Diari Més

Cultura

'Dels boixos a la pintura mural'

El Museu de Valls obre una exposició amb obres d’Anton Català Gomis a quatre seus

Les filles van lliurar centenars d'obres el Museu de Valls.

'Dels boixos a la pintura mural'Ajuntament de Valls

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu de Valls ha inaugurat l’exposició Anton Català Gomis (1911-1970). Dels boixos a la pintura mural. La mostra és fruit de la donació que Mireia i Glòria Català van fer el mes de maig de l’any passat al Museu de Valls i coincideix amb el 50è aniversari de la mort de l’artista.

Les donants, filles del pintor alcoverenc Anton Català Gomis, van lliurar un conjunt de cent vuitanta-dos cartrons, cent setanta-sis gravats al boix i de dues-cents vuitanta-dues xilografies impreses, realitzades pel seu pare. De tot aquest ampli conjunt, es pot veure una part petita però representativa a l’exposició.

La mostra té quatre seus: la Biblioteca Popular, la Sala de Sant Roc, l’Ajuntament de Valls i l’església de Sant Joan. Tant a l’església de Sant Joan com a l’Ajuntament, es pot veure la pintura mural, realitzada pel pintor, confrontada amb els cartrons previs que va elaborar per realitzar aquestes obres. En canvi a la sala de Sant Roc i a la Biblioteca Popular, es poden veure els projectes de diverses obres murals, alguns apunts previs i els cartrons definitius per abordar la pintura. També es pot comprendre l’evolució de la seva obra, des de les línies més clàssiques a la geometrització de la segona meitat dels anys cinquanta i seixanta.

Una altra de les facetes més conegudes de l’artista és el seu treball amb la xilografia. En aquest sentit, també es pot veure el procés de treball, des del dibuix previ, a llapis, el boix tallat amb la imatge a reproduir i l’estampa impresa.

Anton Català Gomis va fer més d’una quarantena de pintures murals entre els anys 1940 i 1966, de les quals una desena són intervencions fetes a Valls, tant en espais públics, com l’Ajuntament o les esglésies de Sant Joan, el Roser, el Cor de Maria i el Lledó, com en espais privats com la casa de l’exalcalde Fàbregas o la Granja Doldellops de Cèsar Martinell. També va treballar a Alcover, la Riba, Capafonts, Farena, Passanant, Vallmoll, Vilallonga del Camp, Constantí, Riudecanyes, Tarragona, Reus, i més enllà de les comarques tarragonines a Barcelona, Hostalets de Pierola o Torà. El segon gran àmbit, en el qual va excel·lir, és com a xilògraf. Hi va treballar durant molts anys i la seva obra és molt sòlida i nombrosa. Va fer estampes, tant de sants, com de nadales, va fer orles per goigs, va fer ex-libris, com també va il·lustrar llibres. L’art aplicat a la vida, a la vida quotidiana.

La mostra es pot visitar a la Sala Sant Roc de la ciutat de Valls fins el 8 de març, mentre que la resta d’espais romandran oberts fins el 22 de març. A la Biblioteca Popular les visites es poden fer de dimarts a dissabte d’onze a dues i de cinc a vuit i diumenges d’onze a dues. A la Sala Sant Roc, es pot visitar de dimarts a dissabte de set a dos quarts de nou i els caps de setmana de dotze a dues del migdia. A la Sala de Govern de l’Ajuntament de Valls i a l’Església de Sant Joan, els horaris variaran segons la disponibilitat i obertura dels espais

tracking