Diari Més

Estat d'alarma

Les Pubilles de Sarral reivindiquen igualtat en les festes del poble

Set noies intervenen en un vídeo per reclamar «les mateixes condicions» que la festa dels Quintos

Sarral no ha pogut celebrar la festa a causa de la COVID-19

Les Pubilles de Sarral reivindiquen igualtat en les festes del pobleACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest passat diumenge s'havia de celebrar a Sarral la festa de les Pubilles, coincidint amb el diumenge de Pasqua de ressurrecció. És tradicional que entre els actes hi hagi sessions de ball, que enguany no s'han pogut celebrar a causa de l'ordre de confinament pel coronavirus. Tot i amb això, les set pubilles d'enguany van penjar un vídeo a les xarxes socials per donar «exemple» a les noves generacions de pubilles per tal que reclamin per a futures edicions de la festa –que encara es desconeix si s'ajornarà o es cancel·la definitivament per a aquest 2020– igualtat respecte a la festa dels Quintos. Aquesta darrera festa celebra cada any la majoria d'edat dels nois d'aquest municipi de la Conca de Barberà i acull més activitats que no pas la de les Pubilles.
Júlia Rull, Laia Fornés, Judit Fornés, Cristina Ventura, Lidia Oliver, Noemí Arche i Maite Ramos –les que havien de ser les pubilles de 2020– van penjar tant a Youtube com a Instagram un vídeo per denunciar que les dones estan «discriminades» a la festa dels Quintos de Sarral. «Des de petites hem vist com a les dones se'ns deixa en segon pla, som les que ens hem de quedar a casa a cuidar els nens i fer les feines de la llar i ens han fet creure que els homes són els que ens han de protegir perquè som vulnerables», comencen.
Continuen dient que «al nostre poble, Sarral, la festa dels Quintos sempre ha sigut la que ha tingut més importància, la festa de referència, mentre que la festa de les Pubilles sempre s'ha vist desvalorada». En aquest sentit, recorden que «generacions de dones sarralenques han volgut formar part de la festa de quintos, però mai els ha estat permès, per una sola raó: ser dona». «La tradició com a excusa és sempre la mateixa cançó i ja n'estem cansades», afegeixen. Posen com a exemple les generacions anteriors que van aconseguir eliminar les votacions perquè el poble triés la millor, ja que les mostraven com a «objectes», però ara volen «un canvi més gran».
«Els homes com les dones tenim els mateixos drets i tenim les mateixes capacitats per aconseguir el que ens proposem», reivindiquen en el vídeo, que va córrer ahir no només pel poble sinó per tota la comarca.
En aquest, demanen fer la festa de les Pubilles «amb les mateixes condicions» que els Quintos i, fins i tot, poder formar-ne part. «Desitgem que aquest canvi només sigui el començament i perduri fins a arribar a la veritable igualtat, però això no s'aconseguirà fins que tothom es conscienciï de la veritable desigualtat que hi ha entre homes i dones», conclouen, i per això opten per «canviar les nostres festes populars». El vídeo s'acaba dient que «tornarem més fortes que mai».
Sarral, a causa del coronavirus, no va poder celebrar la seva festa tradicional al mes d'abril, però sí que, al gener, hi va haver la festa dels Quintos, com cada any des de 1942 al voltant de la festivitat de Sant Antoni Abat.
Aquest mitjà s'ha intentat posar en contacte amb l'Ajuntament per tal que responguessin a les demandes, sense èxit. Al govern municipal hi ha una candidatura propera a Esquerra Republicana. El diputat republicà Ferran Civit –de l'Espluga de Francolí– es va sumar a la reivindicació a través del seu perfil a Twitter. «Les generacions joves de Sarral pugen feministes i reclamen amb tot el dret acabar amb models arcaics de festa popular. Tot el suport, és l'hora de canviar les coses!», destacava en un tuit.

Les sarralenques van rebre també el suport a les xarxe socials de l'assemblea feminista de Tarragona Cau de Llunes, a més a més de diversos ciutadans.
tracking