Diari Més

Associacions juvenils reparteixen menjar i cuiden dels més petits

Maspujols i Alforja compten amb joves que s’estan multiplicant per ajudar a aquell que ho necessita

Una jove de l'Alforja repartia menjar, ahir.

Associacions juvenils reparteixen menjar i cuiden dels més petitsDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tota ajuda pot semblar poca per a intentar combatre la COVID-19. La pandèmia està castigant molt tots i cadascun dels col·lectius de la societat. Grans i petits estan sortint extremadament perjudicats i, deixant a banda aportacions econòmiques i decisions polítiques, la societat té un paper fonamental en l’intent d’amortir un coronavirus que està exigint el millor de cadascú. Amb aquest panorama, apareixen les associacions de joves, les quals estan demostrant en aquests moments la seva força i la seva energia, més que necessàries durant les 24 hores del dia.

Diari Més s’ha posat en contacte amb dos grups de joves que estan col·laborant en tot el que poden. Milubis és l’Associació de Joves de Maspujols i, l’altra, l’Associació de Joves d’Alforja. Ambdues ofereixen un gran servei en dos municipis relativament petits però que, com la resta de grans ciutats, compten amb gent que ho està passant realment malament i que necessita molta ajuda. Són dues associacions molt semblants. Dotze anys porten en marxa a Maspujols, amb 57 socis actius, pels onze anys dels d’Alforja i la seixantena de persones que el componen.

«En assabentar-nos del tancament de les escoles, vam considerar que, com a joves i veïnes del poble, havíem de donar una resposta davant d’aquesta situació», explica Milubis. A Maspujols «cada família té unes realitats ben diferents i vam pensar que algunes d’elles no podien cuidar les seves filles i els seus fills durant l’horari escolar. D’aquesta manera, vam acordar entre totes les sòcies i socis oferir un servei gratuït a les famílies per cuidar infants».

Des de l’Associació de Joves d’Alforja expliquen que la seva iniciativa arrel del coronavirus va ser «ajudar en allò que convingués». Dins d’aquests termes, es refereixen a «tot el possible, des de la cura de nens i nenes durant el període de confinament en el cas que els pares hagin de treballar, fins al servei a domicili de les compres realitzades a les botigues del poble, passant per la desinfecció dels carrers, entre d’altres». Actualment, però, «l’única d’aquestes iniciatives que ha prosperat és el servei a domicili de la compra». «La gent ha confiat en la nostra associació», diuen, tot afegint que «cada dia, alguns membres de l’associació s’encarreguen de repartir la compra a les cases de la gent més gran del poble. Aquest servei va en augment cada dia, ja que el nombre de comandes va creixent.

Els seus homòlegs de Maspujols també realitzen més tasques que l’abans esmentada. «Paral·lelament al tancament de les escoles, també havíem de tenir en compte les persones grans del poble i aquells grups més vulnerables davant l’amenaça del virus. Actes tan quotidians o senzills com anar a comprar, llençar la brossa, anar a la farmàcia o d’altres» són accions que també estan duent a terme. «Les persones d’edat avançada han d’evitar realitzar aquestes activitats i alguns joves, encara que no són de Milubis, també s’han ofert per donar un cop de mà», continuen.

Fer la compra

Mentre que a Maspujols encara no tenen demanda de gent que els hagi demanat fer-los la compra, a Alforja apunten que «vam començar amb una o dues comandes diàries i, aquests últims dies, han arribat a ser-ne cinc o sis». Són llistes amb «pa, verdures, sabó, carn o embotits», bàsicament productes de primera necessitat.

L’associació de Maspujols té una experiència al llarg d’aquests dies d’haver hagut de cuidar nens petits. «Es tracta d’una família on la mare és sanitària i, per tant, requereix ajuda per poder cuidar les seves filles», diuen». «Creiem que és necessari aportar positivisme i, per aquest motiu, els dissabtes els de Milubis posem música per tal de fer el vermut amb més gent. La gent del poble surt als terrats per tal de canviar una mica la dinàmica del dia a dia, cosa que creiem que ajuda a veure les coses de forma diferent, tal com ens ha fet arribar la gent del poble», sentencien.

Els vermuts als balcons

Aquest tipus de vermuts s’estan realitzant en diversos punts del país. Els veïns i veïnes dels diferents municipis s’ho passen el millor que poden dins de la situació que està travessant el món sencer, però mai falten moments per a reunir-se als balcons, cadascú al seu, i compartir unes cerveses, uns vins o un refresc amb el seu pertinent bol amb olives o patates. És qüestió de recrear els diumenges de sempre en un dia de cada dia.

Joves de Maspujols participen en un vermut als balcons.

Associacions juvenils reparteixen menjar i cuiden dels més petitsDiari Més

tracking