Diari Més

Indústria

Abastint oxigen per als hospitals des de Vila-seca

Messer ha doblat la producció d’aquest gas, que és clau en el tractament de pacients amb covid-19

La companyia, que subministra oxigen a hospitals d'arreu de l'Estat, ha incrementat les mesures de seguretat.

Abastint oxigen per als hospitals des de Vila-secaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels elements clau en el tractament dels pacients amb coronavirus, especialment en aquells que es troben en una fase més avançada de la malaltia, és l’oxigen. I és que aquells contagiats que tenen un quadre de pneumònia o pateixen dificultats per a respirar necessiten una ajuda artificial, que els arriba en forma de respiradors artificials i d’oxigen. A Vila-seca, l’empresa Messer té una planta de producció d’oxigen per a usos medicinals, que arran de l’emergència sanitària ha doblat la producció diària per a poder seguir abastint les demandes dels centres sanitaris i assegurar així que no els manqui en cap moment aquest recurs vital.

«Estem fent grans esforços, especialment els nostres operadors de planta i personal de logística, per garantir un estoc de reserva d’oxigen i evitar que falti el seu subministrament», explica la responsable de comunicació de Messer Ibérica, Marion Riedel. Ara mateix, la planta de producció d’oxigen medicinal, que està ubicada al complex industrial que la companyia té a Vila-seca, treballa a la seva màxima capacitat, amb tres torns i personal de suport que s’ha afegit per a garantir que les tasques logístiques es puguin realitzar amb totes les garanties pels seus treballadors.

Habitualment, l’oxigen medicinal es transporta liquat amb camions cisterna i s’emmagatzema en dipòsits als hospitals. Els centres sanitaris tornen a evaporar aquest gas i el distribueixen als llits que compten amb respiradors mitjançant una xarxa de canonades internes. Ara bé, la saturació que estan vivint molts hospitals d’arreu de l’Estat ha fet que no tots els pacients de coronavirus puguin estar en aquest tipus de llits. Quan aquests malalts necessiten oxigen, se’ls hi subministra amb un respirador connectat directament a una bombona.

Garantir la seguretat de les bombones

Des de Messer expliquen que els seus clients tenen l’obligació de retornar desinfectades les bombones, ja que posteriorment els recipients es reutilitzaran. Ara bé, la companyia és plenament conscient del volum de feina que tenen els professionals sanitaris. Per això, i amb l’objectiu de protegir els seus treballadors i a la vegada evitar la propagació del virus, han establert tot un protocol de neteja i desinfecció de les bombones d’oxigen quan arriben a la planta vila-secana, abans d’omplir-les i a distribuir-les de nou.

De fet, una part important del reforç de personal es destina justament a fer aquesta important tasca. «Seguim unes fortes mesures de seguretat, amb equips de protecció personals específics», apunta la responsable de comunicació. I afegeix que compten amb un grup d’operaris en reserva, perquè, en cas que hi hagués cap contagiat a la planta i s’hagués de decretar una quarantena entre els operaris, un altre equip els podria rellevar, cosa que assegura el subministrament de l’oxigen.

Més llits hospitalaris amb accés a l’oxigen

Si bé les bombones d’oxigen són una solució d’urgència en molts hospitals, el més segur i pràctic és comptar amb el màxim nombre de llits amb accés a aquest gas a través de la xarxa interna de conductes. És per això que, a Tarragona, els professionals d’instal·lacions de Messer estan treballant conjuntament amb els hospitals Joan XXIII i Santa Tecla. Actualment, explica Riedel, instal·ladors de la companyia estan ampliant les canonades d’oxigen en ambdós centres amb l’objectiu d’augmentar el nombre de llits que tenen accés directe a aquest gas.

tracking