Diari Més

Judicial

La Fiscalia de Tarragona ordena investigar la residència Nostrallar dels Pallaresos

Arran d'una denúncia de l'Ajuntament sobre la situació al centre, amb almenys 15 morts i 50 contagiats per covid-19

Dos empleats d'una funerària retirant un cadàver de la residència Nostrallar dels Pallaresos.

La Fiscalia de Tarragona ordena investigar la residència Nostrallar dels PallaresosACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de Tarragona ha incoat diligències d'investigació per la situació a la residència Nostrallar dels Pallaresos (Tarragonès), que suma almenys 15 residents morts i 50 contagiats per la covid-19, segons ha avançat 'La República Checa' i han confirmat a l'ACN fonts judicials. Les diligències es van obrir dimarts arran d'una denúncia presentada pel propi Ajuntament. Els Mossos d'Esquadra han assumit la investigació en funcions de policia judicial. En la denúncia, el consistori expressa la seva «preocupació» per la situació al centre i es mostra partidari que sigui intervingut. Per la seva banda, la direcció assegura que «mai s'ha amagat res», que els residents són la seva prioritat i que ha reforçat la comunicació amb les famílies.
Inicialment, segons la denúncia presentada pel consistori a la fiscalia, es va tenir coneixement de quatre afectats per la malaltia i, en preguntar al centre per aquesta qüestió, se'ls va dir que se seguia el protocol, que es mesurava la febre dels avis i que la situació estava «controlada». L'Ajuntament exposa que, malgrat això, algunes treballadores van fer publicacions a les xarxes requerint ajuda i voluntaris. A principis d'abril, a més, el consistori diu que va tenir coneixement que hi havia professionals de baixa. En tenir constància de més de 20 infectats i d'una víctima mortal, la corporació municipal va requerir a la UME la desinfecció del centre, amb 140 avis.

Segons la denúncia presentada a fiscalia, hi havia familiars alarmats per la falta de notícies i l'opacitat del centre a l'hora d'informar de l'estat de salut dels residents. També s'apunta a la falta de material de neteja, com ara sabó i desinfectant, i a una informació rebuda segons la qual la residència havia «declinat» l'ajuda de la UME per motivacions polítiques.

Dijous passat l'Ajuntament dels Pallaresos (Tarragonès) va requerir la presència de la Unitat Militar d'Emergències (UME) a la residència de gent gran Nostrallar davant la situació «crítica» al centre. Segons informava aleshores, la decisió es va prendre per la «informació esbiaixada facilitada per la residència, les preocupacions rebudes per part dels familiars dels residents i treballadors del centre, la manca de mitjans del mateix ajuntament i l'augment exponencial de casos confirmats de coronavirus».

Dilluns, una brigada de l'exèrcit de terra va acudir al municipi a fer tasques de desinfecció en instal·lacions municipals i carrers del municipi. L'Ajuntament també va proposar la seva intervenció a la residència Nostrallar però, segons el consistori, només van poder desinfectar els espais exteriors perquè «la junta directiva va decidir retirar la petició d'ajuda».

La residència assegura que «mai s'ha amagat res»

En un comunicat fet públic dimarts arran de les «informacions falses i inexactituds», la residència nega que impedís el pas als militars i assenyala que l'exèrcit va desinfectar els jardins interns i espais comuns. «Nostrallar mai posaria en perill la salut dels seus residents per cap motiu i menys ideològic. Menys encara, la seva vida. Per a nosaltres els residents són com la nostra família i són la nostra absoluta prioritat», assegura la nota. A més, segons Nostrallar, una empresa contractada per la mateixa residència va desinfectar les instal·lacions fa uns dies i l'acció es va repetir dilluns a la nit.

En declaracions a l'ACN, el director de la residència, Moisès Sumoy, insisteix que quan se'ls va oferir la possibilitat que hi actués la UME no van veure-hi «cap problema», però van apuntar que ja tenien una planificació amb aquesta empresa externa. «En camp moment hem defugit de la generositat de tothom que ens ajuda i n'estem agraïts. A tothom li'n donem les gràcies i a l'exèrcit espanyol també», afirma Sumoy.

El director del centre admet que la comunicació amb els familiars ha sigut «una mica deficitària» i que han contractat personal per reforçar-la. «Vam prioritzar l'atenció dels avis a poder parlar amb les famílies. Ho hauríem pogut fer millor, però donada la situació d'estrès i volum de feina, alguns aspectes han quedat en segon pla», assegura.

A més, Sumoy exposa que des de l'inici del brot la situació al centre «s'ha complicat molt» i se'ls ha estat demanant que facin «una feina gairebé hospitalària». «Per descomptat ni els professionals estaven prou preparats per a atendre persones afectades de la covid-19 ni ens ho esperàvem», reconeix. Des del primer moment, explica, van fer els aïllaments «de seguida». El CAP de Sant Salvador, a més, els està «dirigint» i segueixen les actuacions que els va marcant. «Es treballa al 200%», destaca.

Segons la direcció, els problemes de personal també s'estan resolent i s'han fet contractacions per suplir les baixes dels treballadors de baixa. De mica en mica, diu, també s'aniran reincorporant els treballadors que acaben el període de confinament obligatori. Sumoy, que també està confinat a casa pel coronavirus, ha lamentat les informacions falses i inexactes que s'estan difonent sobre el centre.

Única investigació en curs a Tarragona

Arran de la denúncia de l'Ajuntament, la Fiscalia de Tarragona ha incoat les diligències d'investigació 28/2020, però de moment no ha rebut més denúncies sobre residències de la demarcació. Fonts del ministeri fiscal han explicat a l'ACN que s'està seguint amb atenció la situació en els centres residencials del territori i que, si bé no es descarta que en algun cas concret es puguin exigir responsabilitats penals, consideren que no s'ha de generalitzar.

Dos empleats treuen un cadàver

La Fiscalia de Tarragona ordena investigar la residència Nostrallar dels PallaresosACN

La residència Nostra Llar dels Pallaresos

Quatre positius per coronavirus a la Residència Nostra Llar dels PallaresosCedida

tracking