Diari Més

Societat

Bombers han trobat cinc persones mortes a casa durant el confinament

Els cadàvers localitzats en obertures de porta a la demarcació són la meitat que l’any passat

Una imatge d'arxiu de bombers amb la grua

Bombers han trobat cinc persones mortes a casa durant el confinamentOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre l’inici de la quarantena, el 13 de març, i aquest passat diumenge dia 26 d’abril, els Bombers de la Generalitat han localitzat a casa seva, en el total de la demarcació, els cossos sense vida de cinc persones. Per comarques, tres dels cinc cadàvers van trobar-se a domicilis del Baix Camp, un al Baix Penedès i un al Baix Ebre, segons dades facilitades pel cos de salvament al Diari Més.

En tots els casos, les defuncions van ser constatades arran d’intervencions d’obertures de porta. La xifra de persones trobades mortes en aquest període representa la meitat de la que es va comptabilitzar exactament en els mateixos dies del 2019, sense confinament. L’any passat, es van localitzar deu persones difuntes a casa seva. D’aquestes, dues estaven a habitatges del Baix Camp, altres tres vivien al Baix Penedès, tres al Tarragonès, una al Priorat i una altra a la Terra Alta. El Baix Camp és, doncs, la comarca del global de la demarcació de Tarragona on més situacions d’aquest tipus figuren al registre de Bombers, que accedeixen als immobles després de ser requerits per realitzar les obertures de porta. Precisament la quarantena i el fet que, en aquest temps, tothom està més pendent l’un de l’altre, podria ser un dels motius que expliquessin la davallada de casos, coincidint amb l’emergència sanitària per la Covid-19 i les restriccions de mobilitat que tot plegat implica. Els episodis han passat, així, de 10 a 5, donant lloc a una caiguda del 50%.

La quantitat d’obertures de porta realitzades també ha variat d’un any a l’altre, tot i que en un percentatge menor. Bombers aporta les dades d’aquest tipus d’intervencions dins el grup de rescats urbans, que aplega persones precipitades i també les obertures de pisos de persones que es consideren en risc. Així, aquest 2020, entre el 13 de març i el 26 d’abril, Bombers han fet 87 actuacions. Per comarques, han estat cinc a l’Alt Camp, 25 al Baix Camp, 14 al Baix Penedès, 20 al Tarragonès, una a la Conca de Barberà, dues al Priorat, una a la Terra Alta, 16 al Baix Ebre i tres al Montsià.

La quantitat de les intervencions que van dur-se a terme al 2019 en aquest marge de temps és superior. Igualment per comarques, i segons dades de Bombers, van ser sis a l’Alt Camp, 25 al Baix Camp, 19 al Baix Penedès, 31 al Tarragonès, una a la Conca de Barberà, dues al Priorat, dues a la Terra Alta, dues a la Ribera d’Ebre, set al Baix Ebre i quatre al Montsià. El recompte deixa un global de 99 obertures de porta. El confinament, de nou, seria una de les causes que han fet que no siguin necessàries tan sovint aquestes actuacions.

A Catalunya, 49 difunts

Al conjunt de Catalunya, segons les mateixes fonts, s’han trobat 49 persones mortes i l’any passat havien estat localitzats 38 cadàvers, en una tendència inversa a la que es dona a Tarragona. En canvi, s’han fet 654 obertures de porta davant les 709 que s’havien dut efectivament a terme entre el 13 de març i el 26 d’abril del 2019.

tracking