Diari Més

Estat d'alarma

Visitants de segona residència travessen les barreres a la Costa Daurada

Les autoritats han treballat durant tota la Setmana Santa per evitar la seva arribada i han imposat sancions, tot i que alguns han conseguit colar-se

El carrer Vendrell del municipi de Salou, ple de vehicles ahir, tot i que sense cap persona pel carrer.

Visitants de segona residència travessen les barreres a la Costa DauradaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ha resultat impossible interceptar tots els visitants de segona residència que han decidit passar la Setmana Santa en municipis de la Costa Daurada. A grans trets, les forces policials, que s’han coordinat novament, han pogut impedir que algunes persones s’hagin instal·lat a les seves segones residències, gràcies als controls que han muntat a les entrades dels municipis. Tot i això, ha resultat impossible impedir el cent per cent d’entrades de gent. Les ordres eren molt senzilles: que tothom es quedés a casa. Si un té el DNI amb el padró a Benidorm, a Benidorm ha de viure fins que s’aixequi el confinament. Però no ha estat així. Bona prova en són les múltiples denúncies que s’han interposat o proposat durant els darrers dies.

Diari Més s’ha posat en contacte amb els alcaldes d’Altafulla, Roda de Berà, Torredembarra, Vila-seca, Cunit i Salou, sis indrets amb platja i un ambient idoni per a passar uns dies de vacances. En cada municipi la història ha estat diferent. Alguns han vist com s’incrementava l’arribada de forans i, d’altres, asseguren no haver-ho notat.

Jordi Molinera, alcalde d’Altafulla, explica que «abans de la Setmana Santa, va començar a circular el rumor que vindria més gent de segona residència. Des que ha començat l’Estat d’Alarma hem posat controls policials i hem vist que hi ha hagut moviment de vehicles, però de gent de molt a prop». Bàsicament, «hem vist que venia gent a comprar, procedent de Tarragona, Torredembarra o Creixell». «De segona residència hem detectat uns cinc vehicles que venien de fora», detalla l’alcalde. Molinera especifica que la clau de si ha vingut gent de segona residència o no es coneixerà quan tinguin a la mà els consums: «Hem controlat els consums d’aigua i hem tractat dades per detectar quines cases estaven buides i, de cop i volta, s’omplien». En els pròxims dies obtindran els resultats.

Per la seva banda, Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà, reconeix que «sí que n’hi ha hagut», de visitants de segona residència. Virgili detalla que sabran si s’han produït molts casos «tant pels consums com per la recollida de la brossa. Durant la primera i la segona setmana de confinament es va notar un creixement de la recollida de brossa perquè tots hem aprofitat per a fer neteja. A partir de demà (avui) sabrem els quilos que hem tret més o menys».

Virgili afegeix que «del dilluns al diumenge de la setmana passada s’han interposat 74 sancions o propostes de sanció per a gent que no és a casa seva. D’aquestes, 68 són gent que en el DNI posa que el seu lloc de residència no és Roda de Berà. Pot ser gent que no hagi actualitzat el padró, però se’ls ha girat en contra».

A Torredembarra, sí

També assegura Eduard Rovira, alcalde de Torredembarra, que al llarg d’aquests dies hi ha hagut veïns de segona residència al municipi. «Hem detectat que hi havia gent de fora i hem actuat amb la policia, sobretot als grans supermercats, on hi havia més gent de l’habitual. Hem demanat la documentació i hem detectat certa gent. Estem pendents d’analitzar els consums per a fer una estimació dels domicilis», manifesta Rovira, qui afegeix que «pel carrer, la gent no voltava. Els que han vingut a Torredembarra, han comprat i s’han tancat a casa. Per això, que no haguessin vingut».

Pel que fa a Vila-seca, Pere Segura ho té clar: «Jo voldria una altra Setmana Santa, però en relació a la situació viscuda he de dir que les indicacions que han fet les autoritats sobre el confinament s’han respectat perfectament. Només hi ha hagut algun cas molt aïllat». «Durant aquests dies a la Pineda s’ha realitzat un gran control per part de la Policia Local, amb tancament d’accessos i permeten només l’entrada i sortida pel passeig de Pau Casals. Penseu que durant aquests dies s’han realitzat més d’un miler de controls de vehicles amb només 68 denúncies i gairebé totes de ciutadans de poblacions del costat de Vila-seca», afegeix l’alcalde, satisfet per l’actuació policial.

