Diari Més

Laboral

El Tarragonès és la comarca on s'han registrat més ERTO de la demarcació

Segons les dades del Departament de Treball dividides per comarca s’hi han comptabilitzat 3.167 expedients que afecten 17.200 treballadors

Experdients de regulació temporal aprovats per comarques a 21 d'abril de 2020.

Gràfic ERTO comarques

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) han anat augmentant progressivament des del dia en què el govern espanyol va decretar l’Estat d’Alarma. Segons les dades desglossades per cada comarca del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya del passat dimarts, el Tarragonès és la comarca de la província de Tarragona on més expedients s’han comptabilitzat. Cal recordar que poden ser per dos motius: en primer lloc, per força major, que inclou aquelles empreses que es van veure obligades a tancar per l’Estat d’Alarma; en segon lloc, les que a causa del confinament, tot i que podien obrir, han patit greus davallades en els ingressos i també han hagut d’acomiadar temporalment el seu personal. En aquest segon cas, l’ERTO es pot basar en causes econòmiques, organitzatives, tècniques o productives.

Pel que fa al Tarragonès s’han presentat 3.167 expedients de regulació temporal, 3.069 per força major i 98 per altres motius, que afecten un total de 17.200 treballadors. La segona comarca que més ha patit els efectes de la crisi ha estat el Baix Camp, on s’han registrat fins a 2.377 ERTO, 2.313 per força major i 64 per altres causes, en els que s’hi han vist implicats un total d’11.390 treballadors. En tercer lloc, una altra regió fortament afectada ha estat el Baix Penedès, on s’han comptabilitzat fins a 1.061 expedients de regulació, 1.032 per força major i 29 per altres motius, que han deixat sense feina un total de 6.992 treballadors.

Al Baix Ebre s’han registrat fins a 1.073 ERTO, 1.010 per força major i 63 relacionats amb altres motius, que han afectat fins a 4.256 treballadors. A l’Alt Camp hi ha 478 empreses que han hagut de presentar un expedient, 443 per força major i 35 per altres causes, que han deixat sense feina temporalment a 4.208 treballadors.

Pel que fa a la Conca de Barberà, s’han tramitat un total de 190 ERTO, 182 per força major i 8 per altres motius, que han afectat fins a 1.866 treballadors.

A la Ribera d’Ebre hi ha hagut 155 expedients de regulació temporal d’ocupació des de l’inici de l’Estat d’Alarma. D’aquests, 151 empreses el van presentar perquè tenien prohibit donar el seu servei a causa de la crisi sanitària, mentre que 4 empreses el van presentar al·legant causes econòmiques, productives, tècniques i/o organitzatives tot i poder obrir durant el confinament. En total, 612 treballadors de companyies de la Ribera d’Ebre s’han quedat sense feina a causa del coronavirus. Al Priorat s’hi han registrat 116 expedients, 113 dels quals per força major i els 3 restants per altres causes, que han afectat fins a 394 treballadors.

Finalment, la Terra Alta és la comarca on s’hi han registrat menys expedients de tota la província, un total de 97. D’aquests 96 han estat per força major, mentre que un sol ha estat a causa d’altres motius. En total hi ha 394 treballadors d’empreses de la Terra Alta que s’han quedat temporalment a l’atur.

Les companyies del sector de la indústria són les que més efecte han tingut en alguna de les comarques de la demarcació.

A la Conca de Barberà, per exemple, hi ha una empresa que ha presentat un ERTO que implica gairebé a la meitat dels treballadors de la comarca quedaran temporalment a l’atur. Es tracta de Mahle Behr, situada a Montblanc, i que va presentar un expedient que ha afectat a prop de 800 treballadors, segons explica José Manuel Martín, Secretari d’Indústria de CCOO a Tarragona. Assenyala també que, Europastry és una de les grans empreses que ha presentat un ERTO que ha afectat 800 treballadors de la planta de Sarral i de Vallmoll.

A l’Alt Camp també hi ha la Lear, a Valls, que va presentar un expedient que va deixar a l’atur a també gairebé 800 treballadors. Pel que fa al Tarragonès, el sindicalista que l’empresa de manteniment i muntatge Dominion ha presentat un ERTO a 250 treballadors i, al Baix Camp, Elring Klinger, del sector de l’automòbil, ha deixat a 400 treballadors a l’atur. Finalment, pel que fa al Baix Penedès, l’ERTO presentat per Saint Gobain ha afectat quasi 400 treballadors.

Preocupació al sector

El president de la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA), Josep Antoni Belmonte, diu que «la situació preocupa al sector empresarial», i destaca que «el tancament d’empreses de gran calatge de sectors estratègics, com el turístic o l’industrial, és un cop fort per al conjunt de les comarques, però cada petit negoci que tanca i que no sabem quan podrà tornar a obrir, és una pas enrere per la nostra economia».

tracking