Diari Més

Medi Ambient

La Conca de Barberà, sis mesos després del desbordament del Francolí: «Hem patit una segona riuada»

La crisi del coronavirus posa a prova un territori que començava a refer-se dels danys dels aiguats de l'octubre passat

Les destrosses pel temporal a Montblanc, on es va desbordar el riu Francolí al seu pas pel Pont Vell, i d'efectius treballant en immobles afectats. Imatge del 23 d'octubre del 2019

La Conca de Barberà, sis mesos després del desbordament del Francolí: «Hem patit una segona riuada»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A la Conca de Barberà diuen que han passat una segona riuada. Just quan els habitants d'aquesta comarca interior aixecaven cap dels greus desperfectes provocats pels aiguats que van desbordar el riu Francolí el 22 d'octubre passat, l'estat d'alarma pel coronavirus els ha obligat a parar màquines en tots els sentits. Un restaurant que començava a recuperar la clientela, un centre d'esports d'aventura que veia omplir l'agenda de visites d'escolars i un pont medieval que agafava musculatura. Tota iniciativa d'embranzida s'ha hagut de frenar de cop a l'espera de superar la crisi sanitària. Els ajuts estatals també es fan pregar, sis mesos després de la riuada.

Doble patacada. D'una catàstrofe natural a una pandèmia mundial. La comarca havia començat a remuntar dels aiguats de l'octubre passat que van deixar pèrdues milionàries. Precisament aconseguir els esperats ajuts promesos per part de l'Estat continua sent una de les assignatures pendents que porta de corcoll els alcaldes de la zona. Per enèsima vegada l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, reclama aquestes ajudes estatals per la riuada del Francolí i pel temporal Gloria.

«Ara està tot focalitzat en el coronavirus, però nosaltres seguim esperant que vingui aquest decret del Consell de Ministres, i no entenem que a Múrcia al mes i mig ja el tinguessin i nosaltres ja portem sis mesos», declara Andreu. «La situació és desesperada, sense el decret no podem executar cap obra de reposició dels danys «, lamenta Andreu. L'emblemàtic Pont Vell de Montblanc continua visiblement deteriorat, si bé s'ha col·locat una passarel·la perquè pugui ser transitable.

Tot i que l'Agència Catalana de l'Aigua ha treballat intensament en la neteja de la llera del Francolí, encara són molt visibles els desperfectes a la zona. La força de l'aigua es va endur negocis, cases i ponts en una riuada que va arrasar al llarg de molts quilòmetres. Les obres dels col·lectors, que porta a terme el Consell Comarcal de la Conca, tampoc s'han aturat, com a serveis essencials. La Diputació de Tarragona és una altra institució involucrada en recuperar l'entorn del riu.

«No estem on ens agradaria estar; després de la riuada ens va venir el Gloria i ara el coronavirus; és un moment complicat d'avaluar on estem i el que podríem haver fet, tenim molt de camí per fer i volem recupera al més aviat possible tota la zona zero i deixar-la tal com estava», afirma el regidor de Serveis Municipals de l'Espluga de Francolí, Xavier Rossell. En la denominada zona zero, al pont de la Font Baixa, van desaparèixer un celler i un restaurant que compartien edifici.

Negocis tancats en plena remuntada

També en aquest punt un altre hostal-restaurant, Les Disset Fonts, que ha hagut de reformar tot el menjador i la cuina, va haver d'abaixar la persiana el 14 de març per culpa de la covid-19, just quan li començaven a anar bé les coses. «Ens ha agafat de patac», afirma Joan Carles Llaó, propietari de l'establiment. No sols han deixat de fer caixa, sinó que a més han hagut de llençar menjar. «Teníem molt suport, venia gent de tot arreu, amb moltes reserves i habitualment fèiem ple», diu Llaó.

Un altre negoci molt afectat és Drac Actiu, d'activitats d'aventura. El seu responsable, Gonzalo Gil, també tenia lligats nombrosos grups escolars. Una agenda atapeïda que s'ha vist truncada pel coronavirus. «Hem passat de 100 a 0 en una setmana, molt dur», apunta. Disposaven d'un complex d'aventura en una finca d'uns 5.000 metres quadrats, arran de riu. Aquest espai i l'edifici central van quedar totalment destrossats. «Ha estat una patacada forta, però els ànims també els tenim forts», assegura.

Els habitants de la Conca no es deixen doblegar fàcilment. Gràcies a la gent del municipi, l'equip de Drac Actiu disposa d'una oficina provisional mentre no pugui reconstruir les seves instal·lacions. «Sense l'ajuda del poble estaríem tancats», reconeix Gil. Tant la fonda com aquest centre d'aventures són dels negocis més perjudicats per la riuada. Ambdós acaben de rebre un ajut de 10.000 euros provinents del fons recaptat per la iniciativa popular Riuada Solidària de l'Espluga.

La Riuada Solidària, fent poble

La Riuada acaba de repartir un total de 50.000 euros -a raó de 10.000 euros per negoci. Els altres beneficiaris són els dos locals completament desapareguts per la riuada -el celler Rendé Masdéu i el restaurant El Celler- i la funerària Funeconca. Aquesta línia d'ajuts específica a activitats econòmiques s'ha decidit prioritzar precisament per l'actual crisi del coronavirus. «Esperem que els diners serveixin per intentar recuperar la normalitat al més aviat possible», expressa la portaveu Anna March.

La Riuada Solidària va recaptar més de 107.000 euros amb la finalitat d'ajudar econòmicament els afectats pels aiguats. Els fons benèfics per concedir -gairebé 58.000 euros- es distribuiran entre les altres línies d'ajut que han estat aturades temporalment per la vigent situació d'excepcionalitat. En total, a l'Espluga es van rebre gairebé una cinquantena de sol·licituds, de les quals un 80% es van acceptar ja que han presentat correctament tota la documentació requerida.

Aquesta iniciativa ciutadana -que es va estendre a Montblanc- va sorgir ràpidament després de la catàstrofe, que va deixar quatre morts i dues persones desaparegudes. A l'Espluga es van comptar 200 afectats i a Montblanc, més de 100 hectàrees assolades. Un mes després dels aiguats, la Riuada va organitzar una singular 'performance' amb un miler de persones sota paraigües blaus, simulant el curs del riu. Ha estat una de les múltiples activitats per recollir diners per als damnificats.

Aprendre de la riuada

Seguint l'exemple de Riuada Solidària, ara el Museu de la Vida Rural s'ha embarcat en una iniciativa de bracet amb la Universitat de Barcelona. Batejat amb el nom de 'Floodup' Francolí, vol ser un estudi al voltant de la riuada amb l'objectiu de reduir els impactes que puguin generar noves riuades. Ara s'iniciarà la primera fase del projecte, que consistirà en la recollida d'informació i testimonis. L'objectiu és presentar resultats l'octubre del 2020, coincidint amb l'aniversari dels aiguats.

Aquest museu vol mantenir-se actiu malgrat haver de romandre tancat al públic per la crisi sanitària. Acumula nombroses anul·lacions de reserves de centres educatius, fins a 1.900 alumnes afectats. Si s'hi afegeixen totes les visites anul·lades en activitats en espais municipals, la xifra d'alumnes que aquest curs no podran visitar l'Espluga s'eleva als 15.000. És un municipi a tocar de Poblet molt visitat per les coves de la Font Major que s'estenen, en gran part, pel subsòl del casc urbà.

tracking