Diari Més

Infraestructures

Adjudiquen les obres de la nova carretera entre Almoster i la Selva

Tant el GEPEC com Unió de Pagesos s’hi oposen per l’afectació en finques agrícoles i confien en la via judicial per aturar-les

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació de Tarragona va adjudicar, el passat 11 de febrer, les obres d’execució del projecte de condicionament de la carretera T-3231 d’Almoster a la Selva del Camp. Es tracta de l’habilitació d’un nou traçat ja anunciat i contra el qual tant el GEPEC com Unió de Pagesos, així com veïns, s’hi havien oposat per l’afectació que tindrà per a diverses finques agrícoles de la zona. De fet, el projecte es troba denunciat al contenciós i continua el seu curs legal.

Acsa Obras e Infraestructuras SA serà l’empresa que executarà els treballs, que es preveu que s’iniciïn tan bon punt se signi el contracte, a finals de març, i aquests tindran una durada de dotze mesos. El contracte té un import de 3.797.383,84 euros amb impostos i compta amb l’aval de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, al capdavant del govern. Fonts de l’ens supramunicipal destaquen que «més del 80% dels veïns han signat el mutu acord» per a les expropiacions i la realització de la nova carretera, que permetrà que deixi de passar pel centre del nucli d’Almoster i passi a connectar-hi pel sud del terme.

Cinc anys de batalla

L’any 2019 tant GEPEC com Unió de Pagesos van presentar un recurs al Jutjat Contenciós número 2 de Tarragona, després de cinc anys de batallar per tal que l’afectació fos inferior i s’aprofités l’actual recorregut de la T-3231, ampliant-la. Inicialment la Generalitat, al·leguen els ecologistes, va recomanar aquesta opció a la Diputació per evitar un major impacte ambiental, entre d’altres motius per un possible col·lapse de la via dels vehicles que podrien aprofitar aquesta carretera com a alternativa a la C-14 en direcció a Reus. Joan Pons, assessor jurídic d’Insta, explica que la principal afectació serà sobre la productivitat agrícola, a través de l’eliminació de pous o de la partició de finques. «El balanç econòmic de la Diputació no té en compte les pèrdues agrícoles», afirma Pons, que afegeix que ja han demanat als veïns que ens avisin per «activar els mecanismes que siguin necessaris» per aturar les obres tan bon punt s’apreciï qualsevol moviment. Josep Maria Juncosa, responsable d’Unió de Pagesos a la Selva del Camp, considera «estrany» que comencin les obres «abans que el jutge dictamini» sobre el cas i assevera que si les obres finalment tiren endavant «llavors la justícia no serveix per res». La discrepància entre les dues parts, diu, però, es troba en un quilòmetre del recorregut, el que és més pròxim al nucli de la Selva del Camp, el del Torrent del Bartra, on el traçat de la nova carretera és a 200 metres de l’actual. Juncosa destaca que «hi ha molta part que és comuna, a Almoster, entre els trams proposats, fóra indiferent que comencessin les obres per allà». No s’entén, considera, «la pressa que tenen».

Actualment, la carretera entre les dues poblacions absorveix un trànsit de més de 1.500 vehicles diaris de mitjana. Les al·legacions no van poder aturar el projecte inicial, que al començament comptava amb un informe contrari de la Generalitat. El ple de la Selva del Camp de l’anterior mandat va acceptar-lo per unanimitat, però l’entrada de la CUP el 2019 ha trencat el consens polític preexistent al municipi, ja que apunten que conté incongruències administratives.

tracking