Diari Més

Economia

Els fruiters floreixen 15 dies abans que fa 50 anys, segons un estudi

La fruita madura amb un mes d’antel·lació o més –en el cas de la pera són 37 dies– en dades recopilades a la Serra d’Almos

Un camp de fruiters, en una imatge del 15 de març de 2019.

Els fruiters floreixen 15 dies abans que fa 50 anys, segons un estudiACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els arbres fruiters a la demarcació de Tarragona floreixen uns 15 dies abans que fa 50 anys, en el cas de l’olivera 19 dies abans que el 1971, i els fruits maduren un mes abans –la pera ho fa 37 dies abans que fa cinc dècades–, mentre que les orenetes han avançat la seva arribada a 24 dies respecte a 1971. Aquestes són algunes de les dades fenològiques recollides pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que va fer públiques ahir amb motiu de l’acord que ha signat amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-UAB) per estudiar la fenologia –ciència que estudia la relació entre clima i cicles biològics de plantes i animals– i el canvi climàtic a través de la ciència ciutadana.

Les dues institucions han acordat recollir dades sobre l’alteració del calendari biològic de plantes i animals per relacionar-ho amb el canvi climàtic i fer-los accessibles a la ciutadania. La iniciativa proposa a tota la ciutadania que observi unes espècies concretes de plantes i animals i registri els canvis que experimenten al llarg del temps. Els dos centres compartiran i explotaran conjuntament les dades, com els de l’observatori RitmeNatura.cat, que coordina el CREAF des del 2017, i els de la Xarxa fenològica de Catalunya (Xarxa Fenocat), competència de l’SMC des de 2013.

La Xarxa Fenocat recull observacions de 50 persones voluntàries que registren sistemàticament els diferents estats fenològics de 25 espècies de plantes, 14 d’ocells i 6 de papallones, unes dades que registren en plantilles i que envien mensualment a l’SMC. Segons explica Joan Pino, director del CREAF i catedràtic d’ecologia de la UAB i un dels responsables de RitmeNatura, les dades recollides per l’SMC corroboren que, per exemple, l’olivera floreix 19 dies abans que el 1971 i la vinya ho fa 11 dies més aviat, i cada dècada s’avancen 4 i 2 dies, respectivament.

Aquestes dades també demostren que les peres maduren 37 dies més d’hora que fa 50 anys i que els albercocs han avançat la seva maduració 28 dies, anticipant-se en 8 i 6 dies per dècada, respectivament. Aquests canvis en el ritme de la natura també es poden veure en els animals, com en les orenetes, que han avançat la seva arribada 24 dies respecte a 1971, és a dir, 5 dies cada dècada. Tots aquests canvis fenològics s’han recopilat a la Serra d’Almos (Ribera d’Ebre) gràcies a les dades que l’observador Josep Borrell ha registrat sistemàticament durant gairebé 50 anys i que publica l’última edició del Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics publicat pel SMC, que recull aquesta sèrie de dades des de 1971 fins al 2018.

«El comportament dels éssers vius és un clar indicador de la variació del clima observat en els darrers decennis», subratlla el director de l’SMC, Eliseu Vilaclara. El meteoròleg destaca els elevats valors de les temperatures aquest hivern a Catalunya i en concret al terç nord de Catalunya, on la temperatura mitjana de gener de 2020 ha estat fins a 3 graus centígrads més alta que la mitjana climàtica d’aquest mes entre 1961 fins 1990. Al desembre de 2019 aquesta anomalia va ser encara més acusada en l’alta muntanya, on es van donar valors fins a 3,5°C més elevats del que és habitual.

Aquest mes de febrer ha estat el més càlid registrat des que hi ha dades, fa 107 anys, a l’Observatori Fabra de Barcelona.

tracking