Diari Més

Un obrador de Mont-ral inicia el repartiment de pa pel Camp de Tarragona

El confinament ha obligat a Lorda Ruiz i Mariona Martí a cercar una fórmula per poder fer arribar els seus productes de forma domiciliària

El forn de Lorda Ruiz i Mariona Martí es troba al petit poble de Mont-ral, a l'Alt Camp.

Un obrador de Mont-ral inicia el repartiment de pa pel Camp de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lorda Ruiz i Mariona Martí són propietàries d’un obrador a la petita localitat de Mont-ral, a les quals la pandèmia per coronavirus ha obligat a canviar la rutina per noves mesures per poder distribuir el pa, les coques de recapte, les magdalenes i tota la gamma de productes que elaboren. El cap de setmana en què el Govern central va decretar l’estat d’alarma van ser molts els clients que es van desplaçar a Mont-ral per fer les seves compres. Davant de la situació que es va produir en un poble amb molta gent d’edat avançada, Lorda i Mariona van veure que no es podia repetir una situació similar i van plantejar-se la possibilitat de portar els productes de l’obrador al domicili dels clients sense aplicar cap cost pel transport.

Mariona Martí va dir ahir dilluns a aquesta redacció que «la producció ha baixat molt, perquè han tancat botigues i cafeteries a les quals subministràvem i, també, perquè vivim molt del cap de setmana». A més de l’obrador de Mont-ral, tenen una botiga a Prades.

Mariona va comentar que, «com que la gent no pot pujar a Mont-ral ni a Prades pel confinament, vam decidir baixar nosaltres i fer distribució a domicili a aquelles persones que ens ho demanen i que fan una comanda mínima perquè, d’aquesta manera, no cobrem el port». «No es posa en risc ningú», va remarcar.

Mariona va recordar que «el primer cap de setmana va pujar molta gent a carregar pa, va ser un risc perquè a Mont-ral hi viu molta gent gran i, després, amb la decisió de fer el servei a domicili, la producció ha millorat». El passat divendres «ja ho vam notar». Actualment, distribueixen a Valls, Montblanc, Tarragona i Reus, «i arribem a Vila-seca perquè ens va de pas a l’hora de servir les comandes». Mariona va indicar que «avui –per ahir dilluns– ens han demanat que anem a portar pa al Vendrell i ho haurem d’estudiar perquè no està en la nostra ruta actual».

Com a exemple dels canvis que s’estan produint en l’adquisició d’aliments a causa del confinament, Mariona va explicar que «l’arquitecte que ens va fer l’obrador ens va fer una comanda per tots els veïns que resideixen al seu bloc, perquè s’han unit».

El forn de pa de Mont-ral és un negoci familiar que va iniciar la seva activitat a principis dels anys 80 de la mà dels pares de la Lorda, en Diego Ruiz i la Rosa Catalán. Començar el negoci a la petita localitat de l’Alt Camp va ser una aventura. Lorda es va sumar al projecte fa més de vint anys. El mes de març del 2018 el negoci va cobrir una nova etapa, amb l’obertura d’una botiga a Prades per vendre els seus productes. En aquella ocasió, Lorda va manifestar que va fer realitat un antic somni. «Fa molts anys que vaig al mercat de Prades a vendre, i la meva il·lusió sempre havia estat muntar una botiga al poble. Ara s’ha donat l’ocasió, perquè hi havia dos forners però un es va jubilar l’any passat».

La crisi sanitària provocada per l’expansió del coronavirus ha obert una nova porta, com és el repartiment dels seus productes per diferents localitats del Camp de Tarragona, mentre no regressa la normalitat que farà la gent torni a desplaçar-se a Mont-ral i a Prades per adquirir els seus preuats productes.

tracking