Diari Més

Estat d'Alarma

El Banc d'Aliments carrega les entitats i obre només dimarts i dijous

Garanteix el gènere, tot i que la majoria dels voluntaris són gent gran que ha de quedar-se a casa, i accepta donatius econòmics

El local del carrer Escultor Rocamora de Reus té la persiana a mitges i cartells amb el nou horari.

El Banc d'Aliments carrega les entitats i obre només dimarts i dijousOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona limita la seva activitat durant el període de confinament pel coronavirus i subministrarà gènere a les entitats únicament en dimarts i dijous. Amb tot, «no cal dir que, si hi ha alguna necessitat específica, també l’atendrem», explica Glòria Alegre, vocal del Banc, que aclareix que «ningú quedarà desproveït». Per assegurar-se que així sigui, «abans que comencés la quarantena ja vam sobrecarregar les entitats», decisió que ha coincidit amb que, fa pocs dies, «vam repartir productes de la Unió Europea».

En aquests temps, el Banc dels Aliments garanteix la resposta tot i haver d’enfrontar-se, també, a la particularitat que bona part dels voluntaris que habitualment hi col·laboren són persones grans. «A ells i als que tenen alguna patologia els hem dit que es quedin a casa i funcionem amb la gent més jove», afegeix Alegre, que diu que «si en un dia qualsevol som entre 15 i 22 voluntaris, ara potser n’hi ha 6 o 7 però també la demanda és inferior». I és que, des que entrés en vigor el decret d’alarma, «hi ha prop d’un 25% menys d’entitats que vinguin», arran d’aquesta primera càrrega realitzada poc abans del confinament i que va estar per sobre de les quantitats habituals.

En les darreres setmanes, «el producte fresc ha minvat, no en tenim tant i, llavors, anem repartint majoritàriament producte sec». La incidència del coronavirus fa «que tot estigui anant més espaiat, però al final va arribant». Poc abans de l’inici de la quarantena «vam comprar palets de llet» i «també ens hem trobat amb alguna empresa que, sense ser habitual, ens ha vingut a portar ara els productes perquè no haguéssim de desplaçar voluntaris». Tot i no tractar-se d’una gran crida oficial, el Banc dels Aliments recorda que accepta donacions econòmiques –les quals es poden tramitar a través de www.bancalimentstarragona.org– i que aquestes són útils «perquè les convertim en aliments: és molt més ràpid comprar i això comporta que ens ho poden portar». Els voluntaris que gestionen el gènere al Banc operen «amb totes les mesures de seguretat, i ens parlem gairebé des de tres metres de distància». Quan a una de les entitats a què se subministra se li acaba el material, «demanem que ens facin un correu, cosa que ens permet treballar des de casa». El magatzem del carrer Escultor Rocamora de Reus té la persiana a mitges i s’hi han penjat indicatius on s’informa del nou horari, més limitat i que centra l’activitat en els dimarts i dijous. Les entitats «ja saben com i quan venir».

«Vindran temps molt dolents»

Precisament en el sotrac econòmic que succeeixi a la pandèmia tindrà, molt probablement, un paper rellevant el Banc dels Aliments. N’és conscient el seu vicepresident, Joan Vila, que vaticina que el que vindrà «serà un temps dolent per a tots» on «els més desfavorits seran els que pitjor ho passaran». «Quan tot això s’aixequi», valora, «hi haurà uns mesos o, fins i tot, anys que seran difícils». Amb tot, «sembla ser que les administracions estan posant bastant de la seva part i, com sigui, haurem de tirar endavant».

De moment, durant el confinament, Vila subratlla que des del Banc «estem fent tot el que podem i crec que estem arribant a tots els que ho necessiten». La tercera fase del repartiment dels productes del fons de la Unió Europea del 2019, que ha tingut lloc a principis d’any i ha deixat 1.200 tones d’aliments a la demarcació entre el mateix Banc i Creu Roja, «ho ha fet més fàcil». En aquest conjunt s’han lliurat «productes bàsics com oli o arròs, i coses que no caduquen».

tracking