Diari Més

Estat d'Alarma

La Costa Daurada es blinda a l'arribada de visitants de segona residència

Durant aquesta setmana, els municipis turístic han detectat l’arribada de visitants i intensifiquen els controls policials durant la Setmana Santa

El carrer Saragossa de Salou, un dels més més transitats durant la temporada turística, amb botigues i bars tancats.

La Costa Daurada es blinda a l'arribada de visitants de segona residènciaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Costa Daurada està tancada per vacances. Platges, carrers i passejos buits, hotels, càmpings, restaurants i botigues tancades, l’estat d’alarma decretat per la pandèmia del coronavirus ha fet que els municipis que cada any, amb l’obertura de la temporada turística, multipliquen la seva població ofereixin avui un panorama desolador en plena Setmana Santa.

Per primera vegada, els municipis de la Costa Daurada es blinden davant la possible arribada de turistes de segona residència. Durant tota aquesta setmana, els Mossos d’Esquadra i molts municipis de la Costa Daurada han començat a incrementar els controls dels cossos policials locals. Tot i això, els ciutadans denuncien, a través de les xarxes socials, que alguns dels seus veïns de segona residència han aconseguit entrar a municipis com Salou, Cambrils, Altafulla o Torredembarra. De fet, el passat cap de setmana, la Generalitat ja va alertar d’un increment del consum d’aigua de boca a alguns municipis de la Costa Daurada. Mentre que alguns ajuntaments neguen que aquest creixement sigui atribuïble a l’arribada d’aquests turistes, altres reconeixen que l’entrada ha estat inevitable i estan intensificant els seus esforços per detectar aquells que han trencat el confinament.

L’alcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, assegura a Diari Més, que durant aquesta setmana ja hi ha hagut més moviment de vehicles i de gent: s’han fet controls i s’han aturat fins a 600 vehicles. Altafulla compta amb un important parc d’habitatge de segona residència. «Hem detectat que sí que hi ha gent que trenca el confinament, però és complicat mantenir els controls policials les 24 hores del dia. Hi va haver un cas de violència domèstica i la policia hi va anar. En casos així, ja tens a la policia ocupada, perquè tenim els efectius que tenim i moltes altres feines a fer». Això no obstant, la policia d’Altafulla ha denunciat ja un centenar de vianants. «Hem demanat als Mossos –i ens han dit que així ho faran– que facin patrulles a les zones properes als supermercats, on més es mou aquest trànsit de persones de fora. El missatge que donem és que tothom es quedi a casa seva, no a la casa d’estiueig. Fem una crida a la responsabilitat per aturar aquests encreuaments que afavoreixen el contagi. Posem totes les eines per fer els controls però cap ajuntament és capaç d’arribar a tot arreu», diu Molinera.

Un dels municipis on ja ahir es va detectar una important entrada de persones de fora del municipi és Creixell. Durant aquesta setmana, supermercats de la zona es feien ressò de la gran quantitat de clients que havien rebut, fins al punt d’assolir el màxim d’aforament permès en moments puntuals. Els pàrquings d’aquests establiments, ahir al matí, estaven plens i es van haver d’establir controls amb sis agents de la Policia Local i sis membres de Protecció Civil . Poc després s’hi sumava una patrulla dels Mossos d’Esquadra. Només durant el matí es van aturar 303 vehicles i es va identificar a 350 persones. Entre tots aquests s’hi van aixecar 62 actes per vulnerar el decret d’Estat d’Alarma que obliga a limitar la mobilitat. Durant la passada setmana i encara ahir, la policia local de Torredembarra efectuava un increment molt considerable dels controls per evitar, sobretot, l’entrada de visitants de segones residències. Només aquesta setmana la policia ha identificat 558 persones quan en divuit dies de confinament –fins a l’1 d’abril– se n’havien identificat 264 persones. El mateix succeeix amb els vehicles que intenten entrar al poble. Fins a l’1 d’abril, la policia de Torredembarra n’havia aturat 250, durant aquesta setmana ja en porten 323. Si bé els controls policials s’han doblat, el responsable de la policia atribueix l’increment sobretot a l’arribada de persones a les segones residències. Bona part dels infractors s’han interceptat també pel carrer, sobretot al centre del municipi, on s’han interposat moltes sancions, ja que el visitant de segona residència intenta passar desapercebut entre els compradors. «Teníem la sospita que vindria molta gent, hem estat fent controls i hem detectat l’increment», assegurava el sotsinspector en cap de la Policia Local de Torredembarra, Miquel Àngel Marchal, als micròfons d’Ona la Torre.

Per la seva proximitat a l’àrea metropolitana de Barcelona i per ser un municipi de segones residències, la policia de Cunit té previst realitzar controls als accessos, a la C-31, amb el torn complert. La policia local de Cambrils, per la seva banda, participa en un operatiu especial conjunt amb Mossos d’Esquadra i les policies de Vandellòs i Mont-roig per impedir desplaçaments a les segones residències. Ahir mateix, el control policial s’establia dins del poble. Des del passat divendres, a Cambrils s’han intensificat els controls als accessos de la localitat amb dispositius simultanis.

Tancament dels accessos

Una de les estratègies que estan seguint alguns ajuntaments de municipis turístics és el de barrar el pas als accessos dels nuclis per tenir un major control de tots els vehicles que hi entren. És el cas de Vila-seca, on durant aquesta setmana ja s’han tancat amb blocs de formigó les entrades al nucli de la Pineda. Aquest dimarts, l’alcalde de Vandellòs, Alfons Garcia, va decretar el tancament de dos dels quatre punts d’accés que hi ha al nucli de l’Hospitalet de l’Infant. En concret, la cruïlla de la Via Augusta amb la carretera N-340, al punt quilomètric 1126,8; i l’accés a la Via Augusta per l’Alcantarilla Gran. Aquests punts continuaran tancats fins a dotze del migdia del 14 d’abril i mentre duri el confinament. El consistori prenia la mesura després que la passada setmana, del 30 al 5 d’abril, la Policia Local detectés un augment de la mobilitat en els controls preventius i per evitar que aquests dies de Setmana Santa les persones que no viuen al municipi es desplacin a les seves segones residències.

A comarques d’interior tementambé l’arribada de visitants. Ahir, alcaldes del Priorat demanaven a la gent que no vagin als pobles durant la Setmana Santa.

La façana marítima de Cambrils, ahir al matí, sense vianants i amb els restaurants tancats.

La Costa Daurada es blinda a l'arribada de visitants de segona residènciaGerard Martí

La platja de Llevant de Salou, una de les més concorregudes durant la Setmana Santa, oferia ahir una imatge inèdita.

La Costa Daurada es blinda a l'arribada de visitants de segona residènciaGerard Martí

tracking