Diari Més

Biblioteques

I tu, com vols que continuï la història?

La Biblioteca de Cambrils se suma a una iniciativa perquè nens i joves escriguin un llibre col·lectiu

La Booktuber Laia Giné recomanant el llibre 'Estimat Evan Hansen'.

I tu, com vols que continuï la història?Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei de Biblioteques de la Generalitat ha posat en marxa una nova iniciativa per al foment de la lectura. Es tracta de l’activitat Escriu un llibre, adreçada a nens i joves d’entre 10 i 16 anys, i que compta amb la complicitat d’un grup d’escriptors i escriptores. Entre les biblioteques que s’han sumat a la iniciativa hi ha la Josep Salceda i Castells, de Cambrils. Una de les seves bibliotecàries,

Rosana Andreu, explica que el sistema de treball és molt senzill: «l’escriptor proposa un primer capítol del llibre i ofereix tres possibles continuacions per a la història. Els nens i joves tenen uns dies per llegir-lo i votar i, passat aquest temps, l’escriptor desenvolupa un nou capítol a partir de l’opció que té més vots». Tot plegat, detalla Andreu, es fa en col·laboració amb l’empresa catalana Boolino a través de la plataforma Fiction Express, és gratuït i els infants s’hi poden inscriure de forma anònima. El projecte s’estructura en tres grups diferents, 5è i 6è de primària, 1er i 2on d’ESO i 3er i 4rt d’ESO, i s’ofereixen lectures en català, castellà i anglès. Entre els escriptors que participen en la iniciativa hi ha Maite Carranza, Francesc Miralles, Muriel Villanueva i Jordi Cervera.

A més de compartir la creació d’una obra literària, Escriu un llibre també convida els joves a participar en un fòrum obert amb els autors i autores, per tal que les seves opinions els puguin ajudar en l’escriptura dels capítols posteriors.

Tot plegat es du a terme amb un seguiment personalitzat des de la biblioteca corresponent, explica Rosana Andreu. Ella, juntament amb la seva companya Eva Ferré, actuen com a moderadores i dinamitzadores dels fòrums en què participen els usuaris de Cambrils. Així per exemple, aquests dies estan treballant amb nens i nenes de 3r i 4art d’ESO la història Segona família, ambientada en el món dels skaters, amb l’escriptor Víctor Panicello. En paral·lel, els joves de 1er i 2on d’ESO treballen de la mà de Maite Carranza i Júlia Prats, mentre que els més petits, de 5è i 6è de primària, estan escrivint un llibre amb Joan Pau Hernández. A més, tots els participants poden accedir a la biblioteca del projecte, on hi trobaran tots els llibres escrits fins al moment.

En paral·lel, la Biblioteca ha posat en marxa també la versió en línia de la Marató de Booktubers. L’activitat, durant la qual els joves dels instituts participants graven vídeos recomanant llibres, es realitzava des de fa anys al voltant de Sant Jordi a la mateixa Biblioteca. Enguany s’ha buscat una fórmula alternativa, de manera que s’ha demanat als joves que enviïn els vídeos des de casa. Els instituts que han participat en la iniciativa han estat el Ramon Berenguer IV i el Cardenal Vidal i Barraquer i ja es pot visualitzar un primer vídeo, en el qual l’alumna Laia Giné recomana el llibre Estimat Evan Hansen.

Des de la web de la Biblioteca (www.cambrils.cat/biblioteca) es pot accedir a totes dues propostes.

Rosana Andreu, bibliotecària de Cambrils.

I tu, com vols que continuï la història?Olívia Molet

tracking