Diari Més

Consum

Quan comprar en petit és fer un gran pas

Diverses famílies d’Altafulla han posat en marxa La Farigola, un grup de consum ètic, social i responsable

Maria Gradillas, Montse Rull i Andrea Gaspar, tres de les impulsores del projecte.

Quan comprar en petit és fer un gran pasCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ara fa uns mesos, Montse Rull va apostar per fer un canvi de vida cap a una opció vital més saludable en tots els sentits. «Va ser un ‘para, pensa i reprèn el camí», explica. Un dia, parlant amb tres persones més d’Altafulla amb qui compartia aquestes motivacions, van pensar que calia fer un pas endavant en l’àmbit del consum. Així naixia l’Associació La Farigola, un grup de consum ètic, social i mediambientalment responsable. La finalitat, detalla la Montse, era «posar en valor la qualitat dels productes que comprem directament als productors i productores de proximitat, amb respecte al medi natural i social i a preus justos per a ambdues parts, productors i consumidors».

A la pràctica, l’associació s’estructura en dues branques. La primera és un grup de consum que ja està en funcionament. A través d’un grup de WhatsApp, totes les famílies que formen part de La Farigola fan les seves comandes de fruita, verdura i carn a principis de setmana. Un parell de dies més tard, aquesta comanda ja es pot anar a recollir. La segona branca de l’entitat és l’acció pedagògica, que se centra tant en la formació relacionada amb el medi ambient, l’ecologia, la igualtat social, el consum responsable, una cuina i dieta saludables, així com en la sensibilització sobre consum responsable, l’impacte ambiental i la minimització de residus.

La Farigola es va constituir com a associació el desembre de 2019, i des de llavors ja són gairebé una vintena de famílies les que en formen part. La idea, explica la Montse, és que tothom pugui aportar les seves propostes: «de moment estem treballant amb productors de carn, de fruita i de verdura, però a mesura que s’hi vagi afegint gent i puguem anar obrint-nos a altres productors, ho anirem fent».

«Estem molt contents perquè no pensàvem que hi hagués tan bona resposta i tan ràpidament», explica la Montse. Ella, que sempre ha vist com a Altafulla dominaven les grans superfícies, considerava que, si a ella li sobtava aquest tipus de comerç, «que ja se sap com estreny als proveïdors, i que comporta una compra amb grans quantitats de plàstic», potser hi podria haver més gent que tingués el mateix pensament. «Però, de vegades, una cosa que tu veus molt clara, no sempre té una resposta. Però en aquest cas sí que l’ha tingut, i ens ha sorprès que hagi sigut tan ràpida».

Des de La Farigola expliquen que estan oberts a totes les persones que coincideixin en la voluntat de promoure el consum ètic i responsable. Se’ls demana, però, una implicació personal, sigui fent la gestió de comandes o organitzant tallers, formacions o activitats diverses per treballar i fer pedagogia de l’ideari de l’associació. A més d’aquest compromís, s’ha previst una quota d’entrada de 45 euros a fons perdut que servirà per contribuir al sosteniment de l’associació i portar a terme les activitats. Per a més informació es pot contactar amb lafarigola.info@gmail.

tracking