Diari Més

Estat d'Alarma

Els hospitals de la demarcació es reorganitzen per augmentar les UCI

Santa Tecla habilitarà alguns quiròfans, mentre que Joan XXIII contempla adaptar l’UCI de pediatria com a últim recurs

L'Hospital Joan XXIII adaptarà 5 boxes de la planta d'intermitjos en els quals s'hi poden instal·lar respiradors per intubar pacients.

Els hospitals de la demarcació es reorganitzen per augmentar les UCIGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut està ultimant els plans de contingència de cada hospital de Catalunya per augmentar la seva capacitat de cures intensives i, per tant, poder atendre el major nombre possible de casos greus en les pròximes setmanes, quan s’espera que la corba de contagis arribi al seu màxim. Segons el Salut, aquest pla de contingència contemplarà diferents escenaris i s’aniran aplicant les mesures en funció de l’evolució dels efectes de la pandèmia. Pel que fa a la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Diari Més ha pogut conèixer algunes d’aquestes mesures en els diferents centres hospitalaris.

L’Hospital Sant Pau i Santa Tecla disposa actualment de 9 unitats de cures intensives, 7 de les quals es troben ocupades per casos de coronavirus. Segons ha pogut saber aquesta redacció, el centre encara pot suportar el nombre de contagis, el qual es preveu que augmenti considerablement els pròxims dies. Per tal d’estar preparats per quan arribi aquest increment de casos greus, l’hospital vol convertir els quiròfans alliberats per la desprogramació d’operacions en boxes d’UCI. A més, també es podran readaptar alguns boxes d’urgències per atendre casos greus, amb la qual cosa s’espera que puguin augmentar en 4 o 5 unitats de cures intensives les 9 de les quals ja disposen.

Pel que fa a l’Hospital Joan XXIII, fonts sindicals indiquen que la idea del centre és adaptar 5 boxes de la planta d’intermitjos com a boxes d’UCI. Aquestes habitacions, expliquen, disposen de la doble presa, d’aire i d’oxigen, necessària per a la instal·lació de respiradors per tal de poder atendre casos greus. A més, les mateixes fonts apunten que, com a últim recurs, l’hospital contempla destinar les infraestructures de l’UCI pediàtrica per atendre també casos complicats de coronavirus.

A Reus, i segons declaracions de l’Ajuntament, l’Hospital Sant Joan ja ha triplicat la capacitat de l’UCI, aprofitant principalment cubicles de reanimació. El consistori reusenc assegura que, actualment, el centre està atenent 23 casos de coronavirus, 15 de lleus i 8 a l’UCI. Una altra mesura que ha pres l’hospital és la de fer un triatge per separar la gent implicada en un possible o confirmat cas de coronavirus amb els pacients que acudeixen al centre per altres causes, segons fonts sindicals del centre. A més, s’han desprogramat les visites del Centre Mèdic Quirúrgic de la ciutat, gestionat per l’administració local, perquè estigui disponible si el departament de Salut el necessita.

Per altra banda, l’Hospital Pius de Valls també preveu habilitar part de la zona quirúrgica per poder tractar casos greus de coronavirus, segons el comitè d’empresa. El centre no disposa d’UCI i sempre envia els pacients en estat greu a Joan XXIII. D’aquesta manera el Pius podrà atendre algun cas greu de coronavirus i, a la vegada, desofegar l’hospital tarragoní. Les mateixes fonts han indicat que per evitar aglomeracions i que els pacients es barregin a la zona d’urgències, els possibles contagiats es deriven a les antigues urgències, mentre que els pacients que no hi van per coronavirus es deriven a la zona de consultes.

tracking