Diari Més

Estat d'Alarma

Les llibreries del Camp de Tarragona s'acullen al juliol per no perdre l'any

Algunes d’elles estan venent ‘online’ mentre que d’altres simplement reserven els exemplars per lliurar-los després del confinament

La plaça Mercadal de Reus no lluirà aquest pròxim 23 d'abril com altres anys.

Les llibreries del Camp de Tarragona s'acullen al juliol per no perdre l'anyOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un cop coneguda la decisió del Gremi de Llibreters de Catalunya de celebrar Sant Jordi el 23 de juliol, i no pas el 23 d’abril com és tradicional, els negocis de venda de llibres del Camp de Tarragona han entomat amb resignació el repte de la nova data, a l’espera de l’evolució de la pandèmia. «No és només Sant Jordi, també s’han anul·lat concerts i tota mena d’actes», adverteix Josep Rovira, de la llibreria La Capona, a Tarragona. Com ell, també Montsant Fonts, de la llibreria Gaudí, a Reus, equipara el daltabaix econòmic que poden patir les llibreries amb el d’altres comerços que també estan tancats aquests dies. Tot i així, estan treballant amb les comandes que els arriben per Internet. Montsant explica que si bé són reacis a fer enviaments, sí que han ofert la possibilitat de reservar aquells llibres que tenen en estoc, una mesura que també ha adoptat Galatea (Reus).

És el mateix que fan la resta de llibreters, però amb algunes diferències. El manifest Sant Jordi ets tu reivindica que els llibreters es quedin a casa i que no enviïn el seu estoc. Altres iniciatives com Llibreries Obertes també destaquen el paper del comerç local i demanen als lectors que s’esperin al final del confinament, i que apostin per les llibreries de les seves respectives ciutats.

Les vendes només es poden fer online, i no per telèfon, i molts es neguen a treballar amb les empreses de missatgeria aquests dies. Rovira assegura que «des del principi ho hem tingut clar» i que «si algun client no es pot esperar i vol el llibre ja, cap problema, nosaltres li tornem els diners, no posarem en risc els transportistes, que no estan per això sinó per coses essencials». Alhora, rebutgen «donar-los per sota la reixa» com creu que estan fent altres comerços del sector.

Per la seva banda, la llibreria Adserà de Tarragona ha optat per continuar amb la seva activitat comercial amb enviaments. Gertri Adserà, la copropietària, explica que «desinfecten» els llibres amb alcohol, tant els que arriben –que en reben pocs a causa de l’estat d’alarma– com els que marxen cap a les cases dels compradors. Avisen, però, que només acceptaran demandes fins al pròxim divendres per donar-los temps a empaquetar tots els llibres. «Ens han demanat si pot ser pel mateix 23 d’abril», afirma, però a això ja s’hi han negat per manca de recursos. De la mateixa manera que amb les mones del passat dilluns, alguns clients intenten aconseguir el seu regal per al dia assenyalat, independentment de les recomanacions de les autoritats. El Gremi de Llibreters va emetre ahir un comunicat destacant que el dia 23 d’abril no hi haurà el descompte tradicional en els llibres, sinó que caldrà esperar a la nova data.

El 23 de juliol

Des de la llibreria Adserà reconeixen que la festa del llibre i la rosa, Sant Jordi, es troba en mig d’unes dates complicades per al sector, com són els mesos de febrer i març, així com maig i juny, en què les vendes de llibres són minses. Sense valorar quin percentatge podrien perdre de les vendes anuals si finalment Sant Jordi no se celebrés, Montsant Fonts (Gaudí) accepta les pèrdues que es produiran enguany ja que l’afluència de compres pot davallar.

Josep Rovira (La Capona) apunta que «no seria bo» que la Rambla Nova tingués tanta gent com en un Sant Jordi habitual, tant pel coronavirus com també per les altes temperatures que s’hi poden registrar, però espera que la resposta de la ciutadania sigui positiva. En aquest sentit també opina Joan Peñas (Galatea, Reus), que afirma que «no hem perdut un dia, només s’ha endarrerit» i aposta que el 23 de juliol de 2020 serà «tan bonic» com altres Sant Jordis.

Lectura en veu alta

En la línia que ja estan impulsant diversos ajuntaments d’activitats culturals, el Gremi de Llibreters ha engegat una lectura pública el mateix dia 23 d’abril a les 18 hores per sortir a les finestres, terrats, patis o balcons i «llegir en veu alta amb un aplaudiment amb el crit del nom de la nostra llibreria», cadascú la seva. Des del Gremi fan una crida a la ciutadania perquè «continuï comprant llibres a la seva llibreria de proximitat, aquella que cada dia de l’any aconsella, serveix i cuida els llibres, que col·labora amb les biblioteques i les entitats de cada poble i barri, activa tallers i clubs de lectura, i organitza tantes activitats per a tots els públics que en fan un equipament cultural».

Les pèrdues d’aquests negocis en cas que no se celebrés la festivitat podrien estar entre el 7% i el 40% en funció de la grandària de la llibreria, segons apunta Joan Peñas (Galatea). «Que hi hagi una llibreria en cada població és un patrimoni que pensem que s’ha de salvar, i no ho dic des d’un punt de vista gremial sinó com a ciutadà», afegeix.

tracking