Diari Més

Ensinistrament Caní

Entendre el que ens diu el nostre gos

Marcos J. Ibáñez, del centre Takoda de Valls, és un expert en la comunicació i llenguatge canins

Fa més de vint anys que Marcos J. Ibáñez treballa en l'educació canina.

Entendre el que ens diu el nostre gosCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El confinament a què estem sotmesos afecta també als gossos que conviuen amb nosaltres? Com podem afrontar aquests dies de manera que la nostra relació amb ells sigui positiva i, fins i tot, ens pugui ajudar a passar millor la reclusió? Marcos J. Ibáñez, educador caní i expert en modificació de conducta establert a Valls, explica que «aquests dies de confinament són complicats i, no només per al gos, que pot tenir unes carències d’activitat física, sinó també, i sobretot, per als humans, des del punt de vista psicològic». És per això que, des del seu centre d’educació i formació canina Takoda, han posat en marxa un programa d’activitats que es poden consultar a Youtube, Facebook i Instagram, i que pivoten al voltant de tres conceptes: la presa de consciència de la situació, l’exercici físic que faciliti nous aprenentatges al gos, i l’enfortiment del vincle amb el seu propietari. «Hem plantejat reptes senzills que fan que el gos pugui reduir el seu nivell d’estrès, però que també ho faci el seu propietari. A més de fer exercici i entretenir-se, ajuden a millorar el vincle i que s’alliberi oxitocina, una hormona que ens ajuda a combatre l’estrès», detalla. «A més –assegura l’expert educador caní–, treballar amb el nostre gos és una bona manera de centrar-nos en el present, en les coses bones.

Finalment, afegeix, el fet de fer aquests exercicis o reptes en comunitat, sabent que hi ha un grup de gent que també ho està fent i comparteix els seus vídeos i experiències, ens ajuda a sentir-nos més acompanyats».

Marcos J. Ibáñez regenta l’Escola de Formació i Educació canina natural i amable Takoda, un centre ubicat a Fontscaldes on s’hi du a terme un sistema de treball que incorpora l’estudi de l’estat emocional del gos, desenvolupant el que anomenen Llenguatge caní de senyals de fluència. Autor de diversos manuals i formador d’ensinistradors, Ibáñez assegura que en l’educació del gos és primordial aprofundir en la comunicació canina. En paral·lel, també s’ha especialitzat en l’estudi de les races, sota la premissa que l’estructura cerebral del gos difereix entre unes i altres, i per tant el treball que s’hi faci s’hi ha d’adequar. Finalment, l’expert caní incorpora un tercer nivell d’estudi del comportament del gos, el que han denominat Dognality o personalitat canina: «Hem determinat quatre Dognalities base, i segons el gos es decanti cap a una o altra, la manera d’educar-lo i relacionar-s’hi serà diferent». En conclusió, assegura l’expert, «sabent l’historial del gos, coneixent el llenguatge caní, la seva raça i el seu Dognality, les tècniques que s’hi apliquin funcionaran molt millor que si no tinguéssim tota aquesta informació».

Els reptes canins que des de Takoda s’ofereixen per aquests dies de confinament es poden consultar als seus dos comptes de Youtube (takodas i marcosj_ibanez), a Instagram (takoda_adiestramiento_natural) i Facebook (marcosjtakoda).

tracking