Diari Més

Estat d'Alarma

Salou nega que hi hagi dades que demostrin que hi ha anat gent de segona residència

La Generalitat ha alertat que el consum d’aigua de boca havia augmentat el cap de setmana

Blocs de formigó instal·lats a un dels accesos del nucli de la Pineda, a Vila-seca, per evitar l'entrada de vehicles.

Salou nega que hi hagi dades que demostrin que hi ha anat gent de segona residènciaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mentre Vila-seca blindava avui amb blocs de formigó les entrades del nucli turístic, la Pineda, l’Ajuntament de Salou nega que hagi res que demostri que, durant el cap de setmana passat, el municipi va rebre turistes de segona residència, com l’augment del consum de l’aigua de boca detectat pel Consorci d’Aigües de Tarragona.

L’Ajuntament de Vila-seca ha col·locat avui dimarts tanques de formigó al nucli de la Pineda davant la possible arribada de turistes de segona residència per Setmana Santa. En concret, la brigada municipal ha tancat set accessos de les zones més properes al cap Salou –a l’oest del nucli– i de la urbanització Porta de Mar –a l’est–. D’aquesta manera, des del passat divendres només es pot entrar i sortir de la Pineda pel passeig de Pau Casals. Tot plegat per evitar la més que previsible arribada de turistes de segona residència, tenint en compte, que la Generalitat va detectarun augment del consum d’aigua en municipis de la costa, com Cambrils, Salou, Calafell, Vendrell i Cunit, que va atribuir a l’arribada d’aquests residents durant el cap de setmana passat. En concret, el Consorci d’Aigües de Tarragona va registrar un increment del 5 i 6%. Es van agafar com a mostra municipis costaners i turístics com Salou, Cambrils, el Vendrell o Cunit. Això no obstant, des de l’Ajuntament de Salou es negaque aquest fet fos atribuïble a l’arribada de turistes de segona residència. L’Ajuntament de Salou ha informat a través d’un comunicat públic que el consum d’aigua el cap de setmana passat «ha anat en la línia de la segona quinzena del mes de març». Segons l’alcalde de Salou, Pere Granados, «no hi ha dades significatives que demostrin que ha vingut gent de segona residència» i, segons indiquen dades de Sorea, el consum mitjà és estable.

El conseller del departament d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha abordat avui la qüestió en la roda de premsa diària del Govern català. El conseller d’Interior, Miquel Buch, hademanat als Mossos d’Esquadra que intensifiquin els controls i incrementin la pressió sobre les persones que incompleixen el confinament per anar a segones residències, després d’un repunt d’aquest tipus de desplaçaments injustificats en l’estat d’alarma.

En una roda de premsa telemàtica, Buch ha denunciat de manera «enèrgica» els viatges a segones residències, ja que els considera un acte d’«insolidaritat absoluta més que reprovable» que posa en risc la salut, especialment dels ancians que viuen a les localitats de destinació i que «no mereixen que hi hagi insolidaris que vagin a propagar» el coronavirus.

Davant d’aquesta situació, Buch ha demanat als Mossos que intensifiquin els seus controls –fins ara feien uns 200 els caps de setmana per evitar desplaçaments a segones residències– i que a més incrementen la pressió «a totes les persones que decideixen trencar el confinament de manera irresponsable i insolidària». Buch també ha anunciat que han iniciat un procés de treball conjunt amb els ajuntaments perquè puguin denunciar les «actituds incíviques» d’aquelles persones que trenquen el confinament i es desplacen a les seves segones residències, perquè puguin ser «degudament sancionades».

Com a exemple, Buch ha indicat que els accessos a l’àrea de Barcelona han experimentat aquest dimarts un increment de la mobilitat del 7% a la sortida i del 14,2% en l’entrada respecte adilluns de la setmana passada, si bé la caiguda global del trànsit sobre una jornada prèvia a la crisi del coronavirus va ser del 74,6% i del 75,3%, respectivament.

El conseller ha assegurat que els Mossos d’Esquadra ja tenen «controlat per on entra aquest augment» de la mobilitat, de manera que «reajustaran» els seus controls per garantir que els desplaçaments siguin únicament per causa de força major.

A preguntes dels periodistes, Buch ha aclarit que no tenen previst impedir la tornada als seus domicilis habituals de les persones que hagin anat a segones residències, tot i que ha insistit que sí que seran denunciades. A més, ha defensat els controls efectuats fins al moment tant pels Mossos com per les policies locals, ja que han garantit que qui passava «realment» tenia un motiu justificat. Pel que fa als controls dels accessos a les poblacions de costa,l’Ajuntament de Vila-seca justificaels blocs de formigó que barren els accessos assegurant que, amb el trànsit canalitzat per la principal artèria del nucli, la Policia Local pot fer un control molt més efectiu dels vehicles que transiten per la zona.

tracking