya, heu de pensar que van ser les primeres que van apujar el preu del pa a la Terra Alta. Al meu pare Enrique, fill del Joan i la Mercè, li agradava molt el comerç i va voler estudiar a fora, però als 15 anys l’àvia el va treure dels estudis i el va posar al capdavant del negoci. En el meu cas, em va passar igual que al pare, perquè quan vaig tenir quinze anys, ell em va posar a càrrec de la botiga. I aquí és on comença la meva història».

L’Àngels va assumir aquell destí primer amb rebel·lia i després amb la il·lusió de recollir el llegat familiar i «l’honra dels ancestres». Des de llavors, i ja han passat 37 anys, ha estat treballant incansablement per mantenir viva aquella passió per l’ofici i l’actitud de servei als veïns. És per això que, durant la pandèmia, ha seguit oferint el pa, però entregat personalment a les llars, tant del poble com de la comarca. «Ha sigut una experiència inoblidable, estic molt feliç d’haver-ho pogut fer», assegura l’Àngels. Aquesta passió i entusiasme per l’ofici l’ha portat també a dissenyar un pla de recuperació dels forns centenaris de la comarca, un patrimoni que, apunta, s’ha perdut. «En el seu moment el pare va ensenyar a molts forners a fer pa i pastissos i, a més, em va deixar un obrador perfecte, tecnificat, però on se segueixen les receptes familiars de fa cent anys», explica, assenyalant que ella mateixa estaria disposada a formar els futurs forners.

«La meva missió a Pujol Pastisseries és honrar les arrels. D’aquí a dos anys celebrarem 130 anys d’història. Jo he vist treballar a les meves iaies, al pare i a la mare, asseguda sobre els sacs de farina, i les parets de l’obrador estan impregnades d’aquesta energia. Per tot plegat, és molt emocionant», admet.

L' Àngels Pujol amb els pares, Carmen i Enrique.

128 anys de tradició familiar a GandesaCedida

tracking