Diari Més

Energia

Diversos municipis demanen a Endesa condonar el deute acumulat

Volen que assumeixi els imports que no poden pagar les famílies més vulnerables

La seu d'Endesa a Tarragona, encartellada, en el marc d'una protesta pel condonament del deute.

Diversos municipis demanen a Endesa condonar el deute acumulatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 48 administracions catalanes, entre municipis, diputacions i consells comarcals en els quals viuen 6,3 milions de persones, han aprovat mocions que exigeixen a Endesa que assumeixi el total del deute acumulat de famílies vulnerables, segons l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). Entre aquests municipis n’hi ha quatre de la demarcació de Tarragona –Deltebre, Reus, Tarragona i Tortosa–, alhora que també s’hi ha sumat el Consell Comarcal del Tarragonès.

El passat mes de setembre, una reunió on van participar municipis i l’APE va consensuar una moció que s’ha presentat en diferents administracions locals i que ja ha estat aprovat com a declaració institucional (el que implica el suport de dos terços del ple) en municipis com Barcelona.

En total, els municipis, diputacions i consells comarcals que han aprovat aquesta moció representen el 83% de la població de Catalunya, el que segons l’APE «demostra el consens que hi ha al territori català perquè aquest deute no sigui assumit per les arques públiques de cap manera».

L’APE denuncia que «Endesa ha continuat amb les seves estratègies de pressió i amenaça sobre les famílies en situació de vulnerabilitat, amenaçant fa sis mesos amb tallar el subministrament a aquestes famílies, que acumulen deutes amb la companyia si els ajuntaments no assumeixen el 50% del deute». L’entitat contra la pobresa energètica posa l’exemple d’una dona que té un deute acumulat de 5.000 euros i que anirà a judici el proper 15 d’abril i que, tot i tractar-se d’algú que «clarament no ha pagat les seves factures perquè no pot, Endesa continua amb la seva intenció de portar-la als tribunals».

Per això, l’APE considera «urgent que s’arribi a un acord i se signi un conveni que posi fi a el patiment de les famílies i a aquest assetjament, perquè puguin tenir una segona oportunitat i començar de zero». «La condonació del deute ja no és una demanda de l’APE, sinó de la gran majoria del territori català», va reivindicar l’organització.

Els municipis, diputacions i organismes que de moment han aprovat mocions són: Abrera, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ametlla del Vallès, Badalona, Barcelona, Calella, Canovelles, Capellades, Cassà de la Selva, Castelldefels, Consell Comarcal del Tarragonès, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Cervera, Cornellà de Llobregat, Deltebre, Diputació de Barcelona, el Masnou, el Prat de Llobregat, Girona, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Maçanet de la Selva, Manresa, Mataró, Mollet del Vallès, Mura, Navarcles, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Reus, Rubí, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Santa Oliva, Setmenant, Sitges, Sant Adrià, Sant Just Desvern, Tarragona, Tàrrega, Terrassa, Tordera, Tortosa i Viladecans.

tracking