Diari Més

CONTROL DELS MOVIMENTS DE LA POBLACIÓ

La mobilitat a Tarragona ha caigut un 82% respecte abans del confinament

La demarcació tarragonina registrava 9 milions d’entrades a principis de març i ara tot just arriben a les 450.000

Dades de mobilitat provincial

La mobilitat a Tarragona ha caigut un 82% respecte abans del confinament

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reducció més important de desplaçaments a la demarcació de Tarragona durant el confinament decretat pel coronavirus es va registrar el Divendres Sant, el 10 d’abril passat. Aquell dia, a les comarques de Tarragona els desplaçaments van caure un 82% respecte del mes de febrer, quan encara no estàvem immersos en la crisi de la Covid-19. Una xifra molt semblant, un 81% de reducció, es va registrar dos dies després, el diumenge abans de la mona.

Aquestes son dades de l’estudi de la mobilitat a Espanya, amb tecnologia Big Data, que impulsa la Secretaría de Estado de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana mentre duri l’estat d’alarma. L’estudi extreu les dades de fins a un total de 13 milions de línies mòbils, que analitza diversos paràmetres en trams d’una hora. Les dades van començar a recollir-se el dia 1 de març i de moment arriben fins al diumenge, 12 d’abril. Es poden consultar de manera oberta al web del ministeri (https://www.mitma.gob.es/ministerio/covid-19/evolucion-movilidad-big-data).

D’acord amb les dades recollides a l’estudi, el dia que es va fer efectiu l’estat d’alarma sanitària, el 15 de març, a la demarcació de Tarragona la reducció de la mobilitat va ser del 65% respecte del mes de febrer. De tota manera, la reducció va ser més importat perquè va coincidir en diumenge. L’endemà, dilluns, van tornar a pujar els desplaçaments, arribant als 15 milions de viatgers-km (la mesura que l’estudi atorga a cada matriu de distància entre origen i destinació). De tota manera, es mantenia molt per sota de quan encara no estàvem confinats. Per exemple, el dilluns anterior, 9 de març, la xifra va arribar als 25 milions de viatgers-km.

Pel que fa al següent esdeveniment que va marcar la situació d’alarma, és a dir el decret de confinament total que es va anunciar el 29 de març, es va tornar a reduir la mobilitat, tot i que segurament menys del que es podria esperar. El dilluns 30 de març, la mobilitat va baixar fins al voltant dels 11 milions, una xifra mitjana que s’ha mantingut fins al 12 d’abril, exceptuant els caps de setmana, en els quals la caiguda és més importat.

Les dades també assenyalen quins desplaçaments corresponen a entrades i sortides a la demarcació de Tarragona. El dia 12 d‘abril les entrades a la demarcació van ser poc més de 450.000 mentre que el 6 de març, abans del confinament, la xifra s’aproximava als 9 milions de viatgers-km. El mateix passa amb les sortides cap a l’exterior de Tarragona. Si el 6 de març van ser també de gairebé 9 milions, el passat 12 d’abril el registre indica 480.000.

La distància és la que compta

La resta de desplaçaments son els considerats interns dins la demarcació. D’aquests moviments intraprovincials, l’estudi se centra en els desplaçaments en funció de la distància.

Si tornem a agafar com a referències les xifres que es van registrar el dia 6 de març, abans del confinament, resulta que la gran majoria de desplaçaments, els de 6,6 milions de viatgers-km, van cobrir una distància de 10 a 50 quilòmetres. Tres milions van fer de 5 a 10 quilòmetres i 1,7 milions de viatgers-km van desplaçar-se entre 2 i 5 quilòmetres. Entre 50 i 100 quilòmetres, sempre dins les comarques de Tarragona, és un trajecte que van realitzar 936.000 viatgers-km aquell 6 de març. També comptabilitza l’estudi els desplaçaments inferiors als 2.000 metres, és a dir, una mobilitat mínima que gairebé representa ni tan sols moure’s massa per casa. El dia 6 de març se’n van registrar 617.000 de viatgers-km. El passat 12 d’abril, aquest tram de poca mobilitat va registrar 292.000 viatgers-km.

Pel que fa a les distàncies superiors als 100 quilòmetres dins de Tarragona, el 12 d’abrils es van registrar 31.000 viatgers-km. Curiosament es tracta d’una xifra baixa, però no gaire diferents de la que es registrava abans del confinament. De fet, si mantenim el dia 6 de març com a jornada de referència, resulta que aquell dia es van registrar 28.000 viatgers-km que van fer més de 100 quilòmetres per l’interior de les comarques de Tarragona. En general, però, durant el confinament total, entre setmana el nombre de viatgers-km que feien més de 100 km era inferior als 20.000.

On més s’ha notat la reducció de la mobilitat durant el confinament és en les dades de mobilitat interprovincial, amb reduccions de fins al 94%. D’aquesta manera, a principis del mes de març, el nombre de viatgers-km que es desplaçaven de Tarragona a una altra demarcació, es movien en una franja d’entre 7 i 9 milions. El passat 12 d’abril no va arribar als 500.000 viatgers-km, tot i que entre setmana, aquesta mobilitat, de caire més laboral, fluctuava entre els 2,5 i els 3,5 milions de viatgers-km.

Nombre de desplaçaments

Finalment, l’estudi de mobilitat, que analitza les dades dels telèfons mòbils, permet establir la freqüència dels desplaçaments. Així, a les comarques de Tarragona, seguint un patró comú a la resta de l’Estat, ha crescut notablement la quantitat de persones que no han realitzat cap desplaçament. El 6 de març eren gairebé 300.000, mentre que el 12 d’abril, després de les setmanes de confinament, ja eren 568.000 les persones que no havien anat enlloc.

De manera inversament proporcional es va generant la reducció del nombre de persones que van realitzar 1, 2 o més de dos desplaçaments. El dia 6 de març es van registrar 36.500 persones que van realitzar, a les comarques de Tarragona, un viatge. N’hi va haver 135.660 que en van fer 2 i poc més de 337.000 que en van fer més de 2.

Aquestes xifres son significativament diferents si es comparen amb les registrades diumenge passat. 115.000 persones van fer més de 2 viatges; 88.000 es van desplaçar dues vegades i els viatges únics sí que van mantenir xifres semblants abans del confinament, quan 39.000 persones van realitzar un sol desplaçament.

Nombre de viatges realitzats

La mobilitat a Tarragona ha caigut un 82% respecte abans del confinament

tracking