Dolors Carreras, alcaldessa de Cunit, parla de més d’un centenar de denúncies. En aquest sentit, especifica que «la Setmana Santa l’hem afrontat partint del mateix objectiu amb el que venim gestionant aquesta crisi sanitària des del principi: la protecció a la ciutadania de Cunit», fent-ho, segons les seves paraules, «amb responsabilitat», «Per això, des del divendres dia 3, el 90% dels accessos d’entrada els vam tancar amb barreres de formigó. I es van incrementar els controls de policia, tant de dia com de nit, tant a les entrades com a les zones comercials. Hi ha hagut una coordinació determinant amb altres cossos de seguretat com Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil. En total, fins avui han estat 112 deníncies, més de 20 evitant l’arribada a les segones residències». «Lamentem la inconsciència i irresponsabilitat, insolidaritat. Podríem definir-ho així. La solució d’aquesta situació passa per la consciència individual. Quedar-nos a casa és la vacuna que tenim ara per ara», sentencia.

Granados, feliç

Finalment, segons Pere Granados, alcalde de Salou, «els salouencs i les salouenques han respectat el confinament i les recomanacions sanitàries. El periode festiu ens ha deixat imatges de Salou mai vistes, amb els carrers, platges i passejos buits. Una imatge que, sens dubte, deixarà empremta a les nostres retines i que desitgem que no es torni a repetir mai més». «La Policia Local han treballat de forma eficaç i ha realitzat 3.550 controls, des de dimecres, dia 8, fins el diumenge de Pasqua, i ha posat 130 denúncies per haver-se saltat l’ordre de confinament i perquè el desplaçament no estava justificat. I d’aquestes 130 denúncies, només una era per a un visitant de segona residència», especifica el batlle.

I ara, què

Una de les grans preguntes que ara es fan els habitants de la Costa Daurada és què passarà als seus municipis després d’una Setmana Santa sense visitants i, en conseqüència, sense ingressos. Els batlles també han ofert la seva opinió.

Molinera destaca que «estem preparant algunes bases de suport al sector del comerç, però això anirà acompanyat de mesures. Per sort, a Altafulla no tenim deute i hi ha un romanent de tresoreria d’uns 800.000 euros. Haurem de redreçar-ho, haurem de canviar prioritats». Per a Roda, Virgili creu oportú «augmentar les partides de Serveis Socials i ajudes a l’Ocupació en el pressupost d’enguany. Volem ajudar la gent si ha de contractar a algú perquè tingui el mínim cost possible i que les ajudes que brindem a negocis puguin repercutir positivament en les butxaques dels clients, mitjançant rebaixes de preus o d’altres, que encara estem concretant».

Què fa la resta

Eduard Rovira esperarà a veure què fan altres localitats. «Estem fent els estudis oportuns, posant-nos en contacte amb operadors i establiments. Establirem mesures de suport, que encara no hem pensat. Copiarem el que faran altres llocs, sempre que creiem que és el millor per als nostres veïns. Intentarem mirar de quina manera podem ajudar».

L’alcalde de Vila-seca aposta per anar de la mà d’altres administracions. «Hem d’anar amb solucions concertades de la mà de l’Estat, de la Generalitat i dels Ajuntaments que hem de col·laborar per trobar solucions que siguin complementàries cadascú en el seu àmbit. Un cop acabat el confinament, immediatament haurem de començar a treballar mesures», opina.

Dolors Carreras mostra la seva angoixa per la situació actual i també aposta per mesures que beneficiïn al ciutadà. «Em preocupa la situació econòmica del nostre comerç i dels nostres empresaris. Ja vam anunciar que no cobraríem un trimestre dels impostos municipals, però estem estudiant altres fórmules de compensació addicionals pels greuges de no haver pogut obrir durant la Setmana santa, que és una de les èpoques fortes junt amb els mesos d’estiu», diu.

Finalment, Pere Granados apunta que «esperem remuntar aquesta paràlisi de l’activitat turística basant les nostres estratègies i campanyes en el turisme de proximitat». «Necessitem dinamitzar, doncs, aquesta indústria motor, però tenim una realitat encara mes dura: els treballadors i les treballadores del sector del turisme. Necessitem, amb urgència, que Europa, el Govern de l’Estat espanyol i la Generalitat de Catalunya creïn uns ajuts específics per dinamitzar el sector turístic, i no només el sector de l’allotjament, sino també la dels autònoms, així com l’atenció i ajudes als treballadors i treballadores del sector turístic», apunta Granados.

Carrers de Salou que estarien molt transitats una Setmana Santa qualsevol.

Visitants de segona residència travessen les barreres a la Costa DauradaGerard Martí

La platja de la Pineda, completament buida, a l'espera que passi el confinament.

Visitants de segona residència travessen les barreres a la Costa DauradaGerard Martí

Imatge aèria del passeig Pau Casals de Vila-seca, aquest dissabte.

Visitants de segona residència travessen les barreres a la Costa DauradaCedida

A Cunit els controls també van ser constants durant tota la Setmana Santa.

Visitants de segona residència travessen les barreres a la Costa DauradaCedida

tracking