Diari Més

Vilanova de Prades: el confinament en un poble de 117 habitants

La col·laboració entre veïns esdevé essencial a l’hora de comprar aliments o medicaments

Imatge del petit municipi de Vilanova de Prades.

Vilanova de Prades: el confinament en un poble de 117 habitantsDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vilanova de Prades és un municipi de 117 habitants de la comarca de la Conca de Barberà. Tot i ser un poble petit i en el que difícilment s’hi poden trobar grans aglomeracions, també s’ha vist afectat per l’Estat d’Alarma que el govern espanyol va decretar per tal d’aturar la propagació d’aquest coronavirus que arribarà fins a gairebé l’últim racó del món.

D’aquesta manera, els carrers es veuen encara més buits que abans. «De normal et pots trobar algunes dones grans que van a caminar però poca cosa més», explica Teresa Pere, la propietària de l’única botiga que pot subministrar aliments als veïns de Vilanova, La Pallissa. Pere assegura que l’abastiment de menjar està garantit al poble, «ahir va venir el de Danone i avui ha de passar el proveïdor de carn fresca, que n’encarreguem un cop per setmana».

La botiguera, que ven tot tipus de producte comestible com verdura, fruita i dolços, entre d’altres, obre només de cara al cap de setmana, però amb el confinament, ha decidit obrir una estona cada dia per si algun veí necessita qualsevol cosa. «A més, com que ens coneixem tots, tenen el meu número de telèfon i, si prefereixen quedar-se a casa, m’ho demanen i jo els hi porto», apunta Pere, que celebra que «la gent s’ha pres al peu de la lletra això de quedar-se a casa».

Vilanova de Prades no té farmàcia i la més pròxima és la Vidal, a Prades. Maria Isabel Vidal n’és la propietària i explica a Diari Més que un senyor de Vilanova, que sempre baixa a Prades, és l’encarregat habitual de portar els medicaments als veïns del petit municipi. «Com que aquests dies aquest senyor no baixa pel tema del confinament, he portat jo mateixa un parell de coses a gent gran de Vilanova», explica Vidal. A més, reconeix que a Prades la gent també està conscienciada pel que fa a l’Estat d’Alarma i no surt gaire al carrer». Vidal ha col·locat una taula davant el taulell de la farmàcia perquè els seus clients mantinguin la distància de seguretat, i explica que «la gent entra per torns i els que esperen fora guarden certa distància. Els primers dies els costava bastant, però a poc a poc s’han anat acostumant a fer-ho».

A Prades, l’associació de joves ha organitzat una mena de voluntariat, que es repeteix en diverses ciutats i poblacions, per fer la compra o altres encàrrecs a la gent gran que es queda a casa seva, en tractar-se d’un dels col·lectius de risc. L’alcaldessa del poble del Baix Camp, Lídia Vargas, explica que durant el dia d’ahir van fer més de 20 serveis. «La gent compleix bastant la normativa de no sortir si no és per una necessitat bàsica, però també et trobes gent gran que surt igualment. Els voluntaris, per exemple, es van trobar passejant la dona a qui li portaven el pa». Vargas assegura també que molta gent ha vingut a la seva segona residència a Prades.

Per la seva banda, la farmacèutica Vidal lamenta que han tancat el consultori de Prades, i es pregunta com ho faran la gent gran dels pobles més petits que no tenen família per anar a un centre mèdic. Artur Miró, l’alcalde de Vilanova, assegura que, en aquest sentit, els avis del poble no s’han de preocupar. «Cada dilluns puja el metge de Montblanc i, en tractar-se d’un poble petit on ens coneixem tots, la gent s’ajuda», destaca Miró.

Sobre això, l’alcalde de Vilanova va posar l’exemple d’un home gran del poble que sempre anava a dinar a un restaurant del poble. «Li vam preguntar si necessitaria alguna cosa, ara que estava tot tancat, però ens va dir que ja tenia un nebot que l’ajudaria aquests dies de confinament», diu Miró. Sobre l’abastiment de menjar a Vilanova, Miró va explicar que la gent que va a treballar a fora aprofita per fer la compra en algun supermercat, però «és molt important que La Pallissa tingui aliments per a la gent gran».

L’alcalde va assegurar també que, tot i que la gent compleix el confinament, «els pagesos van a treballar al tros, però com que cadascú està sol a la seva finca, doncs tampoc passa res», i afegeix que «no hi ha cap relació ni activitat comunes al poble aquests dies». Si bé considera que a alguns ancians se’ls pot fer complicat el fet de no poder sortir de casa aquests dies, Miró assenyala que, temps enrere, Vilanova havia viscut fortes nevades que deixaven incomunicat el poble durant algunes setmanes i que, en certa manera, «aquí la gent gran ho viu millor».

Imatge de la plaça Major de Prades, sense gent a causa del confinament obligatori per combatre l'expansió del coronavirus.

Vilanova de Prades: el confinament en un poble de 117 habitantsCedida

La Pallissa és l'unica botiga d'alimentació a Vilanova de Prades.

Vilanova de Prades: el confinament en un poble de 117 habitantsCedida

tracking