Diari Més

Història Local

Constantí és un municipi 'de postal'

L’Arxiu Històric local ha posat en marxa una iniciativa per mostrar el terme a través de postals virtuals

Postal de la muralla de Constantí, una construcció que té el seu origen al segle XIII.

Constantí és un municipi 'de postal'Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de fa uns dies, els ciutadans de Constantí poden fer un passeig virtual pel terme municipal i contemplar-ne el patrimoni arquitectònic, històric i natural, gràcies a la iniciativa Postals de Constantí, endegada per l’Arxiu local. D’aquesta manera, es van penjant a les xarxes socials fotografies de paratges del terme, acompanyades d’una petita explicació que en detalla la seva història o elements significatius. Les imatges són actuals, i la majoria han estat fetes pel mateix responsable de l’Arxiu de Constantí, en Josep Estivill. Ell mateix detalla que la idea va sorgir arran de la proposta de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament, que va demanar als responsables dels diferents equipaments de l’àrea que pensessin en activitats que poguessin acompanyar els constantinencs en el seu confinament.

«La idea de les Postals de Constantí pretén donar una visió rica del nostre poble, que és un municipi interessant, amb dinamisme social, cultural i econòmic», detalla Estivill. Amb aquesta voluntat, les postals mostren tant indrets molt coneguts, com la plaça dels Drets Humans o el Pont de les Caixes, però també paratges que els ciutadans potser no tenen tan presents, com pot ser la mina d’aigua que, temps enrere, nodria la població. A dia d’avui, s’han publicat també fotografies de llocs com els molins de Reus i de Constantí, el carrer de la Costa o la muralla medieval.

El responsable de l’Arxiu assegura que la iniciativa ha tingut molt bona acollida, i que seguirà en marxa mentre duri el confinament «perquè tenim un terme molt gran i amb molts elements que resulten interessants per fer-ne difusió. Així que tenim corda per estona».

Les Postals de Constantí es poden veure a través dels comptes de Twitter, Facebook i Instagram de l’Arxiu de Constantí i també de l’Ajuntament de la localitat.

Recerca històrica

Des del mateix Arxiu Històric de Constantí s’han posat en marxa altres propostes adreçades als ciutadans per tal que puguin aprofitar aquests dies de confinament per dur a terme tasques de recerca històrica en l’àmbit familiar. Així, per exemple, se’ls ofereixen consells per elaborar un arbre genealògic a partir de la recopilació de documents familiars, fotografies o partides de naixement o defunció, i de la recerca a través d’entrevistes a familiars. També ofereixen pautes per elaborar un treball de recerca històrica sobre algun tema que pugui resultar interessant o sobre el qual es tingui informació a l’abast. La tercera proposta per al confinament a Constantí consisteix a fer una gravació que inclogui un treball de recerca oral. Amb aquest objectiu, es convida els ciutadans a buscar un testimoni d’edat avançada que pugui oferir una experiència de vida interessant. Les pautes per fer totes aquestes activitats s’ofereixen també a través de les xarxes socials en el mateix compte de l’Arxiu Històric.

Mas Bové, que és seu d'una escola agrària.

Constantí és un municipi 'de postal'Cedida

tracking