Diari Més

Estat d'Alarma

Ferré (GEPEC): «S'han vist dofins més a prop de la costa des del confinament»

El Grup d’Estudi dels Ecosistemes Catalans detecta major activitat d’aus i d’insectes des que les platges estan buides i circulen menys vehicles

Dofins mulars a 3 quilòmetres de la costa, la setmana passada.

Ferré (GEPEC): «S'han vist dofins més a prop de la costa des del confinament»@WildestWanderer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El decret d’alarma que ha paralitzat gran part de l’activitat humana i manté la població confinada des del 14 de març ja ha generat en aquests quinze dies, segons el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), les primeres conseqüències sobre la fauna salvatge, també a Tarragona. El procés és similar al del «rewilding», una mena de retorn de la natura al seu estat anterior a la petjada de l’home, tal com explica al Diari Més Ramon Ferré, tècnic de l’entitat. A la demarcació, concreta Ferré, la quarantena està permetent certes aus niar a les platges, facilita la supervivència dels ocells que aquestes setmanes participen en la migració més important i concentrada de l’any, ha possibilitat albirar dofins pròxims a la costa de Torredembarra o augmenta la presència de papallones i altres insectes dels quals, al seu torn, s’alimenten altres animals. La repercussió de tot plegat «serà visible, en alguns casos, fins i tot l’any vinent».

Les limitacions de mobilitat que han buidat les platges en un temps en què habitualment ja s’hi poden trobar persones passejant o runners «fa que un ocell que cria a aquests llocs, el corriol camanegre, que pateix molts problemes per la presència de persones mentre està nidificant, ara tiri endavant amb tranquil·litat». «En les parelles d’aquest ocell a les costes del Tarragonès i el Baix Penedès, ara, els mascles estan proposant nius perquè les femelles n’escullin un. Si tenen calma, ho podran fer a qualsevol lloc de la platja», afegeix Ferré, que manté que «quan s’aixequi ja la quarantena, caldrà ser cursos perquè hauran triat llocs on normalment hi hauria gent». En aquest mateix escenari, un dels «factors contra el rewilding és l’augment de gent que passeja el gos aquí».

També pel que fa a les aus, el tècnic del GEPEC explica que «ara és una època molt important perquè estan migrant i la major part dels que van entre el continent africà i Europa passen per la línia de costa catalana, una de les més urbanitzades del món i amb molta densitat de població». Per això, diu «és difícil que trobin llocs de descans i, si no en troben, moren». La quarantena «ha coincidit amb aquest moment rellevant» i això fa que les aus «puguin aturar-se amb facilitat a les platges, als espigons, o a trams de camp». Flamencs, grues, garses de mar, oques o ànecs formen part d’aquest grup i per a ells «descansar és important. És com si, en un viatge, trobes o no una estació de servei».

A la Torre han albirat exemplars

Al mar, «s’ha vist que els dofins, que són animals delicats, pateixen menys perquè hi ha menys embarcacions i no fan sorolls». «Així, poden acostar-se a llocs on no se’ls veuria tant si sentissin els motors», afegeix Ferré, que diu que «la baixada en picat d’aquestes pertorbacions fa que els animals puguin arribar a espais més pròxims a la costa, a la plataforma continental on, de vegades, és més fàcil que trobin aliment». El tècnic del GEPEC explica que «tot i que no podem sortir al carrer, alguns observadors, des de casa, poden mirar el que hi ha al mar amb el seu telescopi» i «a Torredembarra, han vist dofins més a prop que abans».

De fet, la fotografia que il·lustra aquest article es correspon amb un dels dos grups de dofins mulars albirats des de Torredembarra per @WildestWanderer, que detalla a aquesta redacció que «se’n va veure un a uns tres quilòmetres de la costa el 20 de març, amb uns 20 individus; i un altre grup el 21 de març, amb uns 50 individus». Explica que «ara és època de migració per als cetacis» i «el fet de tenir menys barques al mar, sobretot d’esbarjo, de ben segur que facilita que s’apropin més a costa». A més, amb la platja de la Paella deserta, «aquests dies estem veient com moltes gavines i xatracs en migració s’aturen i descansen tot el dia, quan abans només ho feien a primera hora».

Els insectes tampoc són aliens a «la baixada de concentracions de tòxics a l’aire» arran de la disminució del trànsit. Ferré sosté que «possiblement els insectes més sensibles ja noten que fa dies que no circulen cotxes» i això en permet la proliferació. «Com que hi ha més insectes, hi haurà més animals que mengen insectes», apunta, i diu que «un exemple són les orenetes, que mengen més i produiran així més polls de cara a l’any que ve». Recentment «també s’han vist esparvers sortint del bosc de la Marquesa de Tarragona». Que aquests canvis estan tenint lloc «és una conclusió de consens de diferent gent que estem estudiant una mica l’entorn», precisa Ferré, que diu que la quarantena «ens ha fet valorar-lo més».

tracking