Diari Més

L'Ajuntament de Sarral, d'acord en ajuntar festes de Quintos i Pubilles

Set noies van reivindicar igualtat en un vídeo penjat a xarxes

Sarral no ha pogut celebrar la festa a causa de la COVID-19

Les Pubilles de Sarral reivindiquen igualtat en les festes del pobleACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Victòria Cañís, regidora de Cultura i tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Sarral, es va mostrar favorable ahir a modificar l’organització de les festes dels Quintos i de les Pubilles, tal com reivindiquen en un vídeo les pubilles d’aquest municipi, set noies que van penjar a les xarxes socials un missatge dirigit a tot el poble.

La Festa de les Pubilles de 2020, que s’havia de celebrar aquest passat diumenge 12 d’abril i que no es va poder dur a terme a causa del confinament, es postposarà i no s’anul·larà, segons afirma la regidora de Cultura, qui s’encarrega d’aquesta festivitat sempre emmarcada dins del Diumenge de Ressurrecció. La reivindicació de les noies consisteix a poder organitzar elles mateixes la seva festa –de la mateixa manera que fan els nois en els Quintos, pels volts de Sant Antoni, al gener–, però no renuncien a poder treballar conjuntament en la festa més important, que és la dels Quintos. En aquest sentit, l’Ajuntament de Sarral –governat per un pacte entre la FIC i una candidatura lligada a Esquerra Republicana– dona suport «totalment» a la idea de les noies, però avança que hi ha un escull. Segons relata la regidora de Cultura, Victòria Cañís, «el poble està molt partit» per les diferents opinions. Els que no hi estan d’acord al·leguen la «tradició» dels Quintos, una festa inicialment enfocada a celebrar la majoria d’edat dels nois que posteriorment anirien a fer el servei militar.

Cañís assegura sobre les noies que «portàvem treballant amb elles des que vam entrar a l’equip de govern» i que de cara als Quintos de 2020 «vam fer tot el possible» per canviar el model. En una reunió plegats, els nois s’haurien negat a compartir el lideratge de la festa amb el gènere contrari. «No hi va haver manera», reconeix la regidora. El que sí que havia canviat en la Festa de les Pubilles, que s’havia de celebrar tres mesos després de la dels nois, era que en lloc d’haver de ballar sardanes hi havia planejat un vermut musical i elles mateixes s’havien pagat les orquestres. L’acte, però, no es va acabar fent per l’estat d’alarma actual.

El conflicte principal rau en què si bé les noies tenen la seva festa, aquesta no és tan reconeguda com la dels nois. «Als Quintos hi participa tot el poble, és com si fos un carnaval, es preparen carrosses i fan els tres tombs a la Muralla», explica. És en aquesta festa que els nois, també anomenats Quintos, decideixen les millors carrosses, organitzen la guerra de caramels, opten amb qui ballar i van sobre la carrossa principal, entre d’altres. És aquest el protagonisme que volen compartir les noies, que veuen com també en la festa de les Pubilles estan obligades a ballar amb els seus pares.

tracking