Diari Més

Fotografia

Fotos que fan història a cop de clic

L’exposició ‘Remendadores’ es pot visitar virtualment a la pàgina web de l’Arxiu Municipal  de Cambrils

Remandadores al Mollet del Rec de Cambrils el 1974.

Fotos que fan història a cop de clicAMCAM. Fons Arxiu Família Vidal-Barraquer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exposició fotogràfica Remendadores, de Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer, és un recull de trenta-sis fotografies realitzades a la platja de Cambrils entre els anys 1940 i 1974. Des de fa uns dies, aquesta mostra es pot visitar virtualment a la pàgina web de l’Arxiu Municipal de Cambrils (https://www.cambrils.cat/arxiu), sumant-se així a la campanya #LaCulturaaCasa impulsada per la Generalitat de Catalunya.

Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer (Sarrià, 1902-Barcelona, 1992), va ser una de les fotògrafes catalanes pioneres, i les imatges que ara es poden veure on line formaven part d’una exposició que es va inaugurar a la Torre del Port de Cambrils l’octubre de 2018, en el marc del XIIIè Cicle de Memòria de Tardor 2018, que aquell any formava part dels actes de l’Any Vidal i Barraquer. Les fotografies mai havien estat exhibides fins llavors, i la mostra va ser possible gràcies al fons Arxiu Família Vidal-Barraquer, cedit per la família a l’Arxiu Nacional de Catalunya amb còpies a l’Arxiu Municipal de Cambrils.

La mostra posa en valor a la fotògrafa catalana com a una meticulosa documentalista etnogràfica del Cambrils previ a l’arribada del turisme. En la seva obra destaquen les fotografies de caràcter costumista, immortalitzant detalls de caràcter etnogràfic que d’una altra manera quedarien a l’oblit. La tria de les fotografies també reivindica la funció de les dones, que hi figuren com a exemple i representants d’un sector tradicional de la societat cambrilenca que desenvolupa una activitat encara avui sovint desconeguda.

Aquest darrer vessant s’ha treballat des del Museu d’Història de Cambrils i la URV, identificant estris, espais, treballs i persones com una acció més dins del projecte antropològic en curs Cambrils: històries de vida vora la mar.

«La comunitat de pescadors de Cambrils no estava formada només per homes, però el paper de les dones ha estat poc visibilitzat i estudiat», explica Gerard Martí Estrada, director del Museu d’Història de Cambrils. Des del 2017 que s’hi està duent a terme aquest projecte etnogràfic amb perspectiva de gènere, i aquesta exposició representa un pas més en el treball. «Quan vam exhibir les fotografies a la Torre del Port, vam demanar al públic si podia identificar les dones. Això és important perquè algunes van tenir un paper predominant, n’hi havia que eren armadores, propietàries de les barques. Gràcies a aquesta feina s’han pogut identificar, saber a quines famílies pertanyien i quin paper jugaven en aquestes famílies» detalla Martí. El director del Museu d’Història local també posa en relleu el fet que fos una dona, Montserrat Vidal-Barraquer, qui fes les fotografies, perquè «a l’hora d’acostar-s’hi, ho feia amb una mirada molt etnogràfica, les agafava quan estan treballant. I a més, les retratava en els seus llocs de treball, fet que també és molt important perquè la façana marítima ha estat totalment transformada».

tracking