Diari Més

Turisme

Els apartaments turístics han perdut 3 milions d'euros en cancel·lacions

L’AFF i la FEHT qualifiquen la situació que travessa el sector de «catastròfica» i consideren que els pròxims mesos seran durs

Interior d'un apartament turístic, a l'espera d'obrir portes.

Els apartaments turístics han perdut 3 milions d'euros en cancel·lacionsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només en cancel·lacions, els propietaris d’establiments vinculats a l’Associació d’Apartaments Turístics del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre (AAT) han patit una pèrdua de 3 milions d’euros a 15 d’abril, va informar a aquesta redacció el seu president, Joan Calvet. Per la seva banda, Xavier Guardià, responsable de relacions institucionals de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), va comentar que la situació provocada per la pandèmia per coronavirus pot ser «catastròfica» per al sector en tots els seus àmbits, des dels hotels als càmpings, apartaments i cases rurals. Aquesta paraula també va ser utilitzada per Calvet per definir el moment de depressió que viu el turisme i el fet que no es veu la sortida d’un túnel que es preveu més llarg del que s’havia dit unes setmanes enrere. El sector viu sotmès a les incerteses que li està generant la pandèmia i el desconeixement del futur, que li complica preparar la reobertura.

Calvet va explicar que a les pèrdues generades per les cancel·lacions a causa del tancament dels apartaments i habitatges turístics, de tres milions d’euros fins al dia 15 d’abril, cal sumar una quantia superior, com és la que es deriva del que s’ha deixat de contractar fins ara i, també, en el futur més immediat. El sector viu amb molta «preocupació» la paràlisi que l’afecta a causa de la pandèmia. Calvet va apuntar que la pèrdua de la campanya de Setmana Santa i el fet de desconèixer quan es normalitzarà el turisme, plantegen grans dubtes a un sector que, a més, tem que sigui dels últims en tornar a certa normalitat. «Catàstrofe» és la paraula més usada pel sector per definir l’estat de la qüestió.

El president de l’AAT, entitat amb 78 empreses associades, 5.008 apartaments i habitatges turístics i unes 25.000 places a les comarques tarragonines, va comentar que, actualment, només hi ha obert un grapat per a serveis socials o albergar famílies en situació d’exclusió social. «Poder obrir al juny seria genial», va dir Calvet, qui va apuntar que encara «estem a l’espera de rebre els protocols d’actuació de l’administració per quan arribi el moment de procedir a l’obertura».

Moment d’incerteses

Xavier Guardià, com a representant de la FEHT, també va parlar de situació «preocupant» i «catastròfica», i fins i tot va manifestar que, davant dels interrogants que té al seu davant el sector, «potser algun hotel es planteja no obrir aquest any perquè no li surtin els números».

Guardìà va comentar que no hi ha gaires diferències en els diferents sectors de l’allotjament turístic, com ara hotels, apartaments i càmpings pel que fa a la incidència negativa de la pandèmia per coronavirus. «Hem perdut la campanya de Setmana Santa i ara l’inici de la temporada, i el pitjor és que no sabem com anirà el mes de juliol ni quan podrem començar a obrir els establiments».

El sector «ja ha perdut l’inici de temporada, que a casa nostra sempre és molt bo perquè ens visita gent de la tercera edat d’Europa i persones que viatgen en caravanes», va dir Guardià, qui considera que la recuperació pot passar pel creixement del turisme nacional, donat que hi ha l’interrogant si la gent farà llargs desplaçaments i a altres països quan s’aixequi l’estat d’alarma. En aquest context, Guardià va dir que «a Alemanya ja es fan campanyes demanant que la gent del país faci les vacances a casa».

Pel que fa al turisme internacional que visita la Costa Daurada, Guardià va indicar que el «més fidel» és del sur de França, que acostuma a allotjar-se en càmpings, que probablement no fallarà. Parlar de què farà la resta és fer-ho d’una gran interrogant, segons va comentar el portaveu de la FEHT.

tracking