Diari Més

Set avis moren a Vila-seca i l'exèrcit neteja l'entorn de la residència als Pallaresos

Militars desinfecten els carrers a petició municipal i es queden als jardins de Nostrallar, que acumula 13 defuncions i sosté que ja ha higienitzat el centre

L'equip de la tercera subinspecció general de l'exèrcit de terra, ahir als Pallaresos.

Set avis moren a Vila-seca i l'exèrcit neteja l'entorn de la residència als PallaresosGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Efectius de l’exèrcit de terra van estar realitzant ahir, des de primera hora i almenys fins a les dues del migdia, tasques de neteja i de desinfecció contra el coronavirus als carrers i els espais públics dels Pallaresos. L’Ajuntament havia sol·licitat formalment per al municipi, el passat 1 d’abril, la intervenció de la Unitat Militar d’Emergències (UME), a qui demanava especialment el seu suport davant la «crítica situació» que travessa la residència de gent gran Nostrallar, on Salut confirma fins ara un total de 13 defuncions i 30 positius d’usuaris per Covid-19. Finalment, però, l’exèrcit no va dur a terme feines a l’interior de l’edifici, que és de titularitat privada. Al seu torn, la residència de gent gran de Vila-seca ha acumulat set morts per coronavirus en els darrers dies, totes elles relacionades amb el coronavirus, que hauria agreujat patologies prèvies dels residents afectats.

Fonts de la subdelegació del govern a Tarragona concreten a aquest rotatiu que el personal destinat ahir als Pallaresos no es correspon amb l’UME sinó que es tracta, estrictament, d’un equip de la tercera subinspecció general de l’exèrcit de terra amb seu a Barcelona i capacitat per treballar en tots els entorns. De fet, és el mateix grup que ja havia actuat a l’Arboç, on està previst que torni en els pròxims dies, i que també prestarà serveis a Vila-seca i a qualsevol altra població de la zona que requereixi la seva presència, segons indiquen aquestes fonts.

L’equip de militars va fer feines ahir a la localitat amb un total de quatre vehicles i una vintena de persones per garantir la higiene a la via pública i, sobretot, als punts de major afluència de veïnats. El regidor de Salut dels Pallaresos, Samuel Urbano, explica que «com a Ajuntament, en aquests moments complicats, estem fent servir tots els recursos que tenim al nostre abast per procurar que la situació sigui la millor possible».

Empresa especialitzada

Des de la direcció de la residència Nostrallar asseguren que els militars van actuar ahir als jardins del recinte i al seu entorn però que no van accedir a dins perquè «només estaven equipats per desinfectar exteriors», però que «no se’ls va dir que no i no ens hem negat mai a res, estem oberts a tot el que pugui suposar un cop de mà i ho agraïm». I recalquen que, a través de la Generalitat i d’una empresa especialitzada en aquest àmbit, s’han fet reiterades neteges del centre, la darrera de les quals es va planificar ahir mateix. La direcció explica que «acabàvem de fer una desinfecció i ens preguntaven com és que no demanàvem que vingués l’exèrcit, i tot i així igualment sí que el vam demanar», i manté que «no sabíem la data en què vindrien» i «ens han dit que no anaven equipats per poder netejar a l’interior».

El centre manté que treballa en tot moment cenyint-se als protocols marcats per la Generalitat i que està guiat en qüestions sanitàries pel CAP de Sant Salvador. Fins ara, a les instal·lacions es comptabilitzen, segons detallen les mateixes fonts, una desena de defuncions per la Covid-19 que es trobarien incloses en al voltant de 25 positius identificats mitjançant la corresponent prova. La direcció subratlla que «moltes persones i entitats s’han bolcat amb nosaltres per proporcionar-nos material i ara, tot i que no ens en sobra, en tenim prou» i destaca «la bona feina i l’esforç que estan fent els professionals», alguns dels quals havien fet córrer aquests dies a través de xarxes socials diferents crides on reclamaven mans i material. A Nostrallar hi havia uns 150 residents abans de l’afectació del coronavirus. Els primers quatre contagis van ser identificats el 28 de març.

L’Ajuntament dels Pallaresos, a través de les seves brigades, ha estat igualment en els darrers dies duent a terme treballs d’higienització, insistint intensament a l’entorn de la residència d’avis. En un comunicat amb data de l’1 d’abril i on sol·licitava que l’exèrcit fes cap al municipi, l’Ajuntament dels Pallaresos manifestava la intenció d’«evitar les situacions dramàtiques viscudes a altres residències» i recordava que «la salut dels residents està per sobre de tot». Per això, l’«ajuntament seguirà col·laborant amb tot el que estigui al seu abast amb la residència, i la brigada municipal seguirà desinfectant les zones comercials i carrers del municipi». En relació a Nostrallar, que en un inici va demanar igualment a través de la subdelegació la participació dels militars en la neteja, l’Ajuntament sosté que consta una comunicació de renúncia a aquesta mateixa petició.

Efectius a altres municipis

La residència de gent gran de Vila-seca ha acumulat set morts vinculades al coronavirus en els darrers deu dies segons ha pogut confirmar el Diari Més. El contagi hauria acabat agreujant altres patologies que ja patien els residents. L’Ajuntament de Vila-seca va anunciar divendres que s’havien detectat un total de 16 casos positius per coronavirus a l’equipament, tots ells avis i àvies d’edat molt avançada, entre 80 i més de 90 anys. Cal assenyalar que aquest nombre va incrementar ahir fins als 61 positius, ja que des de dijous fins aquest cap de setmana es va fer el test a pràcticament el 100% dels residents. Així doncs, de la vuitantena d’avis, 61 han donat positiu. L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, va anunciar ahir que han posat en marxa diverses accions per a contenir al màxim la propagació a la residència. Aquestes mesures són la d’«acceptar l’oferiment de la subdelegació del govern de l’Estat amb l’objectiu que una brigada de l’exèrcit ajudi en les feines de desinfecció», han habilitat un allotjament addicional per als treballadors de la residència que decideixin voluntàriament no desplaçar-se a les seves llars i han posat en marxa un equip de psicòlegs voluntaris per atendre els familiars dels mateixos residents.

D’altra banda, la residència Ballús de Valls suma 15 morts confirmades per coronavirus i 34 residents i tres professionals que han donat positiu per Covid-19, segons han informat fonts de Salut.

Almenys quatre vehicles van participar en les feines.

Set avis moren a Vila-seca i l'exèrcit neteja l'entorn de la residència als PallaresosGerard Martí

tracking