Diari Més

Justícia

Dos funcionaris de Mas Enric salven la vida a una interna i arrenquen els aplaudiments de la resta

Li van practicar la maniobra d'Heimlich i van evitar que entrés en aturada cardiorespiratòria

Imatge general del Centre Penitenciari Mas Enric al Catllar.

Un intern de Mas Enric tira dos funcionaris escales avall i els copejaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ràpida actuació de dos funcionaris de la presó de Mas Enric per salvar la vida d'una interna el passat dijous 27 de febrer va acabar amb un final feliç i amb els aplaudiments de totes les internes del mòdul de dones, quelcom gens habitual segons ha reconegut el Departament de Justícia, que ha confirmat els fets.

Una funcionària i el cap de la unitat del mòdul de dones van evitar que una de les internes entrés en aturada cardiorespiratòria practicant-li la maniobra d'Heimlichgràcies a una ràpida actuació que, segons els serveis mèdics, va ser cabdal.

Tot plegat succeïa el 27 de febrer al menjador de dones, cap a dos quarts de dues del migdia. Les internes es trobaven dinant quan una d'elles va començar a gesticular indicant que s'estava ofegant. Segons el departament de Justícia, la dona s'estava ennuegant amb una fulla d'enciam de l'amanida que menjava i presentava moltes dificultats per respirar, fins al punt que va caure a terra.

Una funcionària de servei va adonar-se'n i, ràpidament, va avisar els serveis mèdics i va córrer per assistir la dona. Va intentar aixecar-la del terra, per la qual cosa va requerir l'ajuda del cap de la unitat. Entre els dos la van incorporar per practicar-li la maniobra d'Heimlich, la qual consisteix a fer compressions amb el puny per sobre del melic de la persona afectada fins que aquesta expulsi la peça que l'està obstruint la respiració.

Finalment ho van aconseguir, el que va arrencar immediatament els aplaudiments de totes les internes que es trobaven dinant al menjador del mòdul de dones.

La doctora del centre penitenciari va reconèixer tot seguit la interna i va indicar que l'actuació dels funcionaris havia estat decisiva per salvar-li la vida. De fet, la dona no va requerir cap més assistència mèdica.

El departament de Justícia ha felicitat els funcionaris de la presó de Mas Enric per la seva actuació i ja ha avançat a Diari Més que els proposarà perquè siguin reconeguts amb els guardons que anualment atorga la Generalitat a entitats i professionals per les seves bones pràctiques amb motiu de la festivitat de la Mercè, patrona dels serveis penitenciaris.

El Departament de Justícia destaca que els funcionaris de la presó de Mas Enric tenen una «llarga tradició entre els distingits». L'any passat es van guardonar diversos funcionaris per dues actuacions en concret. En primer lloc, per intervenir en un motí intern, que van aconseguir apaivagar dialogant després d'entrar al mòdul on es produïa sense equip antiavalots i sense fer ús de la força.

Justícia també va reconèixer la tasca d'un equip de funcionaris que van aconseguir salvar la vida d'un intern que havia calat foc a la seva cel·la. El fum va envair el passadís del mòdul i va cegar les càmeres de seguretat, però els funcionaris van actuar ràpidament per ventilar la zona, evacuar l'intern fins a la infermeria, i comprovar que la resta de presos estaven bé.

tracking