Diari Més

Estat d'Alarma

Les platges de la costa tarragonina «estaran a punt» pel juny

La Direcció General de Costa i Mar invertirà 3,5 MEUR pel temporal Glòria per a unes obres que començaran la setmana que ve

Una excavadora treballant ahir a la platja Prat d'en Forès, a Cambrils.

Les platges de la costa tarragonina «estaran a punt» pel junyGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El temporal Glòria va malmetre especialment les platges de la costa sud del Camp de Tarragona i, des de llavors, hi havia pendents els treballs per part de la Direcció General de la Costa i del Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica espanyol. L’endemà d’anunciar-se que les platges podrien obrir-se a partir del 8 de juny, en la fase 3 de desescalada, el govern espanyol va prometre 3,5 milions d’euros i iniciar les obres a partir de la setmana que ve. Serà el 8 de juny també quan, si res no es torça, es flexibilitzarà la mobilitat general, però amb la recomanació de l’ús de la mascareta fora de les llars, així com el 50% de l’aforament en els locals comercials i amb distància mínima de dos metres. Els diferents ajuntaments de la costa del Camp de Tarragona apunten que les platges «estaran a punt» amb aquestes tasques. A Cambrils, on aquests dies s’estan desenvolupant obres a la platja Prat d’en Forès, el regidor Lluís Abella destaca que «les platges són la nostra carta de presentació i volem recuperar la millor imatge de Cambrils el més aviat possible, tant per reforçar l’ànim de cambrilencs com per als turistes que una vegada acabada aquesta crisi ens visitin pel motiu que sigui».

Pel que fa a Salou, el regidor Jesús Barragán apunta que les platges «estan en perfecte estat» i que tan sols queda un dragatge de la sorra a l’alçada del Club Nàutic, que se n’haurà d’encarregar el govern espanyol.

A Vila-seca, al nucli de la Pineda, el Port de Tarragona va començar la setmana passada els treballs de restauració tant de la platja com de l’Espigó del Racó. I és que a diferència de la resta d’espais, aquesta platja és competència de l’autoritat portuària. En total, dedicaran 100.000 metres cúbics de sorra a la recuperació i el Port calcula que el 30 de maig ja estiguin finalitzats els treballs.

Les afectacions a la ciutat de Tarragona van provocar una «queixalada important» especialment a la platja Llarga i el seu entorn. El regidor Xavi Puig afirma que, davant l’anunci del govern estatal, el consistori durà a terme tasques «en els accessos, les dutxes, les canalitzacions» i que deixaran per exemple la retirada de la runa de la Llarga al Ministeri. «Si no ho fan, ja contractaríem algú». Alhora, recorda que s’han fet reposicions naturals de sorra i de vegetació a les dunes. Això sí, cap d’aquests treballs s’han dut a terme durant la crisi de la COVID-19. Alhora, Puig alerta els ciutadans que «han de tenir clar que la fisonomia de les platges no serà com la d’altres estius».

Altres municipis, on el Glòria també va colpejar amb força, com ara Mont-roig del Camp i Vandellòs-l’Hospitalet de l’Infant, s’havien encomanat a la Direcció General de la Costa i esperen tenir les platges llestes al llarg d’aquest mes de maig. D’altra banda, Altafulla i Torredembarra destaquen que l’afectació va ser inferior en el seu cas. Pel que fa als treballs del govern espanyol, seran executats per cinc empreses adjudicatàries i compten amb un pressupost de 3,5 milions d’euros. Costes preveu que finalitzin «a finals de juny», tenint en compte tot el litoral.

Guinguetes pendents

I, si les platges permeten el bany recreatiu i els locals comercials poden començar a obrir amb la meitat de l’aforament, ara és el torn per saber si hi haurà guinguetes enguany. Davant la crisi del coronavirus, algunes empreses ja s’han fet enrere per gestionar aquests espais, mentre que la resta estan a l’espera de les ordres dels seus respectius ajuntaments. Alhora, els governs locals també esperen les indicacions del pla d’usos de la Generalitat. En el cas de Tarragona, ja s’estan planificant algunes «reduccions de taxes», segons diu la regidora Paula Varas, i estan «estudiant» què fer amb les quatre guinguetes permanents a peu de platja. Altafulla, per la seva banda, vol optar enguany per food trucks a cal Vitali, en lloc de guinguetes.

tracking