Diari Més

Medi Ambient

Un doctor de la URV denuncia la «rebaixa de les exigències» de l'estudi de risc de la incineradora de Constantí

Fonts de Territori indiquen que la URV no ha enviat cap comunicat i que es tracta d'una denúncia a títol individual

Imatge d'arxiu de la planta incineradora al polígon de Constantí.

Un doctor de la URV denuncia la «rebaixa de les exigències» de l'estudi de risc de la incineradora de ConstantíDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La URV s'havia encarregat des de 1999 dels estudis sobre el risc en la salut de la població derivats de les emissions de compostos tòxics i cancerígens de la incineradora de residus tòxics i perillosos de Constantí. Des de l'1 de gener, l'actual propietària de la planta, l'empresa SARPI ha adjudicat aquestes anàlisis a Eurecat. Segons denuncia el Dr Josep Lluís Domingo, Catedràtic de Toxicologia de la Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili, i director de TECNATOX, ho fa «per motius estrictament econòmics» i escull una empresa «sense la més mínima experiència en avaluacions de riscos sobre la salut per plantes incineradores». Domingo lamenta que la Generalitat «sigui tan tova» amb una empresa d'alt risc que havia estat exemplar pels estrictes controls que s'hi feien quan era de propietat pública.

La URV, a través del Laboratori de Toxicologia i Salut Mediambiental, elaborava els estudis de risc en la salut de la població de la incineradora de Constantí, a través de convenis i contractes amb la Generalitat –que en va ser propietària des de 1999 a 2015- i després amb convenis amb l'actual propietària SAPRI. Des del passat 1 de gener, aquests estudis han deixat de ser controlats per la Universitat i s'han «privatitzat».

Territori indica que es tracta d'una decisió en l'àmbit de l'empresa privada

Diari Més ha pogut parlar amb la cap de premsa del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat qui ha assegurat que les queixes del Dr. Josep Lluís Domingo són a títol individual i que la URV no ha enviat cap comunicat respecte a aquests fets.

En aquesta línia, assegura que Domingo era l'encarregat de realitzar aquests estudis, però el mes de novembre de 2019 l'empresa SAPRI va fer un concurs públic per la realització d'aquests estudis, concurs que va guanyar Eurecat, empresa de la qual molts professors de la URV hi formen part.

Des de Territori han indicat a aquesta redacció que la decisió de SAPRI correspon a una decisió en l'àmbit de l'empresa privada, motiu pel qual ni la Generalitat ni el Departament de Territori i Sostenibilitat, poden dir res al respecte. En cas de mala praxi per part de l'empresa adjudicatària d'aquest concurs, sí que podrien intervenir-hi, però aquesta és avui una suposició de futur i no quelcom ferm.

La Universitat Rovira i Virgili s'ha desmarcat de l'escrit del Dr. Josep Lluís Domingo, segons indiquen les mateixes fonts de Territori, les quals han assegurat que és cert que van rebre una carta d'aquest doctor en toxicologia, però que ni la van respondre perquè es tracta d'una qüestió en l'àmbit privat i ells, repeteixen, no hi poden entrar.

La denúncia del doctor en toxicologia de la URV

Per la seva banda, Josep Lluís Domingo, ha assenyalat que aquest és un exemple clar del que suposen les privatitzacions d'empreses públiques. «Es busquen els millors investigadors per al control fins que passa a mans d'una empresa privada on el més important són els beneficis dels accionistes i no els rigorosos controls sanitaris», han denunciat.

També ha adveritat que el grup que s'encarregarà dels estudis no té experiència en l'àmbit de les plantes incineradores ni pot garantir «l'obtenció de certes mostres biològiques», com les procedents de teixits d'autòpsia de la població local, que només poden aconseguir els forenses, que són a la vegada professors de la URV. També lamenten que el seguiment d'exposició que se'ls feia als treballadors de la planta hagi passat de fer-se cada any a fer-se cada dos anys.

Considera doncs que SAPRI intenta «salvar l'expedient», treballar amb els requisits de l'autorització ambiental actual però amb menys costos, prescindint de la URV que havia dissenyat el programa de seguiment de salut pública i al qual ha anat incorporant canvis al llarg dels anys. Aquest catedràtic de la Universitat critiquen «la desídia absoluta» de la Generalitat per acceptar que no es puguin revisar aquests controls i saber si s'han fet bé fins d'aquí a cinc anys, quan acaba el contracte amb SAPRI. «I si no s'han fet bé, tirarem enrere?», ha ironitzat.

Josep Ll Domingo

Josep Ll Domingo

tracking