Diari Més

Salut

Els hospitals de Tarragona encara no estan saturats però hi falten EPI

Segons els sindicats, al Joan XXIII i al Verge de la Cinta els treballadors han passat a fer torns de dotze hores i hi ha sanitaris infectats

L'Hospital Joan XXIII ha obert la 5a planta de l'edifici B, el que suposa disposar de 24 llits més.

Salut vol fusionar Joan XXIII i el Sant Joan en un únic hospital més resolutiuACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els principals hospitals de la demarcació de Tarragona estan evitant la saturació a causa del coronavirus, de moment. A tots s'han incrementat els pacients en els darrers dies, però l'augment de llits disponibles, especialment a les UCI, els està permetent superar la situació. Així ho asseguren representants sindicals a l'ACN, que lamenten unànimement la manca d'Equips de Protecció Individual (EPI) per als sanitaris. Al Joan XXIII de Tarragona, Sant Joan de Reus, Pius Hospital de Valls i Verge de la Cinta de Tortosa hi ha casos de personal que s'ha infectat. Això ha reduït la plantilla disponible per afrontar la pandèmia, i ha fet que als hospitals de Tarragona i Tortosa els treballadors hagin hagut de passar a fer torns de dotze hores.
A l'hospital Joan XXIII de Tarragona han reestructurat el centre per incrementar la disponibilitat de llits d'UCI. De fet, han passat d'una unitat d'UCI, a cinc, dues de de les quals dedicades a pacients amb coronavirus. A banda hi ha dues plantes més, la tercera i la sisena, reservades a casos de la covid-19 menys greus. «De moment hi ha llits, tant per coronavirus com per altres patologies, esperem que no empitjori», assenyala un membre del comitè d'empresa. La situació, tot i que amb uns volums més reduïts, es reprodueix als altres centres. L'excepció és el Pius Hospital de Valls, que no ha tingut mai UCI, i deriva els casos al Joan XXIII. Als quatre centres consultats tampoc s'ha detectat una mancança de respiradors ni de medicaments per als malalts.

Preocupació per la manca d'EPI

El que sí que falta, i en importants quantitats, són EPI. De fet, aquest punt és el que més preocupa els treballadors ara mateix. Fins i tot més que un nou increment de casos. Apunten que sense mascaretes i bates els sanitaris es poden contagiar, fet que els deixaria sense poder treballar. «Tenim companys angoixats per la situació i per si porten el virus a casa», comenta Artur Sardà, membre del comitè d'empresa del Sant Joan de Reus per la CGT.

A l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, on el pic de la malaltia encara es preveu que pugui arribar en les pròximes setmanes, el personal sanitari està estalviant tant com pot el material de protecció perquè arriba «amb comptagotes». També alerten que la falta de granotes d'aïllament està plantejant la reesterilització de les bates dels sanitaris - sense cap estudi que avali que sigui eficient i en contra de les recomanacions del propi fabricant-.

A Reus, la direcció ha demanat explícitament als treballadors que «les mascaretes s'han de reaprofitar fins que donin mostres clares de deteriorament», segons Sardà. A Tarragona els obliguen a reciclar bates i mascaretes, i a Valls es queixen que «les bates són molt curtes i deixen les cames exposades», tal com detalla Robert Rosset, president del comitè d'empresa. Amb tot, denuncien la mancança d'EPI es demostra amb els índex de contagi del personal mèdic: un 2% a la Xina, un 17% a Catalunya.

En tots els centres hi ha personal infectat. Per exemple, dimecres al Verge de la Cinta hi havia tres sanitaris contagiats, i vuit més a atenció primària. A banda, divuit metges, nou infermeres i quatre zeladors estaven aïllats. La CGT avança que demanarà la dimissió de la gerència de la regió sanitària perquè consideren que no es va proveir amb antelació, tot i les reiterades peticions i demandes que es van fer des del sindicat, per preparar els centres hospitalaris ebrencs per a la pandèmia.

Canvis horaris al personal

Amb menys personal i més pacients, les direccions han reestructurat les plantilles. A Tarragona i Tortosa ja s'han implementat els torns de dotze hores, mentre que Reus i a Valls la proposta està sobre la taula i els sindicats creuen que pot aplicar-se en qualsevol moment. Representants dels treballadors denuncien que no es permetrà que s'obligui als sanitaris a retornar les hores que passen en confinament per diferenciar grups i evitar contagis. «Això seria aberrant. Ens quedem a casa per protegir els companys i que no ens contagiem tots. Suposa un maltractament i no ho permetrem», apunten des de CATAC-CST/IAC del Verge de la Cinta.

Robert Rosset, del Pius, ho complementa: «El decret d'alarma permet als de recursos humans fer el que vulguin. Ara som com soldats. Sabem que els sanitaris hem d'estar al davant de tot, però de qualsevol manera; a nosaltres també ens hi va la vida», exclama. Al Joan XXIII de Tarragona els professionals ja no poden agafar vacances ni dies lliures.

La indignació és creixent davant de protocols que canvien a diari i en funció del material disponible. La CGT de les Terres de l'Ebre lamenta que encara hagin d'exigir que es treguin de primera línia treballadors vulnerables, com són embarassades, malalts de diabetis o cardiopaties i majors de 60 anys, entre altres. «Si no vols que col·lapsi el sistema sanitari, i saps que aquests col·lectius es posen molt greus, o els poses amb les màximes proteccions a primera línia, com les que porten a la Xina o més, o ni ho planteges», defensen des de la delegació sindical de la CGT a l'Hospital Verge de la Cinta. A Tarragona, la direcció ha ampliat horaris a personal que estava a mitja jornada o a un terç, i ha contractat estudiants d'últim any de carrera. Una mesura que també reclamen des del Sant Joan de Reus.

tracking