Diari Més

Estat d'Alarma

Una família de Prades ven 3.000 quilos de patates en un dia per Whatsapp

Amb el magatzem ple arran de la Covid-19, els Dalmau van difondre un missatge on oferien servei a domicili i han rebut comandes de tot Catalunya

La família carregant el producte a la furgoneta per fer la distribució d'encàrrecs aquests dies.

Una família de Prades ven 3.000 quilos de patates en un dia per WhatsappCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Som agricultors. Teníem molts quilos de patates i, per Setmana Santa que és quan generalment molta gent puja a Prades a comprar-ne, enguany no es va poder fer res. Així que les acumulàvem al magatzem i havíem de buscar una sortida». Ho explica Oleguer Dalmau, el fill petit de la família Dalmau que aquest passat dilluns a la tarda va tenir una molt bona idea: «Vam pensar, amb la mare, que potser era interessant repartir les patates a domicili, i vam fer córrer entre els nostres contactes un missatge de Whatsapp on explicàvem que oferíem aquest servei». La crida va córrer i, cap a les onze de la nit del mateix dia, només sis hores més tard, «ja ho havíem venut tot». I amb aquest «tot», Dalmau es refereix a «prop de 3.000 quilos» de patates.

Des de llavors fins ara, la família carrega i reparteix diàriament el producte per respondre a les comandes rebudes, seguint sempre les recomanacions de seguretat previstes davant la Covid-19. La furgoneta no s’atura ni un moment. De peticions, n’hem tingut «de tot Catalunya i, fins i tot, també de València, però arribar fins allà ja ens era impossible del tot».

Malgrat que ja sense més gènere per oferir, la família continua atenent pacientment les trucades i els whatsapps «i expliquem que ho tenim ja compromès tot però que esperem que, més endavant, al setembre o quan tot això passi, continuïn interessats i ens vulguin fer una comanda perquè els hi puguem enviar». El sistema «ens ha salvat perquè ho hem pogut vendre tot». Si no hagués estat així,«possiblement hauríem hagut de donar les patates als pagesos per alimentar les cabres o, simplement, s’haurien perdut».

Grans comandes

Els 3.000 quilos s’han dispensat més fàcilment perquè «la gent ens feia comandes de 200 o 300 d’una mateixa vegada». El motiu d’aquestes quantitats altes és que «hi ha moltes comunitats on, per la situació de confinament, han fet llistes i grups per ajuntar tot el que els veïns demanen i, quan s’han plantejat encarregar les patates, eren moltes». Fins a 2.000 d’aquests 3.000 quilos venuts es corresponen amb «segones patates».

«De patates», explica Oleguer Dalmau, «n’hi ha de tres tipus: les primeres, les grosses i les segones». Les primeres «són les més maques, les que no tenen cap cop, les que es compren a les botigues», mentre que les grosses «són d’una mida més gran i van, habitualment, als restaurants perquè, per la seva mida, les poden aprofitar molt». Finalment, les segones patates «tenen algun cop o s’han tallat una mica amb la màquina quan s’extreien, així que es baixen de preu». La tria es fa al moment de collir-les. Les que la família oferia inicialment per Whatsapp eren les segones i estaven doblement rebaixades ja que «normalment tenen un preu més elevat però les oferíem a un preu més baix entenent la situació que hi ha». Per servir a una població «calia que des d’aquesta població en conjunt, no per persona, ens haguessin demanat un mínim de 20 quilos». La urgència venia, tal com detalla Dalmau, perquè «quan fa calor, normalment les patates comencen a grillar-se, tot i que les nostres són fortes i aguanten».

Repartiment en marxa

Des d’ahir al matí s’està fent el repartiment. Tarragona, Reus, Montblanc, Nulles o La Secuita són alguns dels municipis que figuren al llistat i on aniran a parar les patates de la família Dalmau. «Hem fet un excel amb les quantitats i les poblacions i l’anem seguint per no deixar-nos ni una sola comanda». En pocs dies, «segurament es començaria de nou a plantar i la segona setmana de setembre es faria la collita», conclou Oleguer Dalmau, a qui precisament el confinament ha agafat aquests dies al costat de la seva família.

tracking